naszym cotygodniowym cyklu słodkości chciałyśmy zaprosić Was na klasyczne ucierane ciasto, które jest idealną bazą do wszelakich sezonowych owoców. W ubiegły weekend naszych lubisi facebookowych kusiłyśmy właśnie nim. Osobiście uwielbiam je z rabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni. To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się(...)zawsze i jedno co wiem, nie warto przygotowywać go w małej blaszce jak czyniłam to do tej pory. Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami SKŁADNIKI : 3 duże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizbierać. W drodze powrotnej trafiłam jeszcze na małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco ilość cukru. Kruche ciasto 220 g mąki krupczatki szczypta soli(...)obłożyć cieniutkimi wiórkami masła (żeby nie było kożucha). Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z zimną masą budyniową. Krem równo rozłożyć na cieście, na nim ułożyć owoce. Mocno schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić miętą. Smacznego
Pełny talerzblogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli najlepszy crm biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej(...)ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części (jedna nie będzie potrzebna). Galaretka truskawkowa: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzącej wody Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do wystudzenia i stężenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na biszkopt. Owoce
Domowa cukiernia Ewyciasto bez miksera z soczystymi morelami. Dla wygodnych i niecierpliwych, ciasto w chwilę, bardzo smaczne, które można dowolnie modyfikować, np. dodając kakao, wiórki kokosowe lub ulubione inne owoce, nawet mrożone. Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami, delikatne i pyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami
Zasmakuj Kuchniwyrabiamy jeszcze ręcznie. Następnie delikatnie wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy cieniutką warstwą dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli go lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę
Raj dla Podniebieniamleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką pomarańczową. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. 4. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w plastry. Owoce układam na cieście. Banany zalewam tężejącą zieloną galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiaromatem cytrynowym. Po połączeniu się składników stopniowo dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - cały czas miksujemy. Mango kroimy w drobną kostkę, jagody myjemy i osuszamy. Owoce dodajemy do ciasta na placki i delikatnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na jasno brązowy kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Jogurtowe
peggiwkuchni35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto wyłożyć pokrojone owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na noc.... Smacznego
Gaździnka warzyPełnia lata, aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost rozpływają się w ustach. Ciasto biszkoptowe pieczone w ceramicznych kokilkach natłuszczonych masłem, dzięki temu trikowi każdy mini torcik jest idealnie równy, nie ma zabawy przy wycinaniu kółek z całego biszkoptu, okruchów(...)już! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz. Składniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka 5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka
Wanilia i KardamonSkładniki: -10 dag. drożdży -1 szklanka cukru do ciasta -4 roztrzepane jajka -szczypta soli -3/4 szklanki lekko podgrzanego mleka -1 szklanka lekko podgrzanego oleju -4 szklanki mąki -pół kilo owocu (rabarbar, truskawki lub śliwki) -100 g. masła -0,5 szklanki cukru do kruszonki -1 i 1/4 szklanki mąki do kruszonki -cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy(...)olej. Całość zasypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny (nie mieszać). Po 2 godzinach składniki mieszamy i wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto kładziemy umyty owoc. W osobnej misce ugniatamy ze sobą masło, cukier i mąkę tworząc kruszonkę. Posypujemy nią wcześniej ułożony owoc. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (pieczemy do suchego
Magia jedzenia.Serniki wszelakie uwielbiamy a takiego sernika - tofurnika nigdy nie piekłam. Szkoda bo jest to mega ciasto i polecam każdemu. Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki
Moje Małe Czarowaniemanny (około 4 łyżek) 70 g cukru (około 4 łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują
greenscarfczasu, jeśli jednak chcemy dodać do niego bezy najlepiej upiec je wcześniej (trwa to ok 90 minut), można też zrezygnować z bez i ozdobić mazurka np. pistacjami, owocami. Składniki: na ciasto - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2/3 szklanki oleju kokosowego (o stałej konsystencji), - 4 łyżki cukru, - 1/2 łyżeczki soli, - 5 - 6 łyżek zimnej(...)Ciasto na papierze przenosimy ostrożnie do lodówki na kilka minut do schłodzenia (tak by olej kokosowy stwardniał). W tym czasie piekarni rozgrzewamy do ok 170 stopni. Po ok 5 - 10 minutach ciasto powinno być twarde, wykrawamy nożem kształt, jeśli chcemy możemy zrobić grubszy brzeg, wystarczy dookoła 0,5 cm brzeg ciasta złożyć do środka i np przycisnąć widelcem. Ciasto nakłuwamy
Co na wege obiad?polana lukrem smakuje wybornie. Babka poziomkowo – czekoladowa – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Babka poziomkowo- czekoladowa. Przyznacie że brzmi pysznie? Aż czuję zapach tych maleńkich aromatycznych owoców. Inne ciekawe ciasta na Wielkanoc Ciasteczka maślane dla zajączka – przepis z bloga ZarazWracam Myślę że najbardziej ucieszą się z nich dzieci. Ale nie tylko, bo smakują bardzo dobrze. Makowiec w pieluszkach(...)słodyczach je uwielbiam. To ciasto to strzał w dziesiątkę! Ciasto marchewkowe – przepis z bloga ZarazWracam Sam jego widok sprawia że chce się je zjeść. Takie ciasto marchewkowe robię bardzo często. Uwielbiają je i chłopcy i my. I pewno na święta też się u nas pojawi. Pani Walewska – przepis z bloga Wielopokoleniowo : Przepis na ciasto Pani Walewska znajdziecie
Arbuziaki