ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:10/988)

Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 88

Ciasto dyniowe z orzechami, a właściwie Ciasto orzechowe z dynią i lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta(...)tarce o dużych oczkach. Polecam również inne przepisy na ciasta z dynią: drożdżówki dyniowe i ciasto dyniowe z orzechami 3 szkl. mąki* + szczypta soli 1 szkl. niezbyt drobno siekanych orzechów włoskich* 1 szkl. cukru* 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru cynamonowego 3 jajka 6 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego 2 szklanki* dyni startej na grubych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym 808

250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 150g cukru pudru Polewa: 7 łyżek cukru 7 łyżek wody 80g masła 2 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie suszona papaja (niekoniecznie) Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenie, masło i przez chwilę zagniatać palcami. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką(...)polewę wylać na ciasto, wyrównać (może się wydawać, że jest jej za mało, ale jest jej w sam raz; ma dość intensywny smak). Na koniec ciasto posypać papają i orzechami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Snickers 58

wypieków. Teraz jednak postanowiłam sobie (a przy okazji Wam) o nim przypomnieć :) Jest to taki trochę „oszukany” Snickers, bowiem przygotowuję go z orzechami włoskimi (można jednak spokojnie użyć orzechów ziemnych). Ciasto należy do serii tych wypieków, które może wyglądają na skomplikowane i pracochłonne, jednak za każdym razem się udają i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam Wam spróbowanie :) Ze względu na zawartość(...)skondensowane mleko) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem, na który nakładamy krem budyniowy. Na krem kładziemy trzeci, ostatni placek, który smarujemy resztą masy kajmakowej, na koniec posypując ją posiekanymi włoskimi orzechami. Ciasto najlepsze jest na drugi, a nawet trzeci dzień, kiedy placki lekko zmiękną, a całość się „przegryzie”. Ciasto może stać w chłodnym miejscu (nie w lodówce) nawet

MyCookBook.pl
Ciasto z jabłkami i orzechami 5

obowiązkowe, orzechy mogą towarzyszyć. Moja propozycja dzisiejsza to proste ucierane ciasto z lekko karmelową polewą - z masła, cukru i skondensowanego mleka. Idealne do kawy i ciepłego swetra. Ciasto z jabłkami, orzechami i karmelową polewą CIASTO 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)kilka minut. W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek i sodę - dodać do mokrych składników i zmiksować. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy lekko posiekać, Dodać jabłka i orzechy do ciasta, wymieszać, wylać do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia. Jak ciasto przestygnie przygotować polewę- w garnku rozpuścić masło, dodać cukier

Smaczny zeszyt
Orzechowiec 29

masę orzechową. Masa orzechowa: grubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka masło, 80 g cukier, 0,5 szklanki miód, 2 łyżki Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia). Masa budyniowa: masło, 250 g mleko, 3 szklanki budyń waniliowy lub śmietankowy(...)najlepiej pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń oraz kawę. Powstałą masę wykładamy na blat ciasta bez orzechów. Następnie przykrywamy go blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

iMadzik.pl
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1573

Marysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam. Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki: Biszkopt:: 3 duże jajka (lub 4 średnie) 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)następnie stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając partiami dodajemy mąki i proszek oraz miód. Na końcu łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy

Słodka Strona
Drożdżówka ze śliwkami i orzechami 43

soli 1 jajko ok. 100 ml letniego mleka 35 g miękkiego masła 35 g orzechów laskowych ½ łyżeczki cynamonu 200 g śliwek węgierek 1 łyżeczka śmietanki 30% Wykonanie: Mąkę, sól, drożdże, 60 g cukru mieszamy w misce robota. Dodajemy jajko i stopniowo dolewamy mleko. Wyrabiamy ciasto. Kiedy zaczyna już odchodzić od haka, dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto(...)ciasta cukrem, posiekanymi orzechami (zostawiamy odrobinę do posypania ciasta) i układamy kawałki śliwek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do przygotowanej keksówki. Smarujemy śmietanką i posypujemy odrobiną cukru i orzechami. Ciasto odstawiamy na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy formę i pieczemy około pół godziny

