ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:17/988)

Ciasto Nutella dla dorosłych 122

mojprzepisna.pl | Ciasto Nutella dla dorosłych Dziś upiekłam ciasto czekoladowe z orzechami, jako że pogoda się robi jesienna, potrzebowaliśmy odrobiny czekolady żeby poprawić sobie nastój. Wy też tak macie??? Ciasto troszkę w smaku przypomina Nutellę tyle, że z dużą ilością alkoholu. Ciasto ma same zalety Nie ma w nim ani grama mąki, czyli(...)jest bezglutenowe. Nie ma w nim żadnych spulchniaczy, czyli idealne dla osób które miewają zgagę po zjedzeniu ciasta z proszkiem do pieczenia czy z sodą. Ciasto zawiera wartościowe orzechy laskowe. Ciasto jest wilgotne ale jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci

moj przepis na
Przepyszne ciasto czekoladowe 112

Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych słodkości w moim domu. Moje chłopaki uwielbiają wszystko, co ma w składzie czekoladę: płatki owsiane na mleku czy babeczki czekoladowe

Magiczny Garnek
Miodownik z orzechami włoskimi 110

ciasto z mocno wyczuwalną nutką rumu, więc lepiej nie dawać go dzieciom :) Skła dniki: 100 g miodu 2 duże jajka ( w temperaturze pokojowej) 50 g cukru 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml mleka 30 ml rumu 125 g masła 50 dag mąki pszennej tortowej 50dag kajmaku 250 g masła ( w temperaturze pokojowej) 120g orzechów włoskich (drobno posiekanych) + orzechy(...)dodajemy do nich pokruszone orzechy. Mieszamy Łyżką. Miód podgrzewamy i łączymy z rumem. Nasączamy każdy placek i po kolei przekładamy masą. Boki ciasta, również smarujemy i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca minimum na dobę. Smacznego

ChilliJemy
Glinicki przekładaniec drożdżowy – kuchnia podkarpacka 215

Zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i babciną kuchnią. Nie ma chyba drugiego tak pięknie pachnącego podczas pieczenia ciasta, dlatego często przygotowuję je w różnych odmianach. Dzisiaj będę Was kusić zapachem warstwowej drożdżówki z orzechami i powidłem(...)smaczne ciasto przygotowują gospodynie ze wsi Glinik, położonej między Ropczycami a Wielopolem Skrzyńskim. Jego bazę stanowią proste składniki dostępne o każdej porze roku, a trud przełożenia 4 warstw ciasta orzechami i powidłem zostaje wynagrodzony doskonałym domowym smakiem drożdżowego ciasta. Przepis pochodzi z publikacji autorstwa Piotra Zdziebło pt. „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny”. Składniki na ciasto drożdżowe; blaszka 25x35 cm: 500 g mąki

Trzeci talerz
Ciasto orzechowe z gruszkami. 52

Dzisiaj przepis na pyszne jesienne ciasto. Ciasto orzechowe z gruszkami. Pyszne i aromatyczne, idealne do kawy. Smacznego! SKAŁDNIKI: 3 gruszki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka startego imbiru szczypta soli Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Gruszki obrać(...)masła przesiać make wraz ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać utarty imbir i zmielone orzechy włoskie. Calosc ponownie wymieszac. Okrągła formę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając w ciasto . Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego to 180 st. C. Piec

Pani M - kuchnia smakowita
Marchewkowe ciasto z pekanami i czekoladą czyli poWeekendowe Łakocie odc.172 147

marchewkowego jest wyjątkowo pyszna! pachnąca, wilgotna i z podanej porcji wychodzi ciasta nie mało :) Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami i czekolada 4 jajka 220 g cukru 180 g masła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)puszystą masę. Strumyczkiem wlewamy masło i mieszamy. Mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy mieszamy w drugiej misce i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Następn ie dodajemy marchew oraz czekoladę i orzechy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (ja piekłam w wielkiej keksówce po mamie, ale mozna w dwóch tradycyjnej wielkości). Wstawiamy do gorącego pieca na 50 minut. Stan upieczenia ciasta sprawdzamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cappuccino orzechowe 218

być gładkie i zwarte, jeśli się kruszy dodajemy łyżkę śmietany, a jeśli klei się do dłoni dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy je na wielkość blaszki (23x35 cm). Karmelizowane orzechy: 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki(...)cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła W patelni lub rądlu zagotowujemy cukier miód i masło dodajemy drobno posiekane orzechy i podgrzewamy aż się cukier całkowicie rozpuści. Gotowe orzechy wylewamy na ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C. Masa: 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 500 ml mleka 4 łyżki drobnego cukru

Cynamonowe szczęście
Szarlotka 94

części i zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na 40 minut.  Pierwszą część ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie drobno siekamy i wykładamy je na wierzch formy wyłożonej ciastem.  Formę z ciastem chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy(...)obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania ,  zmielone goździki , imbir oraz cynamon.  Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami.  Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy  paski i  układamy na masę tworząc kratkę.  Piec około godziny w temperaturze 170 C. Jeszcze ciepłe posypać cukrem

