103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 269Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy(...)Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (można z odrobiną! tłuszczu) ok. 2 minuty z jednej strony a następnie z drugiej do zrumienienia. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, układamy owoce, konfitury, powidła lub to, co nam się tylko wymarzy i zajadamy jeszcze gorące. Smacznego
Symfonia Smaków
NAPÓJ Z TRUSKAWEK I POMARAŃCZY. 292Pada. Ba, leje jak z cebra.Zalało Karmel-itce piwnicę. Słoiki dryfują niczym tratwy rozbitków na uspokajającym się powoli morzu.Patrzy Karmel-itka przez okno na zapadany
W kuchni Karmel-itki
Dżem rabarbarowo- truskawkowy 190obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki rabarbaru 300g mrożonych lub świeżych truskawek 600g cukru Sok z ½ cytryny Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Wrzucamy rabarbar oraz truskawki. Ustawiamy prędkość 12, czas 30 sekund. Ostrze tnące zamieniamy na mieszadło, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Uruchamiamy Companiona na 90 minut, przy temperaturze(...)oraz truskawki (jeśli świeże, to w kawałkach, jeśli mrożone to w całości) przekładamy do rondla. Dodajemy sok z cytryny oraz ok 20ml wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy są miękkie i puściły sok, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając bardzo często. Gdy odpowiednio zgęstnieje przekładamy do wyparzonych słoiczków
Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowe z truskawkami 169oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 600 g truskawek cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier(...)Wyłączamy mikser i odstawiamy. Odmierzoną porcję mąki, przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 55 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
SZYBKIE CIASTO BANANOWE FIT (CHLEBEK BANANOWY) 799górze · 1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej DODATKI: OPCJONALNIE: ½ filiżanki krojonych orzechów włoskich lub pekan, pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady, rodzynki, posiekane suszone owoce, świeże plastry bananów lub inne PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyłożyć papierem do pieczenia formę o rozmiarach 28x12 cm i posmarować tłuszczem. Odstawić. Olej kokosowy rozpuścić na patelni(...)dodać puree z bananów i mleko, znowu wymieszać. Dodać sodę, ekstrakt z wanilii, sól i cynamon, wymieszać. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i posyp jeszcze cynamonem. Może zrobić wzór zygzakowaty za pomocą małego noża lub patyka. Piec przez ok. 50 do 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Chleb
Calzonella.com
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 246W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki bananowo - kokosowe 177garnuszka. Mąkę z bananami i mlekiem kokosowym dokładnie wymieszać (wystarczy zrobić to widelcem), aby powstało stosunkowo gęste ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki. Na patelni rozgrzać masło i nakładać ciasto formując nieduże placuszki (z około 2 łyżek ciasta). Smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, lub do czasu aż placuszki będą rumiane(...)mleko się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z limonki. Usmażone placuszki bananonowo - kokosowe podawać polane zredukowanym mlekiem kokosowym. Placuszki można udekorować plasterkami bananów lub innymi owocami. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 139dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)białego cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak
Gotujemy i jemy
GOFRY BĄBELKOWE - JAJECZNE 315szklanki wody Wykonanie: *Gofrownicę przed pierwszym wlaniem ciasto smarujemy cienko olejem. *Nagrzewamy . * Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. * Na płytę grzewczą wylewamy cienka warstwę ciasta, wyrównujemy łyżką ( ciasta tyle aby zakryć płytę ). Zamykamy. Po ok 30 sekundach przewracamy gofrownicę na druga stronę ( zrobimy to z łatwością- urządzenie posiada fajną podpórkę, która świetnie podtrzymujemy gofrownicę ppodczas przewracania(...)drugiej stronie. * Upieczone gofra wyjmujemy, jeszcze ciepłego zwijamy w rożek, wkładamy do szklanki aby nabrał kształtu i chrupkości. * Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, bitą śmietaną i owocami. Prawda, że przygotowanie takiego gofra jest dziecinnie proste ? Tak, ale gdy z pomocą przychodzi nam Dezal. Zamiast zmieniać gofrownicę co rok, bo albo za słaba ,albo się popsuła
Z Majeczką w kuchni
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 189dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)białego cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak
Korniszonki
NALEŚNIKI KAKAOWE 206Delikatne naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze z waniliowym twarożkiem lub homogenizowanym serkiem i świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami). SKŁADNIKI / 10 szt 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cukru 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę(...)kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki. Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy
cool and minty
Fit placki owsiano-bananowe 157smacznie Choć Mąż zdążył zabrać do pracy z powidłami, mmmm… Moje placki są odchudzone, nie zawierają wiele mąki, zero cukru, chyba że mówimy o naturalnym pochodzącym z dojrzałych owoców. Są fit i już! owsiano-bananowe smażone na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnym. Możecie doprawić je cynamonem tak jak ja lub z niego zrezygnować. Zamiast bananów tarte jabłka też mile(...)domowo i smacznie, fit – mi to pasuje, ja tak chcę Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam policzyć ile wychodzi z ciasta placuszków, ale na oko mogło być koło 12-14 placuszków. Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 2 rozgniecione drobniutko widelcem banany 2 jajka 50 g mąki pszennej szczypta cynamonu
Zasmakuj Kuchni
Racuchy z daktylami 208śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też mile widziane, koniecznie świeże i sezonowe długo wyczekiwane owoce. Jest wtedy rozpusta na całego! Składniki: 500 ml kefiru lub maślanki 450 ml mąki pszennej 50 g drożdży świeżych spora garść posiekanych drobno daktyli opcjonalna wersja: szczypta cynamonu(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Kruszę drożdże. Kefir mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Wrzucam daktyle i mieszam delikatnie z ciastem drożdżowym, dodaję cynamon. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę placki drożdżowe partiami na średnim ogniu z obu stron do złotego koloru
Zasmakuj Kuchni
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 280źródło: Instagram Tarty to ostatnimi czasy nasza mała obsesja. :) Robiłyśmy już naprawdę wszystkie; słodkie, wytrawne, ostre, z bezą, z owocami itd. Dzisiejszy przepis powstał trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca(...)Smak grzybów jest bardzo odczuwalny a ciągnące sery dodają jej uroku. Danie w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli suszony czosnek niedźwiedzi (ilość zależy od waszych upodobań) Nadzienie: 50 g masła 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku przeciśnięte
Kuchenny Double Trouble
Kokosowe mini-bułeczki z kremem mango lub marakuja 295miłośników słodkich bułeczek. Dzięki współpracy z alfa-koszykiem ( tutaj możecie dowiedzieć się więcej o sklepie ), udało mi się stworzyć kolejny smakowity deser. Te delikatne, kokosowe bułeczki, wypełnione kremem z owoców mango lub marakui (100%, bez żadnych zbędnych dodatków!), z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Są one w 100% bezglutenowe, dlatego bez obaw mogą się nimi zajadać(...)osoby z celiakią lub nietolerancją pokarmową. Zdrowe, przepyszne, a w dodatku banalnie proste w przygotowaniu, nic dodać, nic ująć. Idealne na śniadanie, bądź deser. Zapraszam! Składniki (8 mini-bułeczek): Ciasto: 3 jajka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego + odrobina do posmarowania bułeczek 2 łyżki mleczka kokosowego 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka syropu daktylowego bio (opcjonalnie
Smiling Shrimp