budyń śmietankowy Orzechy: 25 dag zmielonych orzechów włoskich 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek. Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować(...)makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier
Smakołyki Asilekką, mleczną nutą. Tym razem postawiłam na kremowy, lekko słonawy serek ricotta, z odrobiną śmietany – powstał idealny spód dla letnich owoców. W tym wydaniu lekko kwaskowy, różowy rabarbar osłodzony soczystym jabłkiem. Składniki na ciasto (na blachę około 27x40cm): ok 3 szklanki mąki, ale może się przydać więcej 3/4 szklanki cukru 100g zimnego masła 2 całe jajka(...)cieście są drobne kawałeczki masła, tworzymy otwór do którego wybijamy 2 całe jajka i dwa żółtka, po czym dodajemy ricottę ze śmietaną oraz esencję waniliową. Ciasto wyrabiamy rękami, podsypując mąką gdy za bardzo się klei. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, być zwarte i sprężyste. Okręcamy je folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania owoców. Rabarbar
Smaczna Stronaobrodziły, marne 3 kg zebrałam. W sumie dla mnie dobrze, bo nie cierpię zbierać tego typu owoców, zrywanie wiśni ww porównaniu do porzeczek to wręcz dla mnie przyjemność. Dżemy porobiłam (będą nawet dwa przepisy), ale coś tam zostało, a rodzinka poprzednie ciasto wciągnęła na raz, więc była taaaka miła i zrobiłam takie cudo. Miks konsystencji kremowej, chrupkiej i soczystej(...)zlep w całość. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wodę ciecierzycową z resztą cukru ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj resztę wiórków kokosowych. Na ciasto wyłóż równomiernie owoce, a na to pianę ciecierzycową. Całość posyp płatkami kokosowymi. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut (do ładnigo przyrumienienia góry) Zanim
greenscarfKarpatka z truskawkami – czemu nie… Całość ciasta oceniam na sześć z plusem. Owoce cudownie orzeźwiają smak kremu budyniowo – maślanego, nadają całości charakteru, wyrazistości a przy okazji nadają ciastu barw. Jeśli nie macie ochoty na owoce w karpatce wystarczy je pominąć. Będę jednak namawiać do wypróbowania takiej wersji, gdyż warto. Nam bardzo smakowało i zapewniam(...)posmakuje rownież Składniki na ciasto: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 180 g mąki pszennej 5 jaj Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną. Po zagotowaniu dodajemy mąkę, mieszamy łyżką (ciasto będzie nam odstawać od ścianek garnka) i gotujemy około 2 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i dobrze rozcieramy
Made By Mom And Sonbudyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g masła lub margaryny Dodatkowo: ok. 500 g owoców Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto(...)budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej, miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzch układamy ulubione owoce i wstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem się bardziej zwarł
Pelusiowa Kuchniawsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor. składniki na masę: 750 ml mleka 200 g cukru 8 łyżek(...)ucieramy, dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy. ponadto: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy. Na ciasto wylewamy
Domowy Smak Jedzenianajwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twarde Tak przygotowany syrop wlać do miski z bakaliami i dokładnie wymieszaj- każdy składnik powinien być zatopiony w syropie Gotowa masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w temp. 160*C przez 40-45 min.- sygnałem upieczenia są pojawiające się pęcherzyki na powierzchni ciasta Ciasto odstawić na 4-5 godz. dopiero(...)kolorowej gazecie, ale podobny znajdziecie na Moich Wypiekach. Ciasto jest dość twarde, dlatego polecam głownie tym którzy mają mocne zęby :) Jak tylko coś mi zostanie, to włożę do słoja, za kilka dni zrobi się na pewno kruchsze. Moje uwagi: ciasto lepiej piec krócej niż za długo, bo będzie twarde dodane owoce kandyzowane podczas pieczenia dodatkowo stwardniały, może lepszym
Proste PotrawyTruskawki umyj, pokrój i wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek ) Dodaj łyżkę octu balsamicznego i ewentualnie łyżkę oleju z orzechów laskowych i odstaw owoce na co najmniej pół godziny do lodówki Płatki migdałów podpraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia Śmietanę ubij z cukrem W pucharkach wykładaj na przemian łyżkę truskawek, odrobinę(...)bardzo prosty, ale smaczny i na czasie :) Dla podkreślenia smaku, truskawki można posypać pieprzem młotkowanym. Danie uzyska odrobinę pikanterii :DProponuję również pyszne ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką, w tym przepisie użyłam jagód, ale truskawki również będą znakomite :)Dla wielbicieli kruchego ciasta z truskawkami przepis
Proste Potrawyłyżka mielonego imbiru Przygotowanie farszu: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze części i w misce mieszamy z cukrem oraz imbirem tak, aby oblepić mieszanką wszystkie owoce. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na środek ciasta uprzednio posmarowanego żółtkiem jajka. Brzegi ciasta zwijamy do środka i ich zewnętrzną część smarujemy białkiem. Całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
Życie zamknięte w smakuSezon na borówki amerykańskie niestety dobiega końca, troszkę mnie ominął, ale mam nadzieje jeszcze troszkę z niego pokorzystać. Co roku w trakcie sezonu na borówkę, robię ciasto z tymi owocami. W tym roku postanowiłam przygotować bardzo proste ciacho z borówkami, maliną i nutellą. Mąż jest wybitnym wyjadaczem nutelli, i za żadne skarby świata nie potrafi przestać jej wyjadać(...)zapiekania, wcześniej wysmarowanej masłem. Wykładamy owoce i gdzie nie gdzie po troszeczku Nutelli, najlepiej nie na owoce, tylko obok. Całość pieczemy około 50 minut w temp. 170 stopni C. Grzanie dół pierwsze 25 minut, potem z termoobiegiem. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka i na złoty kolor. Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka SmykWKuchni i Instagrama, bądźmy w kontakcie
SMYKWKUCHNIJeszcze lato się nie skończyło, jeszcze pora na letnie ciasta i torty z owocami. Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;) Składniki: ( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm ) Ciasto czekoladowe: 150 g czekolady deserowej 120 g masła 8 jajek(...)wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć. W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego, wylać nieco więcej niż 1/3 porcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowogrupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :)Zaletą bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie jakie bułeczki, to szczerze polecam Wam ten przepis :)Składniki(...)dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon.Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę i nakładać w to miejsce nadzienie, a na nie owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia
Codzienna kuchnia niecodziennaPiernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie to efekt połączanie kilku przepisów w jeden. Inspiracją do nich był mix suszonych owoców od firmy Helio . Owoce te, pomimo że nazwane „mieszanką kompotową”, świetnie nadają się do różnego rodzaju wypieków. Ja chyba jeszcze nie dorosłam (i nie wiem czy kiedykolwiek dorosnę XD) do przygotowania kompotu z suszu – jest(...)pomocą miksera lub rózgą). Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki dokładnie mieszając ciasto. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie z wodą owoce i po raz kolejny dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy
PatiGotujeUwielbiam wszystko co słodkie i z owocami :-). Pierogi z nadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich bliskich mile zaskoczyć. Pierogi z owocami w tej kombinacji są przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi(...)podobnej wielkości okrągłe placuszki. Farsz. Na farsz potrzebne są mrożone owoce, jeśli mamy świeże to musimy je zamrozić. Owoce mieszamy z cukrem. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie
Rozpustne gotowanieSezon na rabarbar trwa . A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone przepisy .Najprostsze , a smakują wybornie. Składniki :4 jajka1,5 szklanki cukru1 margaryna - rozpuszczona30 dkg mąki pszennej7 dkg mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaok 1 kg rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartejCukier
Malinowa Kawiarenka