ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:8/988)

Pyszne kakaowe ciasto dla zakochanych 98

zdjąć wszystko z boków naczynia za pomocą kołpystki, dodać jajka wymieszać czas 1 minuta obroty 5 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać czas 2,5 minuty, obroty 5 wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki piec jak wyżej, naczynia nie trzeba myć ponieważ będziecie robić krem. Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku(...)orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko rozbić. Składanie ciasta – na zimne ciasto rozłożyć krem i obsypać prażonymi orzechami. Ciasto jest bardzo bardzo pyszne

Kuchnia Pokoleń
Baklava z orzechami włoskimi 47

cynamonu sok i skórka otarta z połowy pomarańczy łyżka soku z cytryny  garść pistacji do posypania Masło roztopić. Orzechy zmielić za pomocą blendera lub malaksera. Polecam mielenie ręcznym blenderem, wtedy pozostają drobne kawałki orzechów. Orzechy wymieszać z cynamonem. Platy ciasta w razie potrzeby dociąć na wymiar foremki (u mnie ok 20x30cm), obcięte kawałki można wykorzystać do innego deseru(...)ułożyć 6 płatów. Na górnym posmarowanym masłem płacie ciasta rozłożyć 1/3 orzechów, przykryć 4 płatami, każdy smarując masłem. Wyłożyć 1/3 orzechów, na nich kolejne 4 płaty ciasta posmarowane masłem. Na ciasto wyłożyć resztę orzechów, przykryć pozostałym ciastem, każdy płat (6 sztuk) smarując cienko masłem. Ciasto za pomocą ostrego noża pokroić na kawałki (kwadraty, trójkąty lub romby). Wstawić do nagrzanego piekarnika

Obiad gotowy
Ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi. 146

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, intensywne w smaku, czekoladowe ciasto polane przepysznym sosem karmelowym z orzechami. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a polewa nadaje mu wyjątkowego smaku. Znika błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi:  na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 100 g czekolady gorzkiej 2 jajka(...)mieszając!), do uzyskania złotego karmelu. Następnie dodajemy masło i ostrożnie wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Gdy masa ma już postać gęstego sosu dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i ostrożnie przekładamy na przestudzone ciasto.       Ciasto najlepiej się kroi, gdy już całkowicie ostygnie i sos zgęstnieje (ja zmuszona byłam kroić jeszcze ciepłe, dlatego sos jest płynny

Rozpustne gotowanie
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 155

Zakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać. Owoce w jabłeczniku są rzeczywiście zakryte warstwą ciasta, a nadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe, nie ma w tym wypieku(...)przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm . Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 80g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g masła 50g (2 łyżki) miodu 2 żółtka szczypta soli ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE

Smakołyki Bereniki
Ciasto monte 102

specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników. Ciasto: 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki pszennej Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dolewamy olej i krótko miksujemy(...)ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło

Cynamonowe szczęście
Pani Walewska - Pychotka 1026

Muszę przyznać, że "Pani Walewska", zwana też "Pychotką" jest jednym z moich ulubionych ciast.. Może dlatego, że lubię orzechy, dżem porzeczkowy, bezę, krem budyniowy i ciasto kruche? Nie wiem.. Pamiętam, jak byłam mniejsza moja ciocia robiła(...)ciasto ale zamiast orzechów, były rodzynki... Ja tak wtedy nie lubiłam tego ciasta. Ale zawsze można znaleźć fajne zamienniki, które czasem okazują się lepsze. Tak  samo w tym cieście orzechy można zastąpić migdałami, czy też wcześniej wspomnianymi rodzynkami, to zależy wyłącznie od gustu i preferencji. Dodam, że ciasto jest bardzo długo świeże, a najlepsze jest po "przegryzieniu". Składniki: *Ciasto

