ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:323/988)

CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 120

okrągła forma) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni.  6. W między czasie rozpuszczamy resztę czekolady z łyżka oleju. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.  Wartości odżywcze: 2 671 kcal B 50 g W 270 g T 154 g google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 177

okrągła forma) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni.  6. W między czasie rozpuszczamy resztę czekolady z łyżka oleju. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.  Wartości odżywcze: 2 671 kcal B 50 g W 270 g T 154 g google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot

Zdrowie i pysznie na talerzu
Mazurek z cynamonem 105

masło i żółtko zagnieść jednolite ciasto następnie uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Z lodówki wyjąć ciasto rozwałkować tak, aby grubość placka nie przekraczała 0,5 mm wyłożyć ciastem dno i boki dużej formy (ja z tego ciasta przygotowałam dwa mazurki o wymiarach(...)Całą powierzchnię przygotowanego ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić formę do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na dnie mazura rozsmarować dżem. Potrzebną ilość masy przełożyć do miski wymieszać z cynamonem, jeśli masa jest bardzo gęsta można rozgrzać ją w rondelku na wolnym ogniu ciągle mieszając

SprawdzonaKuchnia.pl
Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru 201

lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki ksylitolu 1/2 banana sok z cytryny kakao do posypania poszatkowane orzeszki orzechy laskowe do ozdoby suszone małe różyczki do ozdoby Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut. 2. Wymieszać razem mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę. Przesiać(...)paterze. Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao. 9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasteczka z musem jabłkowym i orzechami 217

Dzisiejsze ciacha są miękkie w środku i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że śmiało wytrzymają tydzień w puszce, a przynajmniej mam nadzieję, że wystarczą do piątku. O

greenscarf
Mazurek z masą kajmakowo - orzechową 191

maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki cukru; 5 żółtek; kostka margaryny. Dodatki do masy: 1/2 puszki masy kajmakowej 1/2 szklanki orzechów lasowych zmielonych 1/4 kostki masła dżem wiśniowy lub inny Wykonanie. Wszystkie składniki na ciasto  ugniatamy i dzielimy  na pół. Jedną część dekorujemy dookoła ozdobnym wałkiem z ciasta. Pieczemy  w temperaturze ok. 180 stopni(...)złoty kolor. Ciasto  studzimy. Spody do mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej. Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem z  ozdobnym wałkiem. Na wierzch rozkładamy masę kajmakową utartą z masłem i mielonymi orzechami. Wierzch mazurka dekorujemy według własnych inwencji.  SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 131

palcach razem z mąką. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę)  i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną

Tajemnice Smaku
Marcepanowe ciasteczka maślane 191

żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego,  kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec w piekarniku nagrzanym(...)bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić,  aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około 1,5 cm i układać na wyłożonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche rogaliki... 173

foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia

Kuchnia Pani Wiosny
Bawole oko 181

ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (u mnie Palma) 100 g cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 4 żółtka opakowanie cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g pokrojonych w kostkę suszonych owoców (u mnie mieszanka owoców suszonych Helio ) 100 g orzechów laskowych (u mnie Helio ) Biszkopt: 3 jajka(...)minut, aż się zezłoci i lekko podpiecze. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na około 32 kwadratów. Na każdym z nich układamy po jednym orzechu laskowym, łyżeczce suszonych owoców i formujemy z nich kuleczki. Na podpieczone jasne ciasto wykładamy i rozsmarowujemy całą marmoladę. Na niej układamy kuleczki z ciemnego ciasta po cztery w każdym rzędzie. Całość pieczemy w 180°C przez

PatiGotuje
Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem 351

śniadanie” , oraz „Ciasto na niedzielę” . Źródło przepisu tutaj . CIASTO: 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania 7 dag masła 3/4 szklanki mleka opakowanie 7 g drożdży instant 1/3 szklanki cukru laska wanilii 2 żółtka 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE: 12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie blenderem(...)minut. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy

Kuchenne zapiski Edyty
Rzecz o wiśniach 262

formujemy z kulkę. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart (28 cm) składniki na masę: 450 g wydrążonych wiśni 80 g brązowego cukru 2 jajka 100 g mielonych orzechów laskowych 60 g miękkiego(...)masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach. Tartę pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut

Przysmaki Karolki
Tarta z figami i serem z pleśnią niebieską 117

pikantna), 3 żółtka, 300 ml śmietany 30 % 1 – 2 gałązki rozmarynu, 2 – 3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich; Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki(...)minut. Figi pokroić w szóstki. Śmietanę zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić. Dodać zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.  Widelcem ponakłuwać ciasto.  Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem…ja obciążyłam dnem od tortownicy

królestwo garów
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 200

pewnie wcześniej, u mnie dopiero po ok. 1,5-2h. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy cukier i całość mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy po kulce ciasta (można uformować w dłoniach kulki wielkości większego orzecha włoskiego - małego jajka) i położyć na środku formy (można nakładać łyżką). Gotowe gofry mają mieć nieregularny kształt po upieczeniu, więc ciasta nie może być zbyt dużo

Smaczne Zdrowe
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 282

Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę(...)aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa: 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku

moj przepis na
Rogale świętomarcińskie :) 190

użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.pl Składniki: Ciasto: - 1 kg mąki - 6 jajek - 1/2 kostki masła - 2 łyżki cukru - 50 g drożdży - 1 szklanka mleka Masa: - 1,5 szklanki cukru pudru - 200 g migdałów i orzechów - 100 g białego maku Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Jajka ucieramy(...)cukrem i łączymy ze stopionym i wystudzonym masłem. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Zainspirowana w kuchni