Chałka z borówkami 157Co prawda borówek z przydomowego ogródka jeszcze nie mam, ale korzystając z tych dostępnych w sklepach przygotowałam smaczną słodką chałkę, która z kubkiem ciepłego mleka (lub
Kuchnia w czekoladzie
Robot kuchenny Desire - wrażenia z użytkowania 225blacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania świetnie służą(...)blender do koktajli, w którym bez problemu mogę przygotować kilka dużych koktajli śniadaniowych z płatkami owsianymi. Mrożony jogurt jest również łatwy w przygotowaniu, ostrza świetnie radzą sobie z mrożonymi owocami. Najlepszą funkcją jest dla mnie rozdrabnianie. Wreszcie mam tak duży rozdrabniacz, że za jednym razem mogę przygotować cały sos boloński. Lubię, gdy sos jest prawie gładki, a kawałki mięsa
Gotowanie i blogowanie
Desery na lato 222Za kilka dni początek lata, a już dzisiaj przygotowałam specjalnie dla Was najsmaczniesze desery, które koniecznie musicie przygotować. Lekkie, owocowe i niedrogie. Gofry z kakaową
Moja smaczna kuchnia
Racuchy z rabarbarem 236Kolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów. :) Składniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki mleka 1 łodyga rabarbaru olej cukier puder - do posypania Sposób przygotowania: Rabarbar(...)cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osuszyć z tłuszczu. Gotowe danie ewentualnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Tort- mak / migdały / róża 175Ja zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125
królestwo garów
Sernik z brzoskiwniami 221Obiecałam, że wrócę i jestem.. :) lżejsza o 8 kilogramów. Nie stosuję już takich drakońskich diet i więcej się ruszam. Jedynie co mi
Na słodko lub wytrawnie
Kokosowe gofry z truskawkami 218Delikatne ,chrupiace gofry z dodatkiem kawaleczkow truskawek.Wlasciwie to podwojnie truskawkowe,bo owoce sa w ciescie i podane na upieczonxch gofrach.Dzieki dodatkowi smietanki kokosowej maja asamitna konsystencje.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj:klikSkladniki na 6 duzych gofrow:1 jajko1 lyzka cukru140 g maki (u mnie orkiszowa 630)150 ml mleka50 ml smietanki(...)suchej patelni ,smietanka,cukier puder doposypaniaWYKONANIE :jajko ubic z lyzka cukru na gesty kogel-mogelodwazyc reszte skladnikow i wymieszac z ubitym jajkiem trzepaczka balonowa lub przy pomocy mikseragotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniemRozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienieniaupieczone odkladac na kratke podawac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 267Składniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy
My Culinary Art
Deser truskawkowy 3270biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego(...)mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku
Smakołyki Bereniki
"Nic się nie stało! Chłopaki, nic się nie stało.." 218Polska - Czesi0:1Dlaczego mnie to nie dziwi?Chyba niewielu było przekonanych, że nam się uda. Ale pełninadziei, zjednoczenia i radośni, wierzyliśmy... "Może akurat, może jednak?"Niestety
W kuchni Karmel-itki
Babka ze starego receptu (Kobieta ze… chyba się zagalopowałem w tych tłumaczeniach ;) ) 195jedne opakowanie ( to mie tyż zaskoczōło, a łokozało sie, że nawet dzisiaj je idzie dostać we sklepie- je to kandyzowano skōrka cytronu, a inkszo nazwa to cedrat; to je owoc starszy łod citrōłny 31 , moł rubo skōra, a łod niego ze soku robi sie kwasek cytrynowy- pōnojś 32 ) skōrka ze citrōłny 50-80 g płatkōw ze mandli 33 Przi tych(...)przidzie mōnka, proszek i mlyko, a jak łone sie fajnie połōnczōm, to wciepcie 34 bakalie i ubito piana ze biōłek. Na dōł łokrōngłyj formy posypcie mandle, na to przidzie ciasto i rajn 35 do pieca na 75 abo i 90 minut- wszysko zależy łod pieca i jak bajecie widzieć, że sie za mocno brōnołci, 36 to wyciōngejcie. Łoni piyrwy piykli
Chop w kuchni
Kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną 170kawy lub herbaty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kruche babeczki. Przygotowuje je na najróżniejsze spotkania i uroczystości. Takie kruche spody można nadziać dowolnym kremem lub porcją świeżych owoców. Małe, proste kruche babeczki u nas zawsze cieszą się powodzeniem. Dziś szybka i prosta wersja – kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną. Pysznie, łatwo, szybko. Bo czasem(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy
Słodkie okruszki
Sałatka z figami 234takie owoce , które świetnie sprawdzają się zarówno w deserach jak i daniach wytrawnych. Figi niewątpliwie zaliczają się do tychże owoców. Sałatka z figami Pierwsze figi w tym roku jadłam miesiąc temu w Chorwacji . W piątek zaś moja węgierska babcia dała mi koszyczek fig z Budapesztu . Pierwsze co zawsze rzuca mi się w oczy jak porównuję figi, które(...)same spostrzeżenia jedząc figi chorwackie i węgierskie. Jak już dostałam te figi w piątek to najpierw parę zjadłam ale resztę zostawiłam na wczoraj. Ciasto na weekend miałam już gotowe więc nie chciałam piec kolejnego. Figi zdecydowałam się wykorzystać do sałatki. Uwielbiam połączenie fig, które w swoim smaku są intensywnie słodkie, z serem. Nie ma znaczenia jaki to rodzaj sera, gdyż
mecooks
2 korzyści z czarnej porzeczki -nalewka i likier 215trzeci dzień odkręcić na chwilę i odgazować. Po 4 tygodniach zlać sok do wyparzonego, suchego naczynia, wymieszać go ze spirytusem i wstawić do lodówki. Zalać wódką owoce i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy wymieszany ze spirytusem, wymieszać. Ponownie przelać do czystego słoja, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 miesiące w zacienionym(...)nalewki można nie wyrzucać, wsypać do nich 500 g cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok, wtedy staniemy się posiadaczami smacznego, słodkiego likieru idealnego np. do nasączania ciast
mojej kuchni
2 korzyści z czarnej porzeczki -nalewka i likier 224trzeci dzień odkręcić na chwilę i odgazować. Po 4 tygodniach zlać sok do wyparzonego, suchego naczynia, wymieszać go ze spirytusem i wstawić do lodówki. Zalać wódką owoce i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy wymieszany ze spirytusem, wymieszać. Ponownie przelać do czystego słoja, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 miesiące w zacienionym(...)nalewki można nie wyrzucać, wsypać do nich 500 g cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok, wtedy staniemy się posiadaczami smacznego, słodkiego likieru idealnego np. do nasączania ciast
w mojej kuchni