Aromatyczne Podróże
Ciasto gryczane z żurawiną mistrza Pawła Małeckiego 138

puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodaję czekoladę z masłem oraz kaszę. Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie mieszam. Na końcu dodaję żurawinę i orzechy. Ciasto przekładam do blaszki i piekę w temperaturze 200 stopni ( w przypadku termoobiegu 180 stopni), około 40 minut. Kolejny raz robiąc ciasto, aby zakłócić smak kaszy, dodałabym powideł lub dżemu(...)jest przepis na polewę na bazie kremówki i masła, ja ograniczyłam się do czekolady. Czekoladę rozpuszczam w rondelku na parze, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Polewam ciasto, posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i zostawiam do wystygnięcia.  Smacznego

Pause Gotowanie!
Baklava 102

Słodka Bałkańska przekąska, przekładana warstwowo z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser zawsze skrada moje serce.  Przyznam się, że wydanie tego deseru najlepsze jest w wykonaniu mojej młodszej siostry. Chrupiące z wierzchu, a klejące się w środku. Składniki: 2 opakowania ciasta filo 500 g mieszanki orzechów (włoskich,laskowych i migdałów) 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru pistacje(...)formę 23x30 cm, którą należy wysmarować masłem. Układamy płat ciasta, smarujemy go masłem ( używamy do tego pędzelka) i powtarzamy tak cztery razy, następnie wykładamy połowę zmiksowanych orzechów i znowu przekładamy ciastem. Tym razem pięć warstw, każda posmarowana masłem. Wykładamy pozostałymi orzechami, wyrównujemy i znowu przekładamy ciastem. Teraz osiem warstw, każda również posmarowana pomiędzy masłem. Gotowe ciasto nacinamy

Niezły Młynek
Barurik – ormiańska rolada z orzechami 71

upieczeniu kroi się na mniejsze kawałki i wychodzą przepyszne mini roladki. Spróbujcie Składniki: – 160g mąki – 65g miękkiego masła +20g miękkiego masła do posmarowania ciasta – 1 jajko – 50g orzechów włoskich(...)cukru trzcinowego – 1,5 łyżki cynamonu – 1,5 łyżki miodu – szczypta soli Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło, sól i jajko i zagnieść ciasto. Orzechy zblendować, dodać cynamon i cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-5mm, posmarować miękkim masłem, posypać mieszanką orzechową i zawinąć w roladę

Smaki Armine
Murzynek z orzechami włoskimi 1153

włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :) Ciasto: 3 jajka 1 ¼ szklanki cukru ½ szklanki oleju 600ml kefiru 2 – 3 łyżki kakao Około 200g musu z jabłek lub dżemu 3 łyżeczki sody 3 szklanki mąki Masa orzechowa(...)minut do tzw. „suchego patyczka”, czyli po upływie czasu pieczenia wbijamy wykałaczkę do ciasta i sprawdzamy, czy jest suchy, jeśli tak, ciasto jest gotowe :) Wierzch wystudzonego ciasta można wyrównać nożem. Orzechy włoskie siekamy nożem, im bardziej rozdrobnione, tym prościej będzie rozprowadzić masę po cieście. Masło, cukier i wodę zagotowujemy , dodajmy rozdrobnione orzechy i gotujemy około 5 minut, mieszając. Gotową masę

Smakowy Raj
Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi 72

ciasta francuskiego z nadzieniem z orzechów laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich  6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiego masła Ciasto rozmrozić(...)Jeżeli daktyle nie są miękkie to trzeba ja najpierw zalać gorącą wodą na kilka minut. Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na proszek, dodać daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę. Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie). Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie

Smaczny zeszyt
Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami czyli Słodki Czwartek odc.162 168

Chciałam je upiec już od dawna. W książce czaiła się zakładka aż przyszła odpowiednia pora. "Kulinarne wyprawy Jamiego" inspirowały mnie już nie raz ale to ciasto okazało się wyjątkowo pyszne! Wilgotne w środku, chrupiące orzechami na wierzchu. Może spodziewałam się tylko bardziej(...)baklawowej konsystencji, takiego nasiąknięcia syropem, tymczasem miejscami syrop do ciasta nie dotarł ale to nic bo i tak smak tego placka jest GENIALNY!!! Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami ciasto: 5 dużych jajek 225 ml jogurtu greckiego 225 g cukru 75 g mielonych migdałów skórka otarta z 1 cytryny i z 1 pomarańczy 150 g mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miodownik 133

masą budyniową czy masą z kaszy manny. Mój składa się z trzech blatów posmarowanych powidłami  i masą z kaszy manny. Wierzch udekorowany jest kajmakiem i  posiekanymi orzechami.  ciasto: 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego   2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki miodu naturalnego 2 jajka 2 żółtka szczypta soli  krem(...)blat cienko posmarować powidłami i nałożyć połowę białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Ułożyć trzeci blat,posmarować kajmakiem,posypać orzechami. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania