Ekologiczne produkty Allos! 162polepszaczy smaku i konserwantów. Ponadto nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie ani rafinowanego białego cukru (z wyjątkiem marki De Rit). Ciastka i batoniki słodzone są miodem, roślinnymi syropami lub suszonymi owocami. Brzmi świetnie, a jak ze smakiem? * Allos Frühstücksbrei Vital z amarantusem i nasionami chia Od strony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania. W środku znajdziemy: pełnoziarniste płatki(...)miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze "kupne" ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Zwykle są one napakowane całą tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie
Poranek na słodko
Zdrowy posiłek dla zabieganych 121zabierają znacznie mniej czasu a wcale nie kosztują dużo więcej. Niskoprzetworzone produkty w lodówce i spiżarni ułatwiają zdrowe gotowanie. Jeśli chcemy je przyspieszyć to sprawdzą się mrożone warzywa i owoce (nie musimy ich już myć, obierać czy kroić), miksy sałat, gotowane nasiona roślin strączkowych, wyfiletowane ryby czy nabiał. Po trzecie, gotowanie większych ilości i robienie zapasów, w dni wolne(...)koniecznie. Dobrym rozwiązaniem jest szukanie miejsc gdzie w porze obiadu jest oferowany bufet w którym goście sami się obsługują. Wówczas, wystarczy zastosować „zasadę talerza”, gdzie połowę stanowią warzywa i owoce (w różnej formie- surowe, grillowane, gotowane itp.) a resztę zajmuje porcja mięsa czy ryby oraz produkty zbożowe. Jeśli w pobliżu biura takiego miejsca nie mamy i korzystamy z gotowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dżem z dojrzałych pomidorów 176Działkowe owoce w tym paskudnym roku zwyczajnie mi się zbuntowały – nie zrobiłam nawet pół słoika moich ukochanych wiśni w rumie. Drzewka obrodziły pięknie, ale wszystko co dojrzało zgniło po pięciu dniach deszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń(...)kurczakiem. Jak najlepiej określić jego smak? Jest lekko pikantny, czuć że rozgrzewa, a smak końcowy porównałabym do rabarbaru, bo w ten właśnie sposób najczęściej rzewień przyprawiam wykorzystując go do ciasta. Pomidorowy dżem jest pyszny i nieoczywisty – jednocześnie owocowy, słodki, pikantny i kwaskowy. Warto spróbować! PRZYGOTOWANIE Pomidory myjemy, zostawiamy je w skórce. Będziemy ich używać zarówno ze skórką
Karo in the Kitchen
Placuszki z kaszy manny 152Przepis na placuszki z kaszy manny. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami, lub owocowym sosem. Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 1 łyżka esencji waniliowej 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do miski, zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na min. 30 minut. Można odstawić kaszę na noc, jeśli placuszki chcemy przygotować(...)puchate i delikatne, dodaj do kaszy tylko żółtka, a białka jaj ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z resztą składników bez zmian. Na rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i na małym ogniu, smażymy placuszki z obu stron, do momentu ich zezłocenia się. Oceń ten przepis! Artykuł Placuszki z kaszy manny pochodzi z serwisu Przepisy
NiePieprz.pl
Eton mess 191Na blacie kuchennym stała cała miseczka świeżych malin, a ja głośno zastanawiałam się, co też z nich zrobić. Usłyszał to Ed, który od razu podpowiedział: “
niecodziennikpary
Knedle ziemniaczane 161innego jak owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Gotujemy je w wodzie. Knedle możemy przygotować w wersji klasycznej (ja właśnie takie robię) lub możemy zrobić je z dodatkiem owoców, mięsa czy twarogu. Jest to danie dosyć sycące, więc najlepiej unikać ich w upalne dni. Jednak w chłodniejsze dodadzą nam bardzo dużo siły i energii. Klasyczne knedle ziemniaczane możecie(...)maszynką lub ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Następnie dodajemy do tego mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. W kopcu mąki robimy dziurkę i wbijamy w środek jajka. Następnie całość zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Ugniecione ciasto odstawiamy na bok Następnie stolnicę oprószamy mąką. Formujemy z ciasta wałki o średnicy około 4 centymetrów. Następnie wałki z ciasta kroimy kawałki o długości
