Jesienne wypieki kojarzą mi się z ciastami z owocami, najczęściej piekę wtedy rozmaite słodkości ze śliwkami, szarlotkę lub marchewkowe. Fasolowe czy brownie z filiżanką dobrej herbaty na ciemne i chłodne wieczory też polecam Puszyste, delikatne ciasto-baza z dowolnymi dodatkami. Bez miksera, szybkie i zawsze! wyjdzie. Dziś propozycja z kawałkami czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej – do woli
Zasmakuj KuchniTarta z kremem i owocami Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 150 g masła kokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część) miód 3 listki żelatyny Owoce: borówki maliny winogron Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto(...)ogniu przez ok 20 min, ciągle mieszając. Rozpuszczoną żelatynę dodałam do kremu i całość ponownie wymieszałam. Następnie krem wstawiłam do lodówki aby stężał. Po kilku minutach krem wyłożyłam na ciasto. Owoce umyłam, pokroiłam i wyłożyłam na krem. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. ps. Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszego dnia kruche ciasto wyszło niestety troszkę za twarde:) być może dodałam
nietadietakogo: dla fanów masy budyniowej dla mających ochotę na ciasto z owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić
Mania Wypiekaniaproszek do pieczenia. 5. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania lepkiej konsystencji. 7. Pokroić owoce. 6. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę i piec około 20 minut w temperaturze 150 °C. 7. Pod koniec pieczenia nałożyć na wierzch ciasta owoce i włożyć jeszcze na około 10 minut do piekarnika. Smacznego
Kuchenne innowacjekońcu dodajemy stopniowo obydwie mąki i delikatnie mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 35 minut na programie góra-dół lub do pieczenia biszkoptów(...)termoobiegu. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy. Jeszcze na gorące ciasto nakładamy drugi papier do pieczenia (lub ręcznik kuchenny), na nim kratkę z piekarnika (lub drugą blaszkę). Blachy odwracamy do góry nogami. Zdejmujemy blachę na której piekł się biszkopt, z ciasta odklejamy delikatnie papier (owoce gdy się przykleją do papieru odcinamy nożykiem i układamy na cieście). Następnie
Smaczne Zdrowemąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 400 g wiśni drylowanych 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne, nie chcemy przecież zakalca :). Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną lśniącą pianę. Gdy po odwróceniu(...)wyjąć pestki i wymieszać z łyżką mąki. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spodzie ciasno poukładać połówki śliwek rozcięciami do dołu. Owoce zalać ciastem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 60 minut. W połowie tego czasu należy przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia, gdyż zacznie się dosyć
Nastoletnie Wypiekaniekostki masła 1 żółtko 0,5 kubka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1 Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier(...)połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka pieczemy na złoty kolor, do momentu uzyskania
Luźna KuchniaKilka dni temu piekłam ciasto z tego samego przepisu ( puchate ciasto z owocami) z tym, że tak jak pisałam w poprzednim poście wyszło(...)troszkę za wysokie. Tym razem upiekłam je w większej formie, ciasto jest cieńsze, można w nim upchać więcej owoców, ale niestety znika równie szybko, jak poprzednie :-). Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru
Kulinarne przygody Gatityurozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć je na chwilę w syropie malinowym lub truskawkowym. Polecam oczywiście te domowe Do ciasta można użyć ulubionych owoców, jeśli robimy ciasto poza sezonem, to sprawdzą się owoce z kompotu jak i z puszki. Ciasta na zimno mają dwie jak dla mnie zasadnicze wady. Szybko znikają(...)proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik. Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości. Dodatkowe informacje ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-zimno-mascarpone/ BosowKuchni Artykuł Sernik na zimno z mascarpone
Mieszam w GarnkuMacie tak czasami, że coś za Wami „chodzi”? Za mną ostatnio tak chodziło ciasto z owocami i kruszonką… Na ale jak na złość o świeże owoce o tej porze roku raczej trudno. Z pomocą przyszły owoce kandyzowane Postawiłam na kandyzowaną porzeczkę i aronię. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią wyszło pyszne, a kandyzowane owoce sprawdziły(...)miksujemy na jednolite ciasto. Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na koniec posypujemy owocami. Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy ciasto z owocami. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około 50 minut. Smacznego Artykuł Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujebłyskawiczne ciasto doskonale sprawdzi się podczas wielkanocnego szaleństwa przygotowań,... Artykuł Wielkanocne ciasto z suszonymi owocami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPomysł na taki deser podpatrzyłam tutaj. 2 op. ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 1,5 szkl śmietany 36% 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka wanilii sok z połowy cytryny 5 łyżeczek żelatyny kieliszek ajerkoniaku dowolne owoce Piekarnik rozgrzać(...)stopni.Jeden płat ciasta upiec w całości, drugi pokroić na równe prostokąty/kwadraty i również upiec. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl wrzątku, przestudzić.Do serka mascarpone dodać sok z cytryny, wanilie, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować. Śmietanę ubić, wymieszać z serkiem.Dodać żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony cały płat ciasta, wyłożyć owoce -wciskając w ciasto
Moje domowe kucharzenieuszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje nieco(...)formy, przykryć folią aluminiową.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5-8 mm, wykrawać szklanką koła.Wyjąć formę z piekarnika, ułożyć ciasto na owocach. Posmarować masłem, posypać cukrem.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, aż ciasto się zrumieni.Wyjąć z piekarnika, przestudzić 10 minut.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisów na ciasta z owocami. Uwielbiam takie zestawienie smaku. Ciasta są nie tylko pyszne, ale też cieszą kolorami. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie: 1. Najłatwiejsze ciasto z truskawkami. 2. Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe. 3. Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. 4. Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach). 5. Truskawkowo
Słodkie okruszki