lekki, delikatny deser z udziałem jagód, a do jego przygotowania idealnie nadają się mrożone jagody leśne Hortex . Nazwałam go clafoutis, chociaż tradycyjne francuskie clafoutis przygotowuje się z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan, najbardziej popularne i znane jest clafoutis czereśniowe. Ja proponuję Wam inną wersję tego deseru, dla odmiany z jagodami i serkiem śmietankowym. Warto jeść jak najczęściej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNiecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidelikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego – 1,5 lyzki cukru – 60 g maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego(...)pieczenia) i wciskamy kciuk w srodek buleczki tak by powstala dziurka. W dziurke wkladamy brzoskwinie z tymiankiem. Formujemy buleczki i wykladamy na blaszke az do skonczenia ciasta. Uformowane, napelnione owocami smarujemy rozkloconym jajkiem, najlepiej za pomoca silikonowego pedzla. Przygotowujemy kruszonke: podane skladniki laczymy palcami, rozdzielamy i laczymy az powstana nieregularne grudki ciasta. Kruszonka posypujemy drozdzowki. Odstawiamy je do wyrosniecia
dom-agi.plmiękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Petarda! SKŁADNIKI: CIASTO MUFFINKOWE: * masło – 125 g * czekolada mleczna – 60 g * kakao – 1/3 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia – 1 plaska łyżeczka * cukier – 2/3 szkl * jajko L – 2 szt * śmietana 18% – 1/2 szkl NADZIENIE: * owoce leśne – borówki, maliny(...)składniki i śmietanę. Nakładamy do foremek z papilotkami na ok 3/4 wysokścu. CAŁOŚĆ: Nadzienie przekładamy do szprycy z tylką ( będzie wygodniej ) i wyciskamy porcjami do środka ciasta muffinkowego ( zanurzając pod powierzchnię ). Posypujemy owocami, pieczemy ok.25-30 minut/180C bez termoobiegu. Smacznego
Ostra na Słodkodość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej owoców to powinno zyskać jeszcze na wilgoci. Smacznego
Proste Potrawyciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest mokre, zbite i sycące. Także, jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dojrzewającymi już bananami, taki deser będzie idealnym rozwiązaniem. Składniki, jakie potrzeba pewnie każdy posiada(...)wierzch, wszystko zależy od Waszej kreatywności i dostępności owoców. W przepisie nie ma polewy, jak może się wydawać na zdjęciu. To upieczona kasza, która właśnie dała taki fajny efekt. Wierzch wystarczyło posypać cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) dla kontrastu kolorystycznego.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepisy na SERNIK BANANOWY oraz CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI , gdzie również wykorzystacie sporą
zdrowo i aktywnieciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest mokre, zbite i sycące. Także, jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dojrzewającymi już bananami, taki deser będzie idealnym rozwiązaniem. Składniki, jakie potrzeba pewnie każdy posiada(...)wierzch, wszystko zależy od Waszej kreatywności i dostępności owoców. W przepisie nie ma polewy, jak może się wydawać na zdjęciu. To upieczona kasza, która właśnie dała taki fajny efekt. Wierzch wystarczyło posypać cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) dla kontrastu kolorystycznego.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepisy na SERNIK BANANOWY oraz CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI , gdzie również wykorzystacie sporą
Zdrowie i pysznie na talerzuzrobienia aromatycznego ciasta. Grzane wino znalazło się w piernikowym cieście oraz intensywnym kremie. Ciasto z grzanym winem długo utrzymuje swoją świeżość i wilgotność, a najlepiej smakuje dwa dni po upieczeniu. Ponieważ ma ono intensywny smak i wyrazisty aromat, z tego powodu nie każdemu może przypaść do gustu. Składniki na ciasto z grzanym winem Piernikowe ciasto: 150 g masła(...)cukier wanilinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piernikowe ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawy, zmiksować do połączenia się składników. Wlać wino, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać w ciasto. Piernikowe ciasto wylać na blachę (20/25cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić
niecodziennikparyJeśli jesień, to bezsprzecznie musi pojawić się dynia rodem z Ameryki Środkowej U mnie oczywiście w wersji na słodko – super dynia z brzoskwiniami. Bardzo intensywnie ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, wszystko na miodzie. Dla wyjątkowych miłośników smaków dyniowych. Zanim zabiorę się za ciasto, muszę przygotować mus dyniowy. Wykorzystałam małą dynię hokkaido. Dynię wymyłam, przekroiłam, wydrążyłam pestki
Słodki sentymentMoje ciasta powstają przeważnie z tego co mam na stanie w domu. Dziś chcę Wam przedstawić mój najnowszy wymysł :). Ciasto brzoskwiniowy szał to moja wariacja połączenia ciasta kruchego z owocami, galaretką, pyszną kremową masa z kaszy manny i śmietanką z dodatkiem syropu z brzoskwiń :). Ciasto proste w wykonaniu, efektowne i przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche
Blog kulinarny S9.PLKupując w sklepie borówki nie wiedziałam jeszcze dokładnie do czego je wykorzystam. W pierwszej wersji miałam zrobić ciasto jogurtowe, ale przypomniało mi się że swego czasu jadłam pyszne ciasto z tymi owocami u bratowej. Poprosiłam ją o przepis i tym sposobem zrobiłam deser na kruchym spodzie z budyniową pianką. Całość wyszła przepyszna i jestem pewna, że będę wracać(...)tego przepisu. Zwłaszcza, że można wykorzystać do niego inne sezonowe owoce. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki na ciasto: 4 żółtka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka
Danka PichciJeśli jesień, to bezsprzecznie musi pojawić się dynia rodem z Ameryki Środkowej U mnie oczywiście w wersji na słodko – super dynia z brzoskwiniami. Bardzo intensywnie ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, wszystko na miodzie. Dla wyjątkowych miłośników smaków dyniowych. Zanim zabiorę się za ciasto, muszę przygotować mus dyniowy. Wykorzystałam małą dynię hokkaido. Dynię wymyłam, przekroiłam, wydrążyłam pestki
Słodki sentymentDługo mnie tutaj nie było, ale chcąc wkupić się w Wasze łaski, przesyłam Wam przepis na pyszne ciasto z sezonowymi owocami... ze śliwkami. Wspaniałe, pyszne, nie może się znudzić.... I tak można go chwalić. To ciasto ostatnio często gości na naszym stole. Ale za każdym razem coś zmieniam, coś dodaję, zamieniam i za każdym razem jest inne. Wystarczy
Kuchnia u Krysipasuje do nadzienia z agrestem i delikatną pianką budyniową. U mnie ciasto gościło na stole w ostatnie dni upałów sierpniowych, a to dlatego, że miałam zamrożone owoce. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 1 jajko 3 żółtka Nadzienie
Passions hobbies lifeDzięki temu smak ciasta pozostanie delikatny, a miód będzie wyraźnie wyczuwalny. Miodowe ciasta przekładane masą z kaszy manny przygotowywano głównie jesienią i zimą, zanim pojawiły się świeże owoce wykorzystywane w ciastach. Zachęcam do wypróbowania przepisu gospodyń z Glinika (gmina Wielopole Skrzyńskie), który został opublikowany w zbiorze przepisów „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” Piotra Ździebło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Składniki
Trzeci talerz