Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 250 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: śliwki węgierki 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto(...)zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Ciasto podzielić na części wielkości 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę, posypać mielonymi orzechami. Na orzechy wyłożyć wypestkowane śliwki skórkami do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać śliwki. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. 2. Piec w 180 st.C do zrumienienia (w oryginale przez 55-60 minut, a u mnie 45 minut - czyli
Kuchnia domowa Aniszklanka 250 ml) 150 g mączki migdałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu Sól 150 g płatków migdałowych 200 g orzechów włoskich Jak zrobić Angielskie ciasto świąteczne? Większe bakalie kroimy w mniejsze kawałeczki. Umieszczamy wszystkie bakalie w miseczce i dokładnie przemywamy pod ciepłą wodą. Po tym zalewamy je brandy, dodajemy laski(...)Miksujemy przez ok. 2 min. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy nasączone bakalie (jeżeli na dnie misy gdzie były bakalie zostało trochę płynu, to nie należy go dodawać do ciasta) i orzechy (płatki migdałowe i orzechy greckie). Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszapotrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym(...)formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 gram margaryny 1,5 kg jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier(...)stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec wlewamy przestudzoną margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm. Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka
Słodka Kraina WypiekówJabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi to przepyszny deser, lub jak to woli - ciasto. Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. Jabłkowe crumble idealnie smakuje na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. Po ostygnięciu też szybko znika. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które(...)grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. (Można użyć kilku mniejszych naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie posypać kruszonką (*) oraz kawałkami orzechów. Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach. (Ciasto powinno być lekko zarumienione.) (*) Dobrze schłodzoną kruszonkę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Di gotujeDziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości! Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami. Niebo w gębie! Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 250 g * cukier – 150 g * proszek do pieczenia(...)cukrem i mieszamy z budyniem. Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ). Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową. Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut. Studzimy! Posypujemy cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na Słodkopyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów(...)wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wierzch ciasta i udekorować połówkami orzechów. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkaskomplikowana w wykonaniu. Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio Mleko zagotowujemy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę
Cynamonowe szczęścieKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm... Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki: szklanka mąki(...)miseczce umieszczamy pokrojone bakalie i wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno. Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Słodka Stronacieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy(...)kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi
Zofianaskłada się z 6 kruchych miodowych spodów. Każdy jest przełożony masą z dodatkiem karmelu. Orzechy i pokruszony blat na wierzchu ciasta nadają mu oryginalny wygląd. Jeśli lubicie ciasta miodowe, toffi i orzechy to ten przepis jest właśnie dla was! Spody miodowe 125g masła lub margaryny 2½ -3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 4 łyżki miodu ¾ szklanki cukru pudru ¾ łyżki(...)oczyszczonej 1 łyżka octu 2 jajka Masa 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 3 szklanki mleka 400g masy kajmakowej 250g margaryny lub masła Dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji Spody: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od roztopienia masła. Następnie dodajemy cukier puder oraz miód. W oddzielnej miseczce przygotowujemy roztwór sody i octu i dodajemy do masy. Masa ściemnieje. Studzimy
Słodki ZakątekPołączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej(...)Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek
Mechanik w kuchniCiasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)temperaturze 180 % C, termoobieg. Do garnka przekładamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Ściągamy z gazu. Do masy dodajemy orzechy i mieszamy. Orzechy wylewamy na drugi blat ciasta i równo rozprowadzamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 % C, Z podanych składników na masę, gotujemy budyń ( bez masła ) . Budyń musi być gęsty. Do jeszcze ciepłego dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioli