Truskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki
pink envelopekonfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy.Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy
Słodkie Przyjemnościowoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkoUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni MiejskaSmak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Ma ciemny, złocistobrązowy kolor, a przy tym pachnie apetycznie owocami i karmelem. Konsystencja jest gładka i gęsta, to smarowidło idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka.Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników(...)uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba
głodny alergikŚrodek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady
sama złodyczciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce
Delicious TitbitsJUŻ SĄ !!!!! Moje ulubione Maliny :) Na pierwszy ogień poszły bułeczki nadziewane tymi pysznymi owocami. Nazwałam je MALINIANKI :) nie wiem czy taka nazwa istnieje , ale skoro mogą być jagodzianki to i malinianki :) Jakiś czas temu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł(...)dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem :) Składniki : 0,5 kg mąki4 łyżki cukru1 saszetka drożdży suszonych instant
Malinowa Kawiarenkamasła 1 / 2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej) 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Formę do babki wysmarować margaryną(...)uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej piany. Po zmniejszeniu obrotów miksera powoli wlewać masło, następnie mleko. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką lub drewnianą łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na białkach przelać do formy na babkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 45-50 minut – do suchego patyczka. Mleczną babkę na białkach
niecodziennikparyprzyjemności podczas jedzenia. Dodatkowo element chrupiący ją potęguje i koniec końców jesteśmy w orzechowym niebie :D Konfitura porzeczkowa tak jak wspomniałyśmy jest treściwa. Nie znajdziemy tu owocowej galaretki między owocami tylko moc porzeczek. Ksylitol nadaje delikatnej słodyczy, więc kwaśne porzeczki grają tutaj pierwszoplanową rolę. Cukier brzozowy posiada także taki smaczek „odświeżenia”, więc wraz z dodatkiem mięty wykańczają całą serie(...)kanapce, waflach, naleśnikach czy herbatnikach. Pamiętajcie, że oba składniki muszą oddzielnie być smaczne i dobrej jakości aby razem stanowić obłędną całość. Polecamy to zacne masełko i konfiturę z ksylitolem :) Ciasto szpinakowe z masłem orzechowym Ocena: 6 pand
Candy Pandascukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki Berenikinasączenia można też użyć kwasek cytrynowy. Uwaga! Ilości „ponczu” orientacyjne, zawsze go próbujemy, powinien być kwaskowaty, bo całość tortu jest słodka Dodatkowo: dżem z wiśni z kawałkami owoców opłatek na tort cukrowe serduszka niewielka ilość kremu waniliowego z tego przepisu (przełożyłam nim jeden blat – mój 5-letni pomocnik tak zdecydował ;)) Możecie pominąć Przygotowanie: Biszkopt(...)składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem lub margaryną i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika
Słodkie okruszkiCiasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 250g margaryny 1 puszka masy makowej (u mnie Helio 850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) bakalie (dodałam suszone owoce Helio ) aromat (opcjonalnie) Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec
Di gotujesoku z cytryny ulubione dodatki do podania Przygotowanie: Ja używam gofrownicy Dezal-Pro model 301.7. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem wyłącznie przed pierwszą partą gofrów, później jest to zbędne. Ciasto nie przywiera (płyty grzewcze są pokryte powłoką spożywczą greblon). W jednej misce ubijamy białka. W drugiej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, rozpuszczony miód, sok z cytryny(...)gofrów jest u mnie gotowa po około 3-4 minutach. Czas przygotowania gofrów będzie różny w zależności od sprzętu. Rada: Warto najpierw przygotować jednego gofra, by sprawdzić jak długo ciasto musi być w gofrownicy. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego Czas na wyniki konkursu Moi drodzy, wiem, że niecierpliwie czekacie na wyniki konkursu z gofrownicą Dezal. Niestety najpierw chore
Słodkie okruszki