Konfitura z całych pomarańczy 260całe owoce, razem ze skórkami. Zima to czas kiedy przyjeżdżają do nas cytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie
Smaczna Pyza
Bułeczki z borówkami 174wracaliśmy, na przydrożnych straganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody! Skarby lasu nie były mi jednak pisane Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze(...)wspomnień… Nie pozostało mi nic innego, jak odgonić myśl o jagodziankach, obetrzeć spływającą po brodzie ślinę i z pokorą… udać się do supermarketu po borówki! Myśl o owocach jagodowych zakiełkowała bowiem już na dobre w moim umyśle i nic nie mogłam na to poradzić. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się
Modern Cave Girl
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 247formy, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Piekę ok. 40 minut do tzw."suchego patyczka". Następnie wyjmuję z piekarnika i w blasze studzę na kratce. Kiedy ciasto będzie już przestudzone, wyjmuję z formy, odwijam z papieru i kroję na dwa równe blaty. Odstawiam. nadzienie: *** 250 g dżemu morelowego 100g dżemu wiśniowego sok z 1/2 cytryny (do zagęszczenia(...)Powstałym syropem obficie nasączam biszkopt, aby nie był suchy i miał bardzo lekko alkoholowy posmak (oba blaty muszą być nasączone!). Dżem mieszam z łyżką wody, miksuję blenderem, by zmielić owoce na gładką masę. Wrzucam do rondelka, doprowadzam do wrzenia, dodając sok z cytryny. Gotować, póki masa nie zacznie gęstnieć. Jeśli to nie następuje, przeczytaj wskazówkę (***). Zdejmuję z ognia
W kuchni Karmel-itki
Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem 256Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik na zimno z borówkami 243waniliowego z wiaderka 1 łyżka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku owoców leśnych Ciastka pokruszyć, najlepiej w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Gotową masą wyłożyć formę o wymiarach około 25 cm na 29 cm. Borówki(...)ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę
Jadło i czytadło
Babeczki miodowe z owocami 200miodowe, o których jest poniższy przepis robiłam jakiś czas temu. Miałam ochotę na słodki deser z owocami i ten właśnie przepis przyszedł mi do głowy. Babeczki miodowe z owocami Czereśnie w tym momencie są już dość trudne do kupienia ale można je zastąpić wiśniami, porzeczkami, malinami, jeżynami czy jagodami. Jako foremki do moich babeczek wykorzystałam silikonowe foremki(...)oraz proszek do pieczenia. Posiekać ciasto nożem. Siekać do momentu, w którym składniki zaczną się łączyć ze sobą. Dodać wtedy żółtka oraz miód. Zagnieść ciasto. Jeśli konieczne w czasie wyrabiania ciasto podsypywać mąką. Gotowe włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Wyłożyć każdą foremkę ciastem, na wierzch ułożyć papier do pieczenia
mecooks
Lody jagodowe 141Prawdziwego gorącego lata nie ma, ale ochocie na lody to nie przeszkadza, zwłaszcza, że z wyprawy do lasu przynieśliśmy ponad 6 litrów jagód. Już w trakcie
niecodziennikpary
Lasagne na słodko 152Ciekawy pomysł na lasagne. Ja osobiście za tradycyjną średnio przepadam ale ta przypadła mi do gustu. Dzieci ze smakiem również zjadły. Można ją potraktować jako słodki
gotuj ze mną
Tiramisu z jagodami 182Myślę, że poprzedni post dotyczący historii tiramisu pobudził Waszą kulinarną wyobraźnię, pora więc na obiecany przepis na tiramisu z jagodami. Jest to jedna w wielu wariacji
Obiad gotowy
Tradycyjna nalewka truskawkowa 172Tradycyjna nalewka truskawkowa, aromatyczna i delikatna jest cudownym lekarstwem na poprawę nastroju - uwielbiają ją wszyscy nasi znajomi. Nalewka truskawkowa to idealny alkohol dla kobiet, zrobi furorę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulebiak z rybą i kapustą 184Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym
KuchniaWeDwoje.pl
BANANY W CIEŚCIE KOKOSOWYM 203Pada, leje..brr co za pogoda...Czy już na prawdę nie będzie lata...ani nawet pięknej złotej jesieni...Jak się nie da za oknem to wyczarujmy
Z Majeczką w kuchni
Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 189Pyszny, aromatyczny, pełen smakowitości wieniec dziś przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom
Moje Małe Czarowanie
Bananowy shake czyli pożywny koktajl z quinoa 283Dzisiejszy wpis ucieszy pewnie wszystkich koktajlomaniaków i fanów zdrowego odżywiania. Ponieważ ostatnimi czasy namiętnie testujemy nowy blender Breville Blend-Active Pro postanowiliśmy podzielić się z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
sałatka owocowa z roszponką 215s kładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z
Domowy Smak Jedzenia