ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1226/1704)

PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 248

stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli(...)przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami

Kuchnia MagdaLeny
Knedle z truskawkami 194

Uwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle. 1,3 kg ugotowanych ziemniaków ok 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól ok 500g truskawek cukier trzcinowy cynamon Truskawki umyć, obrać i osuszyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Wyrównać wierzch i podzielić(...)części. Jedną część wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce nasypać mąkę pszenną (ok 2 szkl). Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę kleić, nie może być za twarde knedle też będą twarde. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 8cm i pokroić na plastry 1,5-2 cm. Na środek kłaść truskawkę

Smakołyki Asi
Dietetyczny koktajl truskawkowy 322

Właśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Camembert z jagodami i rogalikiem 217

części, formujemy kule i wałkujemy na grubość ½cm. Smarujemy masłem i nożem tniemy na 6 trójkątów. Zwijamy, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem końcem ciasta do spodu. Rogi ciasta zwijamy do środka. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut po czym smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 20 minut (do suchego patyczka(...)przekrawamy go w poprzek na pół, z każdej części odrobinę wydrążamy i również uzupełniamy jagodami lub dżemem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut. Pieczony z owocami camembert podajemy w towarzystwie maślanych rogalików z dodatkiem płatków kukurydzianych #Lubella Kakao i miód. To #mojalaternatywa na przepyszne śniadanie, nie tylko do łóżka

Kuchnia w czekoladzie
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1 193

zupa miso (na bazie pasty z soi). R estauracji na targu rybnym w Shimizu. Shizuoka    – t arg rybny  w Shimizu   z rybami i owocami morza. Fukuoka   –  restauracja z ogrodem japońskim w patio, a na środku akwaria z rybami, które są serwowane w restauracji od razu po złowieniu. Specjalnością są potrawy z Mentaiko(...)proszku. Restauracja Chikae, dzielnicy Hakata. Fukuoka   – Mentaiko: kawior z dorsza doprawiony na subtelnie pikantnie. Restauracja Chikae,  dzielnica Hakata. Osaka  –  Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto   –  Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka   – p rosty i tani posiłek z supermarketu

Kuchcik gotuje
Masło orzechowe 276

Orzechy laskowe to nic innego, jak owoce leszczyny. Posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dostarczają dużo wartościowego białka oraz witamin. Już 100g tych orzechów pokrywa kilkudniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E potocznie zwaną witaminą młodości. Zawierają też sporo witaminy C i B. Mają w sobie sporo minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i miedź. Dobrze komponują(...)się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem

mojewypiekiinietylko
Banany smażone w cieście kokosowym 194

W kuchni azjatyckiej znajdziemy nie tylko aromatyczne dania typu curry, pad thai czy dania z ryżem, ale też bardzo smaczne desery, z którymi kuchnia wschodu jest

Bon appetit mon amie
Tort czekoladowy z musem czekoladowym 174

Sezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o

Państwo Wojtczuk gotują
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 232

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym

kgwjanczewo
szybkowar-dżemik jabłkowo-wiśniowy... 216

cynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1 umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 8 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie lub wymusić(...)blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 193

depresyjne!! normalizacja ciśnienia krwi hamowanie rozwoju cukrzycy typu II zbawienny wpływ na stan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają(...)tkanki nerwowej niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niezbędny do syntezy witaminy D i produkcji niektórych hormonów syntezowany w organizmie Obecny TYLKO w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja).  JEŚĆ ŻÓŁTKO CZY NIE? Tak na prawdę, nie ma jednoznacznych badań, które potwierdziłyby teorię, że cholesterol spożywany wraz z pokarmem powoduje wzrost cholesterolu we krwi. Prawdą

Vroblewska-fitlife
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 203

kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokładności(...)będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 186

przekładamy do formy, wykładamy  ciastem spód i bok na wysokość  2 cm. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy(...)masę na upieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut . Studzimy w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u  mnie domowa,  czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu

KuchcikoweLove
aromatyczna nalewka jabłkowa [+ 18] 233

składniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy

Domowy Smak Jedzenia
Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 166

słońce, ale również za wszelkie owoce lasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki(...)Filozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie

Food Square

Proponowane wyszukiwania