tego samego przepisu. Za tym zawsze kryje się pewien przypadek lub jakaś ciekawa opowieść. Tak prawdę powiedziawszy mieliście dostać ode mnie jeden przepis... ale... upiekłam proste ciasto z morelami i orzechami, postanowiłam zrobić zdjęcia i kiedy zrobiłam jedno (notabene, strasznie mi się ono nie podobało) rozładował się akumulator zasilający aparat. Ciasto nie dotrwało do sesji numer dwa. A że uparłam(...)wybraną przyprawę. Mieszam składniki suche z mokrymi na jednolitą masę, którą przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce kroję na mniejsze części i układam na wierzchu ciasta. Ciasto posypuję orzechami lub sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Wyciągam z pieca i studzę. Przed podaniem można polać miodem. Podaję moje kombinacje ale możecie zastosować
Mango Papajaorkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy(...)uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl
Cynamonowe szczęściepojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto(...)mlekiem i odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem
Miksturownikwykonania i szybkie ciasto jest wyjątkowo pyszne, nie tylko puszyste, ale i wilgotne, można też stosować różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje. składniki * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów * 3 duże jabłka(...)suszonych moreli * 1/2 szklanki rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego
Mix smakułyżeczkę) 3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich cukier cynamonowy 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu ( zrobiłam półtora porcji) ciasto chlebowe Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia
Pieguskowa Kuchniaktóra pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie(...)zdejmujemy papier. Serek kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki
Poezja smakudomownikom. Przepis powstał przy współpracy z marką E.Wedel . Inspirację znalazłam na stronie z przepisami wielkanocnymi E.Wedel . Polecam! Zapraszam na FILM . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g zmielonych orzechów włoskich 90g cukru pudru 130g zimnego masła 1 jajko Wierzch: 200g mlecznej czekolady E.Wedel 120ml śmietanki(...)Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy, cukier puder i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką. Dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto lub wyrobić mikserem. 3. Gotowe ciasto spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na około
Mała Cukierenkababeczki wyłożone fasolą Babeczki z orzechami 24 szt. Kruche ciasto 30 dkg mąki krupczatki 20 dkg zimnego masła(...)łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany Masa: 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 10 dkg cukru pudru 10 dkg mielonych orzechów włoskich Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać mąką
Posadzone i zjedzoneCiasto "Snickers" to deser stworzony na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie. Ciasto "Snickers" to połączenie mleczno-orzechowej, budyniowej masy z karmelem, masłem orzechowym oraz
Słodka Stronagoście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część przekroić pod skos, tak żeby powstały
moj przepis naSkładniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 250 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: śliwki węgierki 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto(...)zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Ciasto podzielić na części wielkości 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę, posypać mielonymi orzechami. Na orzechy wyłożyć wypestkowane śliwki skórkami do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać śliwki. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. 2. Piec w 180 st.C do zrumienienia (w oryginale przez 55-60 minut, a u mnie 45 minut - czyli
Kuchnia domowa Aniszklanka 250 ml) 150 g mączki migdałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu Sól 150 g płatków migdałowych 200 g orzechów włoskich Jak zrobić Angielskie ciasto świąteczne? Większe bakalie kroimy w mniejsze kawałeczki. Umieszczamy wszystkie bakalie w miseczce i dokładnie przemywamy pod ciepłą wodą. Po tym zalewamy je brandy, dodajemy laski(...)Miksujemy przez ok. 2 min. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy nasączone bakalie (jeżeli na dnie misy gdzie były bakalie zostało trochę płynu, to nie należy go dodawać do ciasta) i orzechy (płatki migdałowe i orzechy greckie). Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszapotrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym(...)formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 gram margaryny 1,5 kg jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier(...)stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec wlewamy przestudzoną margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm. Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka
Słodka Kraina Wypieków