szybki w wykonaniu. Jednakże wykonanie samego musu dyniowego zajmuję trochę czasu. Ja miałam już przygotowany wcześniej, to nieco szybciej poszło wykonanie deseru. Do ciasta możecie dodać ulubione dodatki wedle uznania. Ja jako fanka orzechów, postawiłam na chrupiący dodatek do środka. Możecie oczywiście pominąć ten element i rozkoszować się smakiem tylko samego jabłka jako dodatku. W przepisie również jest przyprawa(...)piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać. Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wypiek wyjdzie nieco niższy, ale też nie za niski, także proszę się nie smucić jak będziecie mieli akurat takiej formy jak ja. :) (adsbygoogle
zdrowo i aktywnieszybki w wykonaniu. Jednakże wykonanie samego musu dyniowego zajmuję trochę czasu. Ja miałam już przygotowany wcześniej, to nieco szybciej poszło wykonanie deseru. Do ciasta możecie dodać ulubione dodatki wedle uznania. Ja jako fanka orzechów, postawiłam na chrupiący dodatek do środka. Możecie oczywiście pominąć ten element i rozkoszować się smakiem tylko samego jabłka jako dodatku. W przepisie również jest przyprawa(...)piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać. Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wypiek wyjdzie nieco niższy, ale też nie za niski, także proszę się nie smucić jak będziecie mieli akurat takiej formy jak ja. :) (adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzurodzynki, migdały, orzechy, esencję migdałową i skórkę pomarańczową. Mieszam dokładnie, a następnie dosypuję mak i całą masę smażę około 10 minut. Często mieszam, żeby nie dopuścić do przypalenia się maku. Masę odstawiam do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodaję po jednym jajku dokładnie mieszając, a następnie pokruszone biszkopty. Ponownie mieszam i masa na rogale jest gotowa. Składniki na ciasto(...)ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości ½ cm. Prostokąt tnę na trójkąty, na trójkątach układam masę makową w dwóch rozchodzących się przy podstawie trójkąta paskach (zrobiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego
Słodki sentymentrodzynki, migdały, orzechy, esencję migdałową i skórkę pomarańczową. Mieszam dokładnie, a następnie dosypuję mak i całą masę smażę około 10 minut. Często mieszam, żeby nie dopuścić do przypalenia się maku. Masę odstawiam do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodaję po jednym jajku dokładnie mieszając, a następnie pokruszone biszkopty. Ponownie mieszam i masa na rogale jest gotowa. Składniki na ciasto(...)ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości ½ cm. Prostokąt tnę na trójkąty, na trójkątach układam masę makową w dwóch rozchodzących się przy podstawie trójkąta paskach (zrobiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego
Słodki sentymentwymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe – biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową 3. Ciasto makowa panienka - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową
Ugotowaćgodziny do zamrażarki. Porządnie schłodzone ciasto powinno być bardzo, bardzo twarde. Nabierać łyżeczką i formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nie spłaszczać bo nie popękają. Uformowane kuleczki (jeśli ciasto zdążyło zmięknąć) wstawiamy do lodówki na 40 minut. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 12 minut
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszna! Nie ukrywam bardzo słodka, karmelowa na kruchym cieście z dodatkiem oleju rzepakowego i żółtkiem jaja kaczego. Z wielką ilością orzeszków ziemnych ;). Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega -3, dlatego też jest stałym bywalcem w mojej kuchni i nie waham się go używać. P owinien być częścią naszej codziennej diety. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe występujące w oleju rzepakowym skutecznie(...)bardzo zimnej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego cukier waniliowy 1 żółtko jaja kaczego 300 g orzechów ziemnych (ja dałam pół na pół solone i nie) 360 g cukru 100 ml wody 100 g masła 100ml śmietany kremówki Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki
Malinowe PocałunkiSkładniki: Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła (u mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić(...)kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem który się wytworzy), mąkę orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Nie bać się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być - ciasto dość nietypowe. Krem Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło
Pychotkaaaopakowania przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody do przełożenia: 1 ½ - 2 słoiki powideł 500 g orzechów włoskich 350 g cukru 300 g masła 200 g śmietany 36% 3 łyżki spirytusu polewa: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 2 łyżki masła Wykonanie: Przygotować ciasto: Do garnka o grubym dnie włożyć masło, smalec, miód i cukier, podgrzewać aż wszystkie składniki się(...)składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać orzechy i wymieszać. Masę zostawić do ostudzenia by stężała. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową włożyć ją do lodówki na około 2 - 3 godziny. Do gęstej masy dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Z ostudzonego piernika ściągnąć papier. Pierwszy placek posmarować powidłami, położyć na nim drugi placek
Mama GotujeKładziemy papier na blaszkę do pieczenia zarysowaną stroną do spodu. Papier przyczepiamy do blaszki małymi magnesami. Jeśli nie mamy magnesów można przykleić go używając odrobiny ciasta jak kleju. Wykładamy ciasto na papier do pieczenia i formujemy dwa kółka za pomocą szpatułki. Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni, góra i dół, bez termoobiegu. Pieczemy(...)wodę i migdały. Podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się skarmelizuje i oblepi dokładnie wszystkie migdały. Jak dokładnie to zrobić można zobaczyć na przykładzie orzechów we wpisie z przepisem na ciasto Paris-Brest . Gotowe migdały odstawiamy do przestudzenia, najlepiej na papier do pieczenia, żeby dało je się łatwo odkleić. Po przestudzeniu miksujemy migdały na drobny proszek. Do misy
Ciastkozercyprzylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkową. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już(...)jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami
Przepysznik - BLW i nie tylkoinnych dowolnych) Do dekoracji: posiekane orzechy włoskie Piekarnik rozgrzać do 195 ° C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać(...)mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam mini mazurki i ozdobiłam brzegi (np. formując warkocz). Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę). Następnie przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec
Ugotowaćśniadanie i poszukuje małej odmiany. Grecy podają tiganites z dodatkiem jogurtu greckiego i miodu, czasem także posypane szczyptą cynamonu i posiekanymi orzechami włoskimi. Ja lubię do nich dodać także owoce, zaś cynamon dorzucam bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu wydaje się słodsze, mimo że nie ma w nim ani grama cukru ;) Ponieważ ciasto na tiganites zawiera w sobie oliwę, placuszki smażę(...)oliwy o łagodnym smaku, np. Monini Delicato do podania: jogurt grecki, płynny miód, posiekane orzechy włoskie, świeże owoce, cynamon do posypania Przygotowanie placuszków tiganites : W misce wymieszaj mąkę z solą i cynamonem. Teraz dolej wodę oraz oliwę i wymieszaj na ciasto przy pomocy trzepaczki. Gotowe ciasto ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Patelnię z powierzchnią nieprzywierającą rozgrzej na średnim ogniu
Chilli Czosnek i Oliwamnie ciasta. Przyznaję się, to z lenistwa. Już prawie zapomniałam jak moje dzieci bardzo lubią ciast z czekoladą. Wczoraj upieczone, dziś został tylko kilkucentymetrowy kawałek... Do ciasta bananowo-czekoladowego dodałam posiekane orzechy laskowe i jagody goji. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej) 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)szklanka mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 2 duże banany, najlepiej bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem 100 g posiekanych grubo orzechów laskowych 80 g sparzonych owoców goji Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru Masło, jajka i banany należy wyjąć z lodówki minimum
Czerwień i błękitKto nie kocha kremowego sernika na kruchym spodzie? Można przygotować ten tradycyjny deser w zdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta
Chocolate Muffin Blogulubione synusia. Nowy przepis na brownie zawsze znajdzie chętnych. Alex odwiedza mój blog , gotuje i piecze korzystając z moich propozycji. Przepis na brownie jest ulubionym , bo to takie wdzięczne ciasto do pieczenia. Zawsze się uda! Ten przepis na brownie nie zawiera glutenu. Dziewczyna syna jest wrażliwa na gluten , więc zamiast tradycyjnej mąki użyłam zmielonych migdałów i kokosowej mąki. Jest(...)zmielonych migdałów 3 łyżki kokosowej mąki sól morska do posypania 150 g czekolady 40 g kakao 4 jajka ½ łyżeczka sody sól morska do posypania 100 g różnych orzechów do posypania Włóż masło do rondelka. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier i kakao. Mieszaj aż składniki się połączą. Zdejmij z kuchni. Dodaj po jednym jajku energicznie mieszając. Wymieszaj migdały z kokosową mąką
codojedzenia