Piekę, bo lubię
Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone 91

ciasto idealnie się do tego nadaje. W zasadzie to wyszedł całkiem zgrabny torcik a nie klasyczne ciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać, bo robi to za Ciebie marchewka. Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż(...)suchego patyczka. Krem: Mascarpone ubijamy z cukrem. Dodajemy po łyżce serek kremowy i masło. Dodajemy kawę i starte orzechy. Ostudzony placek przekrawamy i smarujemy kremem. Wierzch ciasta posypujemy startymi orzechami i kostką czekolady. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/ciasto-marchewkowe-kremem-kawowym-bazie-mascarpone/ BosowKuchni     Artykuł Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą 93

tartę nie był zupełnie nowy – podobny skład był w tym placku z dynią, cebulką i serem pleśniowym tylko tym razem zamiast sera pleśniowego dałam fetę, a do ciasta zmielone orzechy. Feta z dynią pasują do siebie też dobrze co przetestowałam tym przepisie na fritattę z dynią, fetą i szpinakiem. A z kolei orzechy do kruchego ciasta dodawałam też(...)Prep time 1 godzina Cook time 50 min Total time 1 godzina 50 min   Pełna smaków tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą na spodzie z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów włoskich Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto: 200 g mąki ¼ łyżeczki soli 60 g zmielonych orzechów włoskich 150 g masła 1 jajko Nadzienie kawałek dyni

Cooking for Emily
Pleśniak z dżemem i orzechami 191

kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao i koniecznie na wytrawnym cieście(...)połowy wysokości tortownicy. Tortownicę chowamy do lodówki na ok. 15 minut (schłodzony spód będzie bardziej kruchy). Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Siekamy orzechy. Wyjmujemy z zamrażarki małą kulę ciasta – ścieramy ją na tarce jarzynowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajmy stopniowo, powoli 3/4 szklanki drobnego cukru – cały czas miksując. Na końcu wmiksowujemy dwa budynie

Poezja smaku
Miodownik z orzechami 52

Miodownik z orzechami Pyszne ciasto na co dzień, jak i na święta. Domownicy wprost przepadają za tym miodowym ciastem z orzechami. Składniki : Ciasto : mąka - 900 g margaryna - 300 g całe jajka - 3 szt żółtka - 3 szt cukier - 1 szkl miód - 4 i 1/2  łyżki soda - 3 łyżeczki mleko - 4 i 1/2 łyżki Krem budyniowy : mleko - 650 ml budyń śmietankowy(...)masa krówkowa - 500 g  ( 1 puszka ) Przygotowanie: Polewa orzechowa: Do rondla włożyć margarynę i pozostałe składniki postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia. Orzechy posiekać, dodać do rozpuszczonych składników, mieszając podgotować przez chwilę. Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach  (20-x30 ) wyłożyć

Kuchnia Danusi
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 119

masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v      nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v      połówki orzechów(...)wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v      posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v      posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego, v      posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek

Trzeci talerz
Orkiszowa szarlotka z orzechami laskowymi 101

Jednym z pomysłów była szarlotka, co może nie jest zbyt oryginalne, ale na blogu do tej pory jeszcze żadnej nie było. Sama nie wiem czemu. Orkiszowa szarlotka z orzechami laskowymi Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej 200 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki cukru drobnego z wanilią (może być po prostu cukier(...)wysypałam je na ściereczkę, zawinęłam i chwilę je pocierałam starając się ściągnąć skórkę. Obrane orzechy posiekałam, niezbyt drobno. Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki. Wymieszałam z cukrem i orzechami. Ciasto wyjęłam z lodówki. Większy kawałek rozwałkowałam na okrąg większy od foremki (użyłam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm). Wałkowałam na folii aby łatwiej je było

Czerwony Fartuszek
Orzechowy przekładaniec 101

ciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto, dżem, orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają. Ciasto białe: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku(...)równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (użyłam 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Cynamonowe szczęście
Ciasto Kinder Bueno 61

Ciasto Kinder Bueno, ciasto bez pieczenia. Delikatny krem orzechowy na bazie serka mascarpone i mleka w proszku, przełożony kakaowymi herbatnikami. Słodyczy i orzechowego aromatu dodaje Nutella i prażone orzechy laskowe. Ciasto Kinder Bueno z wierzchu wykończone jest wiórkami czekoladowymi, orzechami i oryginalnym batonikiem Bueno. Przepis nieco zmodyfikowałam, oba kremy zawierają więcej kremówki i pomiędzy nimi nie ma warstwy herbatników. Wskutek(...)sztywny krem. Dodajemy partiami rozpuszczoną czekoladę, mieszamy energicznie, ale ręcznie za pomocą łopatki. Dodajemy pozostałą ilość zmielonych orzechów, mieszamy. Krem czekoladowy wykładamy na krem Bueno, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy orzechami, wiórkami czekoladowymi i posiekanym batonikiem Bueno. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc. Smacznego

Kulinaria Poli

Proponowane wyszukiwania