Jabłecznik przekładany może się stać jednym z ulubionych waszych ciast. Naprawdę Mamy teraz lato i dostęp do wielu owoców jednak jabłka są tak naprawdę zawsze, cały rok. A tak sobie myślę, że do tego jabłecznika można dodać dowolne dodatki: lody (ojej aż mi ślinka pociekła ), bitą śmietanę, dowolne owoce, czekoladę itd. Więc można go dopasować stosownie do pory(...)roku czy okoliczności. Jabłecznik przekładany to ciasto proste. Szybkie też ale w przygotowaniu. 3 razy należy upiec ciasto kruche więc tylko tutaj schodzi troszkę, reszta jest prosta, szybka i przyjemna. Naprawdę polecam bo wychodzi pysznie Podsyłam wam jeszcze linka do tarty jabłkowej – identyczne składniki, a zupełnie inne ciasto. Jabłecznik przekładany składniki na foremkę 35×24 cm: Ciasto kruche
RelaxtimeBardzo kruche ciasto i delikatna pianka z białek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki(...)kakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść
Ala piecze i gotujepiekę już 3 blaszkę. Placek przypomina nieco popularne crumble, gdyż bazę stanowi tzw. kruszonka. Jest jednak o wiele smaczniejsze, kruszonka jest zwarta, jak w tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki
Mania Gotowaniamąki pszennej (użyłam tortowej) 50g płatków migdałowych Ciasto: 1. Do miski przełożyć obie mąki, przesiać cukier puder, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, wymieszać łyżką i następnie zagnieść rękoma ciasto (ciasto można również przygotować w robocie kuchennym). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika
Mała Cukierenkaprzygotowałam i postawiłam na stole clafoutis usłyszałam “no czasem ciasto nie wyjdzie” tylko to nie zakalec! Clafoutis to francuski deser, owoce w cieście, ciasto jakby naleśnikowe, w którym zatopione są rozmaite owoce. Uwielbiają je dzieciaki, ja najczęściej wyjadam z formy sporą łyżką do szklanki mleka… pycha! Nie każdemu przypadnie taka konsystencja, ale warto spróbować(...)posypać cukrem pudrem lub gotowe porcje na talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru
Zasmakuj Kuchnirozpocz ą ć nowy tydzień od czego ś slodkiego ;) zapraszam Was na mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z owocami persymony. Niezwykły deser(...)który łączy s łodycz owocu kaki z gorzkim kakao i kremow ą polew ą czekoladow ą. Takiemu ciasto po prostu nie można się oprzeć ;) Polecam Wam serdecznie i życzę mi ł ego tygodnia! SKŁADNIKI Ciasto 3-4 owoce kaki (ok. 350 g mi ąż szu) 200 g m ą ki pszennej 150 g kropelek czekoladowych
La grande e la piccola cuocatortownicy. Lekko poruszamy formą, aby ciasto rozlało się na boki. Na wierzch ciasta układamy dowolnie połówki małych truskawek. Owoców nie może być za dużo, aby nie obciążyły ciasta. Mi owoce pomagała układać moja mała kochana pomocnica Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu
Słodkie okruszkiinne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę. Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta. Gwarantuję , że jest(...)soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy. Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego. Pieczemy ok. 45 minut / 180C. Odstawiamy do studzenia. Smacznego
Ostra na SłodkoCiasto z truskawkami na maślance. Placek z truskawkami i cukrem pudrem . Ciasta z tymi owocami to hit nad hity w sezonie truskawkowym, są szybkie, pyszne i łatwe do przygotowania. Przeważnie piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem nie miałam jogurtu, upiekłam więc ciut zmienioną wersję na maślance. Dzięki dodatkowi maślanki ten placek(...)truskawkami jest dłużej wilgotny. doskonale smakuje do kawy jak i do herbaty. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca, gdy piekę je w tortownicy to wygląda na ciasto drożdżowe, gdyż jest bardzo wyrośnięte! Można to ciasto upiec z innymi owocami, ja dodałam jeszcze mrożone borówki i porzeczki. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: 65 przepisów . Przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie znam. Lekkie, puszyste, wilgotne i bardzo uniwersalne, można je upiec z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. U mnie(...)dzisiaj z jabłkami, ale już z niecierpliwością czekam na truskawki, jagody czy maliny pachnące latem i słońcem. Spróbujcie, gwarantuję, że później już tylko będziecie wymieniać owoce. Składniki (forma o średnicy 25 cm): Ciasto: 1,5 szklanki (200 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 (16 g) cukier waniliowy 4 jajka 0,5 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego
Fitsweet.meCiasto z bananami to nasza propozycja do niedzielnej, popołudniowej kawy. Składa się z tego, co najbardziej lubimy – puszystego ciasta, świeżych owoców, słodkiego kremu i czekoladowej polewy. Ciasto w przekroju wygląda bardzo ładnie i trudno mu się oprzeć, tym bardziej, że banany pachną słodko i kusząco. Jeżeli deser chcemy podać gościom, to najlepiej ciasto z bananami przygotować tego samego(...)dnia, gdyż owoce po dłuższym czasie mogą ściemnieć. Składniki na ciasto z bananami Ciasto: 3 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżka oleju 1 opakowanie cukru wanilinowego Masa budyniowa: 1 1 / 2 opakowania budyniu waniliowego 1 / 2 l mleka 125 g masła o temperaturze pokojowej cukier do smaku Czekoladowa polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka
niecodziennikparyCiasto z porzeczkami – to obowiązkowy wypiek na nadchodzące dni, dopóki sezon na porzeczki trwa. Poniższe ciasto z porzeczkami jest szybkie i proste w wykonaniu, idealnie
Kulinarne Przebojeprzechować w lodówce przez godzinę Rozwałkować ciasto podsypując mąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Do dekoracji ciasta użyłam(...)galaretki śmietanę kremówkę ok. 300 ml owoce; truskawki i borówki Przygotowanie: Śmietanę ubijać, wlewać do niej strużką wystudzoną, tężejącą galaretkę( rozpuszczoną w szklance wrzącej wody) Wyłożyć na ciasto, ułożyć owoce i polać drugą rozpuszczoną, tężejącą galaretką ( również rozpuszczoną w szklane wody). Foremka miała
Proste Potrawyowocami lubimy chyba wszyscy ❤ Ja cenię je za szybkość wykonania, prostotę, i za przepyszny smak. Takie ciasto nigdy mi się nie nudzi, wystarczy, że zmienię tylko owoc i już jest coś nowego 😉 Czasem piekę je tylko z owocem, a czasami uświetniam odrobiną maślanej kruszonki ... każda wersja jest smaczna. Składniki: (blaszka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników). Wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy owoce. Ja dodatkowo posypałam ciasto niewielką ilością kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40-45 minut (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenieboję się użyć tego określenia – idealne:) Takie ciasto to fajna opcja wypieku na szybko. No i sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Ale, ale! Ciasto będzie fajnie smakowało również z innymi owocami. Już sobie je wyobrażam z agrestem, wiśniami, albo malinami…. Zróbcie koniecznie, bo jest pyszne:) 3 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 op. cukru(...)Miksujemy przez 6-8 minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie wlewamy maślankę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm lub nieco większa). Na wierzchu rozkładamy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
Smaki Na Talerzu