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krem śliwkowo-czekoladowy 160Jako, że jest urodzaj owoców proponuję zrobienie smacznego kremu. Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek ok. 1/2 kg cukru 3 czekolady gorzkie po 10 dag Przygotowanie : Śliwki umyć i wypestkować rozdrobnić, zagotować dodając cukier Wystudzić i zmiksować Ponownie zagotować do zgęstnienia, dodać pokruszoną czekoladę i gotować jeszcze ok. 20 min Gorącą masę nalewać do słoiczków pod sam dekielek, zakręcać(...)małe słoiczki :( Warto zatem zrobić choć z ilości podanej w przepisie. Otrzymamy może 4-5 słoiczków pysznego kremu. Jego smak jest słodko-kwaśny. Dla mnie b.smaczny. Można nim przekładać ciasta lub smarować słodkie pieczywo
Proste Potrawy
Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem 207cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód tarty po nakłuwać widelcem(...)śmietany wsypać 30 g cukru, dodać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połowę ubitych białek dodać do budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut
Passions hobbies life
Racuchy z jabłkami 264Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki(...)odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły
Zasmakuj Kuchni
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 296jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica(...)temperaturze 160 stopni przez 40 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy
Kulinarne przygody
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 248darzę sympatią przeogromną. Samej gramatury i w ogóle przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję dlatego, że mi nigdy z żadnego przepisu nie wychodzą. Zawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy od patelni, a z tym także bywa różnie. Także(...)ogólnego zdrowia całego organizmu. Użyta w dzisiejszym przepisie dynia stanowi jedno z głównych źródeł karotenoidów w naszej codziennej diecie. Oczywiście znajdziemy je również w innych warzywach i owocach zabarwionych na żółto czy pomarańczowo, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych jak np. mój ulubiony szpinak. Należy przy okazji wspomnieć, że należą one do naturalnych przeciwutleniaczy i prekursorów witaminy
Kuchnia Ellie
Dyniowa owsianka pieczona 140Uwielbiam pieczone owsianki za to, że smakują jak pyszne ciasto, które bezkarnie można zjeśc na śniadanie :) Zdrowe, ciepłe, pachnące, same zalety. Dziś mam dla Was obłędną wersję z dynią i masłem orzechowym. Za sprawą dodatku słodzonego mleczka, przyjemnie słodką. Kto się skusi? :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mleczka kokosowego 100 g mleczka skondensowanego słodzonego 100 g puree(...)płatki i mieszamy i przelewamy do żaroodpornej formy. Na wierzchu nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach. Podajemy na ciepło lub wystudzone, z dodatkiem świeżych owoców. Smacznego :) Artykuł Dyniowa owsianka pieczona pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
Łatwy fit sernik pieczony z białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci. 288Fit sernik z białego sera to propozycja dla tych, którzy starają się zdrowiej odżywiać i wykluczają ze swojej diety uzależniający cukier. Oczywiście sernik słodzimy, ale
Poezja Smaków - blog kulinarny
Deser z wiśniami 130jednak jakoś nigdy nie potraktowałam go poważnie i nigdy nawet nie próbowałam go zrobić. Tym razem w związku z tym, że dostałam trochę wiśni zdecydowałam się zrobić właśnie to ciasto. Okazało się bardzo proste i bardzo dobre. Składniki: wiśnie świeże lub z kompotu wydrylowane 25 dag twarogu 3 jajka 150 ml śmietany 10 czubatych łyżek kaszy mannej 4 łyżki miękkiego(...)kaszką manną. Dodać ubitą pianę z białek. Połowę masy przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Rozłożyć na niej wiśnie. Część wiśni odłożyć. Przykryć resztą masy i ułożyć na niej pozostałe owoce. Tak przygotowany deser wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze
Pysznie & Pięknie
CHLEB HUNZÓW 236powietrze, wszedzie rosną drzewa morelowe, a z gór spływa, pełna minerałów, woda z topniejącego lodowca. Ale w miarę możliwości możemy odżywiać się tak jak Ci ludzie. Oprócz surowych owoców, warzyw, orzechów, w ich diecie dużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony(...)szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody, szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni
Jeść, by żyć w zdrowiu