Wspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka
kgwjanczewoPrzepis na szybkie do przygotowania i tanie ucierane ciasto - miękkie, puszyste i nadziane papierówkami. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, np. śliwkami, malinami czy wiśniami. Ważne jest to, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, a także aby jajka były bardzo dobrze ubite. Zachęcam do pieczenia! Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: 3 szklanki(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Wyrównać i poukładać połówki papierówek (papierówki należy pozbawić gniazd nasiennych, obrać, przekroić na pół i delikatnie naciąć nie przecinając owocu). Ewentualnie jabłka posypać odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto piec około 40 minut w 180ºC, aż do suchego patyczka i wyraźnego ze złocenia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Od lewej strony: zmiksowane jajka z cukrem
Ugotowaćciasto. Robi się je szybko, a znika jeszcze szybciej :) Polecam Wam ten przepis, bo nie jest pracochłonny, a ciasto jest pyszne, nie zależnie od tego jakie owoce do niego dodacie. Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny 2/3 szklanki cukru 4 jajka 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 3/4 szklanki(...)mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo truskawki lub inne owoce. Wykonanie: Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka i na koniec mąkę z proszkiem. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą. Na wierzch poukładać truskawki. Moje truskawki były dość duże więc pokroiłam je na 4 części. Piec 30 minut w piekarniku
Agusiowe smakołykiwystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami. Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy owocami granata. Wstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki
Darcia w kuchniWyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy wiórki. Na malutkim ogniu podgrzewamy około 5 minut, uważając żeby nie wykipiało, ale żeby(...)ognia i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto w formie. Podpiekamy je 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy, piekarnik zostawiamy włączony. Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej budyń, rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch
Karo in the KitchenWyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy wiórki. Na malutkim ogniu podgrzewamy około 5 minut, uważając żeby nie wykipiało, ale żeby(...)ognia i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto w formie. Podpiekamy je 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy, piekarnik zostawiamy włączony. Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej budyń, rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch
Karo in the KitchenCiasto francuskie z dżemem – bardzo szybkie i smaczne do przygotowania ciasteczka. Zrobić je mogą nawet dzieci a prezentują się bardzo efektownie.
Dorota SmakujeBardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze składników, które zazwyczaj są w każdym domu. Wilgotne i mocno pachnące korzennymi przyprawami. Świetne do popołudniowej kawy czy
Zielona KuchniaPo długim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście
Kuchnia PokoleńŁaciate ciasto z truskawkami Wilgotne, maślane, dwukolorowe ciasto z truskawkami. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać! Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki
Blog z ApetytemOpiszę je jednym zdaniem, są genialnie pyszne, szczególnie kiedy są jeszcze ciepłe. Polecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze
nietylkopasta.plmojego blogu było kwestią czasu. Jadłam je już wielokrotnie, aż w końcu i ja przygotowałam blachę na Wielkanoc. Wspaniałe ciasto, krucha beza, pyszny krem, kruchy spód i owoce zatopione w galaretce... Ciasto warte pracy. Spokojnie mogę powtórzyć po koledze, że to najlepsze ciasto na świecie! Warto rozplanować wcześniej przygotowanie ciasta, pierwszego dnia pieczemy kruchy spód i bezę, kolejnego
Kuchnia domowa AniJeśli w waszej kuchni leżą dojrzałe banany, takie z ciemnymi plamkami na skórce – będą idealne by przygotować z nich pyszne muffiny. PRZEPIS NA MUFFINKI Z
Dorota SmakujeDietetyczne, orkiszowe babeczki z wiśniami , z małą ilością tłuszczu, bez cukru. Idealne na drugie śniadanie w ogrodzie lub piknik w parku. Dlaczego warto wprowadzić do naszego
Czarnawisienka