łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 2 waniliowe / śmietankowe budynie 0,5 L mleka 4 łyżki cukru 200 g masła Masa orzechowa: 350 g orzechów włoskich 100 g masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 minut. Wyciągamy, dzielimy na 2 równe części i jedną część, a następnie drugą wykładamy(...)budyń był chłodny ponieważ może nam stopić masło. Na pierwszy blat wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem Potłuczone orzechy na mniejsze kawałki smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając z dodatkiem miodu i masła. Masę orzechową wykładamy na samą górę ciasta. Ciasto chłodzimy, najlepiej smakuje na drugi dzień. Może wydawać się ciut twarde ale z czasem mięknie i jest przepyszne
W Moim Magicznym Domużółtka 2 łyżki śmietany 18% MASA: 250 g serka mascarpone 150 g masła orzechowego typu crunch 50 g masła z orzechów laskowych (opcjonalnie) 100 g białej czekolady + orzeszki ( u mnie ziemne, ale możesz użyć takie, jakie lubisz) + gorzka czekolada CIASTO Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, szczyptę soli, wymieszaj. Do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę(...)ciasto rozwałkuj, przełóż je na blachę do pieczenia (wcześniej wyłóż ją papierem lub dokładnie wysmaruj formę masłem). Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeni odstaw do przestygnięcia. MASA: Serek mascarpone zmiksuj z masłem z orzechów arachidowych oraz z masłem z orzechów laskowych (jeśli go nie masz, możesz dodać więcej masła z orzeszków
365 dni dookoła kuchnibudyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się nieco schłodził. KREM BUDYNIOWO-ORZECHOWY 12. Orzechy uprażyć na patelni i wystudzić. Gdy ostygną posiekać lub rozdrobnić w odpowiednim sprzęcie (ok 20g odstawić do ozdoby). 13. Do ostudzonego budyniu dodać 60g posikanych orzechów oraz pastę z orzechów laskowych, miksować całość mikserem od niskich do wysokich obrotów. Nasza pasta orzechowa miała dość płynną(...)wstawiłyśmy do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku. 14. Po kilku dniach wyciągnąć ciasto, resztą kremu posmarować górę oraz boki a mielonymi orzechami posypać całość
Candy Pandasorzechów 4 duże marchewki polewa 100 g białej czekolady łyżka masła Przygotowanie: jajka ubij z cukrem dodaj olej i zmieszaj z masą jajeczną do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto
Niezły MłynekPowoli w mojej kuchni zaczynają pojawiać się świąteczne klimaty. A to za sprawą tego, że szykuję już dla Was pachnące świętami przepisy :) Jeśli mi się uda
My simple kitchenedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu. Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa(...)pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek
Wypieki UliPyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć 🙂 Wielkanocne babeczki to nasz must have
Moja DelicjaMASA SEROWA: 1,25 kg ser biały w kostce 800 g- śmietana 18% cukier puder - 0,5 szkl żelatyna - 4 łyżki WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 2 opak wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką. MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem
Kuchnia DanusiTradycyjna pychotka posypana jest orzechami włoskimi, ale tym razem powstała pychotka według przepisu mojej siostry Uli z płatkami migdałowymi. Trudno powiedzieć, która jest smaczniejsza. Dla mnie obie są wyśmienite. Składniki: Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku
To co kochampółtłustego trzykrotnie zmielonego 90g masła 70g cukru pudru 50ml mleka 2 żółtka 15g mąki ziemniaczanej olejek migdałowy polewa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 50g białej czekolady garść orzechów laskowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany(...)nastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty) - masę zdjąć z palnika - tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia - na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć - sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim
Smakołyki BerenikiIdealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g
Mania Wypiekaniaśmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik z toffi na korzennym spodzie Sernik z toffi na korzennym spodzie to mój sernikowy hit Spód z ciasteczek o korzennym smaku, masa serowa z białą
WSZYSTKO SMACZNEgoździków 130ml oleju 160g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 60g grubo siekanych orzechów włoskich 100g rodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę
les mirabellesOstatnio mam bardzo mało czasu, więc posiłkuję się gotowym ciastem francuskim, by upiec słodkie małe co nieco... :) Zawsze staram się przemycić w słodyczach coś dla zdrowotności, więc oprócz orzechów dodaję inne ziarna. Ostatnie ciasteczka tak smakowały, że musiałam obiecać przepis, co czynię. Niestety ciasteczka nie są zbyt ładne, ale to dlatego, że z braku czasu upchałam wszystkie na jednej blaszce(...)zalecam upiec je na dwa razy. "Oczekujące " do pieczenia ciasteczka radzę wsatwić w zimne miejsce. Ciasteczka orzechowe 1 płat ciasta francuskiego XXL 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem. Ucierając
Gotuj Sam!