Trochę wspomnień z lata... babeczki z owocami leśnymi...Składniki: Ciasto:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,4 żółtka,150 g margaryny, Krem:200 ml kremówki,150 g malin,100 g jeżyn. Przygotowanie: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki(...)zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach. Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce
Aga w kuchnidużych oczkach. Następnie wbijamy jajka oraz dajemy łyżkę śmietany. Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba dokładamy jeszcze drugą łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część chowamy do lodówki, drugą do zamrażarki. JABŁKA : Jeśli nie posiadamy jabłek w słoiku, owoce obieramy i ścieramy na tarce. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec gotowania(...)dajemy cukier i cynamon wg uznania. Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C ustawienie góra - dół. Blachę o wymiarach 25/ 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy oraz wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10 - 15 minut. GOTUJEMY BUDYŃ : Większą część mleka gotujemy, dodajemy cukry. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąkę. Wlewamy
Pani na deserlubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami i malinami , oraz(...)silikonowego rękawa z karbowaną końcówką i dekorujemy powierzchnię biszkoptu z galaretką, ja zrobiłam śmietankową kratkę, która ułatwiła mi potem krojenie ciasta, gdy ciasto zastygnie, kroimy na kawałki i zjadamy ze smakiem. Smacznego! The post biszkopt z owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzerwiec to u mnie zdecydowanie miesiąc truskawkowy. Uwielbiam te owoce i najlepiej, jeśli są prosto z krzaka rosnącego w słonecznym miejscu. Dziś przedstawiam kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem początkowo zagniatana kruszonka jest bazą dla całego placka. Nam on najbardziej smakuje, gdy jest mocno podpieczony. Wtedy jest chrupiący jak ciasto kruche i czuć lepiej smak masła. Składniki (na formę(...)blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę w głębokim naczyniu. Ok. dwóch szklanek kruszonki odłożyć do lodówki na posypkę ciasta. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Do reszty kruszonki dodać rozbełtane jajka i proszek do pieczenia. Zmiksować na małych obrotach. Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na nim owoce i posypać
Weekendy w domu i ogrodziepokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać. Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu. Na owoce wysypać całą kruszonkę(...)Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu. Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta. Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem
W Mojej Kuchni Lubięwiśniowej w proszku 1 łyżka żelatyny 300 ml soku z wiśni Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto owocowa chmurka . Spód ciasta: herbatniki pokruszyć a najlepiej zmiksować tak aby miały konsystencję bułki tartej. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem. Formę na ciasto wyłożyć folią aluminiową. Na spód formy położyć wymieszane z masłem herbatniki, rozłożyć równomiernie i dobrze ucisnąć(...)Galaretka ma być tężejąca ale płynna. Włożyć ciasto do lodówki do momentu stwardnienia galaretki. Kiedy galaretka wiśniowa jest już wystarczająco twarda, wylać na nią Masę 2. Masę 2 należy przygotować tak samo jak Masę 1. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i czekamy, aż całość stwardnieje. Zajmie to co najmniej dwie godziny. Ciasto po wyjęciu z lodówki, a przed podaniem, posypać
mecookscytrynowym smaku. Ten zestaw dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)cytryny, wlać ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto z użyciem haka, aby składniki się połączyły. Stopniowo wlewać wystudzone masło, dalej wyrabiać do momentu wchłonięcia się masła i uzyskania przez ciasto jednolitej konsystencji. Wyrobione drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Owoce: Rabarbar umyć, odciąć obie końcówki, pokroić
niecodziennikparyrozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami leciutko dociskając je dłonią. Przy dzieciach organizacja czasu jest waż na ponieważ nie zawsze możemy robić to co by ś my w danym momenc ie chcieli dlatego ciasto
Państwo Wojtczuk gotująDomowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)mąki pszennej 125 g masła /roztopionego 2 szklanki dowolnych owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy
cool and mintyużyłam jeżyn. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 5 dag margaryny palmy 10 dag cukru pudru 5 ugotowane żółtka Składniki na nadzienie: 40 dag czarnych jeżyn ( mogą być mrożone) 3 białka 12,5 dag cukru pudru Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyłożyć do karbowanej formy, podciągnąć brzegi(...)temperaturze 250 stopni. Owoce posypać kilkoma łyżkami cukru ( nie rozgniatać owoców) wyłożyć na przestudzony placek. Białka ubić z resztą cukru, wylać na owoce i zapiec ponownie w piekarniku do zrumienienia. Ciasto podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi
Tradycyjna KuchniaBabka z czerwoną porzeczką Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców. Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki Zachęcam do przygotowania Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości
WSZYSTKO SMACZNEBabka z czerwoną porzeczką Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców. Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki Zachęcam do przygotowania Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości
WSZYSTKO SMACZNEpięknie się prezentuje, ale też ładnie wygląda. Zapraszając gości, każda gospodyni chce się pokazać z jak najlepszej strony. Wysokiej jakości szklana patera umożliwi mi eleganckie podanie ciast, ciastek, deserów, owoców i innych domowych wypieków. Co najmniej kilka razy w roku przygotowuję przyjęcia dla , rodziny i znajomych. Urodziny, imieniny, rocznica ślubu, spotkania ze znajomymi to doskonała okazja(...)przygotowania ciast i tortów. Pyszne wypieki królują na moim stole nie tylko od święta ale i na co dzień i tutaj także warto zadbać o odpowiednią oprawę podania. Szklana patera to niezbędny element wyposażenia w mojej kuchni. Wiem, że niektórzy z Was powiedzą: po co ten grawer, skoro i tak zakryty jest kawałkami ciasta? Otóż tu kolejne zaskoczenie
Zrób to smaczniesuchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie 5 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych w kosteczkę Galaretki rozpuścić w wodzie i wystudzić(...)miedzy czasie ubić mikserem śmietankę z cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada
W garach u GosiMazurek wielkanocny na kruchym cieście z masą kajmakową udekorowany kandyzowanymi owocami i bakaliami od HELIO . Kruche ciasto, słodka masa i mnóstwo bakalii, m.in.: kandyzowana marchew, ananas, daktyle, dodatkowo płatki migdałowe. Pyszny, delikatny, słodki – idealny na wielkanocny stół do kawy! Mazurek wielkanocny kajmakowy Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 70 g cukru 1 żółtko(...)łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: 150 g masy kajmakowej HELIO , kandyzowane owoce i bakalie oraz płatki migdałowe HELIO PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekane zimne masło i ugniatam szybko rękoma, powstaje coś na kształt kruszonki. Dodaję żółtko, szybko wyrabiam w kulę, na początku nie jest to łatwe. Miskę przykrywam folią aluminiową i wstawiam
Zasmakuj Kuchni