Sto kolorów kuchni
Wiewiórka 43

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następne wmieszaj w ciasto rozprowadzoną wodą sodę oczyszczoną. Z ciastem połącz delikatnie ubitą piane z białek. Na końcu w ciasto wmieszaj pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wiewiórkę piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 C. Ciasto będzie pieczone, kiedy wbity w zaostrzony patyczek(...)cukrem i pominąć tym samym dodawanie do ciasta ubitej piany. Drugą moją modyfikacją, której nie widać w powyższym przepisie, jest to, że do wiewiórki zamiast posiekanych orzechów dodaję orzechy zmielone. „Surowe” ciasto co prawda wychodzi bardzo gęste i wymaga mieszania mocną łyżką a nie mikserem. Ale jest to ostatni etap przed wyłożeniem na blachę i da się to przeżyć. :) Zresztą

blog.moje-pasje.info
Kruche ciasto z orzechową pianką i powidłami 26

ciasto na każdą okazję. Kruche ciasto świetnie smakuje w połączeniu z orzechową pianką i kwaskowatymi powidłami.  Przepis znalazłam na stronie Smaczne Potrawy. Zamiast dżemu użyłam powideł. Ciasto kruche: 250g zimnej margaryny 500 g mąki pszennej 3 żółtka 150g cukru pudru 5 łyżek zimnego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka orzechowa: 3 białka 150 g cukru pudru 250g orzechów(...)śliwkowych Ciasto: Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepić spód blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę zawinąć w folię. Ciasto z blaszką i zawinięty kawałek odstawić do lodówki. Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Na końcu wymieszać z orzechami

Smakołyki Asi
Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami 47

Przepis na zdrowe słodkości zawsze warto mieć pod ręką. A gdy jeszcze jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu to już doskonale ! Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami pachnie jesienią.... Orzechowy zapach przeplata się tu z zapachem jabłek kawy zbożowej i cynamonu. Doskonałe do popołudniowej herbatki. W cieście tym, część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową . Mąka ta dodatkowo podkreśliła orzechowy(...)szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kawy zbożowej 80 g orzechów laskowych 4 kwaśne jabłka Przygotowanie ciasta: 1. Orzechy drobno zmielić lub użyć gotowych mielonych orzechów laskowych. 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 2 cm. 3. Obie mąki wymieszać razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem

kolorowotorcikowo
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 357

masła cukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskich Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania: Spody Piernikowe: Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy.  Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki(...)wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechamiCiasto powinno spędzić co najmniej dwa dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika.         Moje posty

Słodka Strona
Carrot Cake - ciasto marchewkowe. 51

Nigdy bym się nie spodziewała, że ciasto marchewkowe zostanie jednym z moich ulubionych ! Jest pyszne - słodkie, wilgotne i  cudownie chrupiące ( dzięki orzechom ).  Ciasto smakowało każdemu kto miał okazję go spróbować ;) Na blogu znajdziecie także przepis na tort marchewkowy !! O tu :D  I never thought that carrot cake will be one of my favorites(...)polewy :   W misce zmiksować masło, serek, cukier puder, ekstrakt waniliowy do czasu  aż masa będzie gładka.  Tak przygotowaną masą posmarować ostudzone ciasto. Posypać posiekanymi orzechami.  Smacznego !!   Prepare frosting:  In a bowl, mix butter, cream cheese, powdered sugar, vanilla extract until the mixture is smooth.  Spread prepared mass

Jusia gotuje
Szwedzki placek z jabłkami 123

cukier waniliowy 2 żółtka Dodatkowo: 1/2 kg jabłek (obranych i pokrojonych) 2 łyżki cukru brązowego 1 cytryna 3 - 4 łyżki pokruszonych herbatników 6 dag posiekanych orzechów włoskich Z podanych składników na stolnicy wyrobić ciasto. Uformować kulę, którą następnie włożyć do lodówki na ok. 30 min. Ciasto cienko rozwałkować i przełożyć do formy (u mnie forma 40x24) wyłożonej papierem do pieczenia(...)ciastkami. Zamiast ciastek można użyć bułki tartej. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki. Posypać brązowym cukrem i skropić sokiem z cytryny. Jabłka ułożyć na cieście i obsypać posiekanymi orzechami. Ciasto piec w piekarniku nagranym do 180°C przez ok. 20 - 25 minut

Z Hrabiną w kuchni
Ciasto Orzechowo-Kokosowe 34

Tegoroczna jesień obdarowała nas mnóstwem orzechów i choć już wiosna za pasem, ciągle kombinuje do jakich ciast je wykorzystać. Ostatnio padło na tego przekładańca właśnie. Orzechy skryły się tutaj pomiędzy płatami ciasta półkruchego( ciekawostką w nim jest brak dodatku cukru). Masa kokosowa podkreśla bakaliowy smak ciasta, a żeby nie było za słodko- w ciachu pojawiła się galaretka porzeczkowa domowej roboty(...)łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy na 2 równe części. Składniki na ciasto orzechowe: 6 jaj 200 g cukru pudru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g krojonych orzechów włoskich ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy

Domowe ciasta
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami 17

cukru (do smaku) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Nadzienie jabłkowe: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem, rodzynkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto: Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz pokrojoną na mniejsze kawałki(...)środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm ), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem. Na nie wyłożyć przygotowane jabłka z orzechami i rodzynkami. Drugą połowę ciasta także rozwałkować, położyć na warstwie jabłek, ponakłuwać widelcem

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania