ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1267/1704)

Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 368

puszki i te dodatki właśnie stanowią tę cytrusową nutę, która wspaniale komponuje się z resztą smaków. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i myślę, że mało pracochłonny, zwłaszcza jeśli ciasto upieczemy dzień wcześniej. By zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, wieczór wcześniej możemy również ugotować budyń do kremu i wystudzony schować do lodówki. Należy tylko pamiętać, aby następnego dnia ogrzać(...)czubatej ) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej ) 60 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 100 ml ajerkoniaku 250 g masła, w temperaturze pokojowej 1 puszka mandarynek ( waga owoców po odsączeniu 175 g ) Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 2 łyżki wódki Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietanki kremówki

Opowieści z piekarnika
Dwukolorowe ciasto z truskawkami i agrestem 418

Ciasto z truskawkami i agrestem - szybkie i łatwe. Mięciutkie i długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 4 jajka, 2 szklanki maki, 1 szklanka oleju, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, łyżka kakao, szczypta soli, 400 g truskawek, 150 g agrestu zielonego, Przygotowanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, agrest na pół W jednej misce łączymy jajka i olej(...)suche i mieszamy za pomocą trzepaczki. Na blachę wyłożoną papierem wylewamy 3/4 przygotowanej masy, do pozostałej dodajemy mleko i kakao, po wymieszaniu przekładamy na jasną masę. Na wierzchu układamy owoce (możemy obtoczyć je w łyżeczce skrobi, aby puszczały mniej soku). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut

Lena Gotuje
Drożdżówki z budyniem pyszne i puszyste 177

pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.   Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące.  Tak przygotowane ciasto przekładam do miski(...)miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po 30 minutach: Po 30 minutach, ciasto odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.  Końcowe przygotowanie drożdżówek:   Wyrośnięte ciasto wykładam na blat

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Agrestowy dżem “GIN – TONIC” 165

Ten dżem polubią amatorzy słodko-kwaśno-gorzkich smaków. Czy jest w nim gin i tonic? A no nie ma, te dodatki zostały tylko w nazwie. Przepis

Tajemnice Smaku
Sernik czekoladowo- korzenny z musem śliwkowym 207

Kochani zrobiłam sobie dłuższą przerwę od blogowania, bo jakoś czas mi na to nie pozwalał. Od końca sierpnia prowadzę dodatkowe lekcje z przedmiotów ścisłych i warsztaty

vaniliowoczekoladowa
Torcik limonkowo-miętowy na zimno / Lime-mint cake cold 236

Scroll down for recipe in English. Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm.) 3 jajka 200 g. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 3 łyżki żelatyny 500

Delicious Place
Batoniki musli z suszoną śliwką i orzechami 176

Zbliża się koniec stycznia i nie może być tak, że miesiąc ucieknie, a tutaj się nic nie pojawi. Pojawia się, jak tu mnie zwykle po świętach

bistro mama
Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami 173

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. O tym dobrze wiecie. Uwielbiam je, ponieważ często są sposobem na wykorzystanie produktów, które zalegają nam w lodówce, może przemycić w nich sporo warzyw i owoców, a do tego są ekspresowe w przygotowaniu. Przepis na te placuszki powstał własnie z powodu zalegających jogurtów naturalnych, którym powoli kończyła się data przydatności. Postanowiłam połączyć je pestkami dyni(...)jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, a następnie wsypujemy mąkę. Ciasto powinno być dość zwarte i gęste. W miarę potrzeb dosypujemy mąki. Dodajemy pestki dyni oraz sezam i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, odsączając je następnie na ręczniku

Życie ze smakiem
Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie 188

G ulab jamun to rozkosznie słodkie indyjskie pączki, pachnące kardamonem i wodą różaną. W Indiach przygotowywane tradycyjnie z masy mlecznej khoya z odparowanego mleka, którą gotuje

Food Square
Konfitura jeżynowa z laską wanlii. 132

pokrój na mniejsze kawałki. Limonkę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce, wyciśnij sok. Rondel z jeżynami ( możesz je lekko rozgnieść ) postaw na małym ogniu, wrzuć do owoców wanilię , doprowadź do zagotowania, co pewien czas mieszając. Gotuj na małym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmij rondel z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Następnego dnia(...)Gorącą konfiturę rozlej do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. pasteryzuj 5-10 minut. Słoiczki z konfiturą przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   K onfiturę możesz wykorzystać jako nadzienie do ciast lub smarować nią pieczywo

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z łososiem i szpinakiem 371

To zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się

Bullio
Tarta z łososiem i szpinakiem 290

To zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się

Bullio
Gruszki w sosie 258

Tematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z kwiatów czarnego bzu 186

czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne i mają bardzo charakterystyczny zapach. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich. Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i  kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, garbniki i sole mineralne. Taka kompozycja składników(...)praktycznie wszędzie. Warto więc je wykorzystać i przygotować zdrowotny syrop lub orzeźwiającą lemoniadę na jego bazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście. Składniki: około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: Kwiaty czarnego bzu wkładamy do dużego słoja. Oglądamy przed włożeniem

Smakowity Blog Kulinarny
Brzoskwiniowe racuszki 220

ściekał po palcach i brodzie! Jaka to była frajda, uśmiech na twarzy gwarantowany :) Pan już na targ nie przyjeżdża, a owoce muszę szukać w innych miejscach! Tęsknie za owocami, które sprzedawał. A brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.  Racuszki(...)miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.  Usmażone

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania