cukru i przełożyć do miski. Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia. Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia - zachowując około 3 cm odstępy. Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut
Di gotujeilości ile było ziemniaków). Następnie dodać jajko oraz wyjęte ziemniaki, dodać szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta, formować w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić kciukiem wgłębienie na środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok. W większym garnku zagotować wodę, posolić jak na pierogi. Zmniejszyć ogień, włożyć porcję
Moja Książka Kucharskaszklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam Orzech ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki
Zrób to smaczniemałych oczkach tarki jarzynowej, orzechy posiekać mąkę z proszkiem i sodą połączyć z rotrzepanymi jajkami, ze startym serem, z solą i pieprzem. Dodać marchewkę i orzechy, wymieszać całość smażyć niewielkie porcje ciasta na głębokim tłuszczu usmażonje racuchy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu podawć na ciepło z cukrem pudrem. Same też wspaniale smakują
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki suche. Następnie wsypać wiórki, a na końcu wmieszać uprzednio posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę. Całość połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec do około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zapieczone i początkowo
Di gotujeszkl mąki 1/2 szkl tahini 120 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru jedna, mała garść posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich (można pominąć) 1. Wszystkie składniki zagniatamy razem ze sobą. Konsystencja ciasta jest lekko sypka, ale musi się dać zagnieść w kuleczkę wielkości orzecha, jeśli były by lekkie problemy z uformowaniem kuleczki, to możemy dodać odrobinę mleka/wody
Gotowanie...to proste !masło/margarynę, mąkę, cukier, kakao oraz jajko należy umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomącą dłoni. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 18 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zapieczone.) Płatki jaglane
Di gotujewsypać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać na jednolitą masą i porządnie (!) schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie spłaszczać oraz układać w dość sporych odstępach, ponieważ mocno
Di gotujeniesiarkowane morele , figi i rodzynki) Wszystkie składniki (oprócz suszonych owoców) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy wmieszać pokrojone owoce. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut
Di gotujeposiekane masło. Wyrób ciasto dokładnie rękami. Po wyrobieniu ciasto nie będzie się ładnie lepić w kulę, jest kruche i sypkie. Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj do miseczki z wiórkami do obtaczania i naciskaj palcami z jednej a następnie z drugiej strony, aż trochę wiórek się przyklei a ciasteczko będzie miało grubość
Delicious Placeuprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz proszek do pieczenia, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut
Di gotujepuszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut
Di gotujeutrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut
Di gotujeutrzeć do puszystości i połączyć z uprzednio zblendowanym bananem. Do powstałej masy dodać kleik oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut
Di gotujeprzekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej. 2. Formowanie ciastek: Z ciasta odrywamy kawałki, toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciasteczkami zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka ,,rozleją się'' i w trakcie pieczenia zrosną się. 3. Pieczenie
IzabelawkuchniGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTen sernik robię od wielu lat i sama nie wiem jak to się mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu. To sernik z
Polska Zupaspożywczą , włożyć na 40 minut do lodówki. Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół Ze schłodzonego ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do gorącego piekarnika i piec 10-11 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż ostygną, wyjąć
Wanilia i KardamonRyż powinien być ugotowany w osolonej wodzie. Wszystkie składniki (oprócz wiórek) należy zblendować na gładką masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut
Di gotujeopakowanie kisielu np.wiśniowego Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajko i stopniowo dosypujemy mąkę i opakowanie kisielu,cały czas mieszając.Z gotowego ciasto formujemy kuleczki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy dłonią ,na wierzch można dać żurawinę,kawałek czekolady białej lub ciemnej-co macie w domu
Swojskie jedzonkopianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Robimy kuleczki z ciasta, kładziemy na papier i rozpłaszczamy ręką w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego
Różne smaki w kuchniDuża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki
talerz przyjemnościcukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut
Di gotujeprzepisu na szybkie ciasto z makiem , to serdecznie zapraszam. Super proste do zrobienia ciasto z makiem i bakaliami, czyli keks makowy, to idealne ciasto na Święta. Składniki odmierzasz na szklanki. Ten piegusek z rodzynkami i orzechami zawsze się udaje! Niezawodny, pyszny, sprawdzony i bardzo tani przepis na ciasto! Gorąco zachęcam do pieczenia. Jakie są Wasze ulubione ciasta z makiem
AniaGotuje.plczęść ziemniaków i w to miejsce dodajemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej co zajmowały miejsce ziemniaki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, i całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego. 7. W garnku nastawiamy wodę z 2 łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze
Mój pomysł namoja topowa lista ciast, które doskonale będą pasowały na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. PIERNIKO-SERNIK ORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK
słodki bratekNastępnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy
PatiGotujeoraz wsypujemy wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód. Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciasto. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Połączenie orzechów i kokosa smakuje bardzo pysznie! Taki deser nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie. Smacznego
Health-Fit-Lifekolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej zagniotłam ciasta z kilograma mąki i moim ulubionym sposobem
Chilli Czosnek i Oliwajajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępować jak w przepisie na ciasto jasne. Ciasto orzechowe: 5 białek 15 dag cukru 20 dag orzechów włoskich krojonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek,stopniowo dodawać orzechy wymieszane
Niespełnione zdolności kulinarnePrzygotowując ten sernik skorzystałam ze świetnego przepisu Jadłonomii na wegański sernik. Moje zmiany: spód to wegańskie kruche ciasto , niepieczona masa sernikowa na bazie orzechów włoskich zamiast nerkowców (podwojona ilość składników, pominęłam wanilię, dodałam 1 szklankę borówki amerykańskiej), na wierzchu kakao i owoce. Smakuje rewelacyjnie! Lady M. (2016, William Oldroyd): Katherine żyje w świecie mężczyzn, którzy traktują ją wyłącznie jako piękną
Qlinarnie i QlinarniePyszne, puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków typu "wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga
Pyry na Gazpieczenia oraz szczyptę soli. Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach
Di gotujemąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dolać syrop i olej, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się
Di gotujeJabłko obrać pokroić w drobna kostkę i dodać do masy.Całość dokładnie wymieszać ... Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,lub wysmarować olejem roślinnym.Do ręki wziąć kawałek ciasta ,w dłoniach robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papier ,lekko spłaszczając ,pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami. Piec 12-18 minut w nagrzanym piekarniku
w mojej kuchnipudru 3 łyżki drobno posiekanych orzechów 2 łyżki śmietany jajko lub mleko do posmarowania Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej
Kuchnia od dwojgaWiecie co? całkiem bym zapomniała że dziś mija 6 lat jak założyłam bloga. Oto mój pierwszy wpis i sernik cytrynowy , zajrzyjcie, zapraszam. Minęło 6 lat jak
Moje Małe Czarowaniewysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko a na środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka mają sporo tłuszczu w sobie. Na każde ciasteczko
Ze smakiem bez glutenubabki Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy oranżadę,olej i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Foremkę smarujemy masłem. Na spód wykładamy jasne ciasto , na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne.Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od
Marta Gotujeczekolada zmieszała się z ciastem. Znów wkładamy do lodówki, tym razem na dłużej (najlepiej na około 30 minut, ale ja często wyciągam szybciej). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy je w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 18-20 minut
Słodkie okruszkiSkładniki: 4 dojrzałe banany 1 szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/3 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki
czarrna od kuchnizbliżające się święta. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami Składniki: Biszkopty: 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku(...)proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkakażdego. Pochodzą one z polskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być
kruche babeczkiLubicie ciacha kokosowe ? Ja bardzo! Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy to mama przyniosła od koleżanek z pracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek! Dziś jednak
Ostra na SłodkoSkładniki: 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 2 jajka 100 g oleju kokosowego po
czarrna od kuchnipuszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec
Di gotujeSzwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące
Kulinarne przygody Gatityszczyptą soli. Dodać w 3 partiach cukier puder i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cynamon, migdały i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym
CookYourselfbiała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko
Kuchnia bezglutenowasuchego maku mielonego. Do przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam
Smaczne Zdrowegładkiej konsystencji. Dodajemy płatki owsiane, daktyle i mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy za pomocą haka lub mieszamy dużą drewnianą łyżką . Małą łyżeczką nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami
Moniki Smakołykiruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha. 4. Gotowe kulki zanurzaj do połowy w cukrze pudrze i układaj (cukrową czapeczką do góry) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 5. Kulki piecz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaoraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdroweCudowne połączenie masła orzechowego, bananów i czekolady w jednym deserze. Tartę przygotowujemy na spodzie z ekspandowanej gryki - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Można z
Chocolate Muffin BlogPowinna powstać jednolita masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujemasę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek widoczny na zdjęciach zrobiłam tłuczkiem do mięsa). Piekę 10 - 15 minut
babka w formie100g. daktyli 125g. margaryny 120g. miodu 200g. mąki kukurydzianej 80g. orzechów nerkowca 6 białek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Daktyle i orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pokroić ciasto na kawałki takiej wielkości jakiej mają być ciasteczka. Piec ok. 20 min. w temp
Lubię to gotujędomu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 szklanka oleju 1 i 1/3 szklanki cukru
Cooking Monsterobtaczania Masło/margarynę zmiksować z pokruszoną chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki
Di gotujePyszny, kremowy sernik bez pieczenia! W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika :) Deser jest bogaty w białko, nie tylko ze
Chocolate Muffin Blog"Ciasto na niedzielę" jak co tydzień zaprasza na wspólne wypiekanie a tym razem tematem są Ciasteczka . Dostałam fajny, całkiem dietetyczny i pyszny przepis od
Moje Małe CzarowaniePrzepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam
Moje Małe Czarowanienich robimy dziurkę po czym lekko spłaszczamy. Do dziurki wkładamy niewielką ilość konfitury. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do ciasta/ masy możemy dodać drobno posiekane orzechy:) Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAszklanki obranych orzechów 100g masła 3 łyżki gęstej śmietany 2/3 szklanki miodu Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i powstała masą polewamy spód ciasta. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy , kiedy wystygnie. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami. Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach, bo rozrosną się na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczka delikatnie powciskać M&M'sy. Piec
Di gotujeumieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać
Di gotujepieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną i "nie rozlewają
Di gotujewodzie. Odstawiamy do ostudzenia, następnie mielimy w maszynce na średnich oczkach albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajko, mąki i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta odrywamy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy dokładnie. Surowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 – 3 minut od wypłynięcia i odcedzamy
e-PrzepisyKulinarnejajek :) ) Przygotowanie: Wszystkie składniki suche łączymy w misce. Dodajemy masło i miód oraz skórkę pomarańczową otartą i kandyzowaną. Wyrabiamy ciasto, powinno być dość lepkie. Z ciasta w dłoni ulepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam do tego łyżki nakładania do lodów. Ciastka w formie kulek można też trochę spłaszczyć dłonią
Bon appetit mon amiepieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Całość odstawiamy na ok.15 min. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta, formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Pieczemy na rumiano w 170 st. C przez ok. 10-15 min. po upieczeniu studzimy
Domowy Smak Jedzeniamasła/margaryny 70g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem
Di gotujeNiyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech
Chop w kuchniDodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). 6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkaogniu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Masę przekładamy do miski dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz miód.Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z nich kulki wielkości orzecha, każdy z nich spłaszczamy i umieszczamy w środku połówkę lub całą krówkę ( wszystko zależy od wielkości). Pieczemy w 180 C przez około 10 minut
Zainspirowana w kuchniproszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Łyżką łączymy wszystkie składniki a następnie dłonią krótko zagniatamy ciasto ( ciasto powinno mieć lepką konsystencję). Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta niewielkie kuleczki, odrobinę większe od orzecha włoskiego, po czym smażymy je z każdej strony, partiami w garnku ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu na złoto- brązowy kolor. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy
Smakowite Daniaodmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona
More food, love and dreamsszklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej) Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. (Spód
Di gotujesię rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymiary 10x25cm). Piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Masło gotuję 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi
Tradycyjna kuchnia Kasisolą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajszybciej jak można, najpyszniej jak się da. Goście w drzwiach a my do kuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy. Przepis krąży po necie od
Moje Małe CzarowanieCo tu dużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą
Kto ugości moich gości?łyżki kakao Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki). Piec 12-15 minut
Di gotujeprzepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą i do wrzącej wody wrzucać kluski, gotowac ok 5- 10 min. Wyjąć łyzką cedzakowa
Radość kipiąca uśmiechem.przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkaprzesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkanajwygodniej rękoma) do czasu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne następnie dodajmy posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Jeszcze przez chwilę zagniatamy aż dodatki rozprowadzą się równomiernie. Z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy - ciastka urosną, każdą delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 st. C i pieczemy
Słodka Kraina WypiekówWiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie
Ze smakiem i z pasjąmikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią
Mała Cukierenkajajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Z ciasta urywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać a następnie nakrętką od butelki umoczoną w mące robić dziurki prawie do blachy. Do każdej dziurki nałożyć
Cakes By Kejtmikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią
Mała Cukierenkarumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Orzechy te to doskonały dodatek do ciast, deserów oraz potraw mięsnych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkaPavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!akcji amore del tropico , chociaż pomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację. Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak
Wiem co jemPrzepis na pyszną masę do ciast i tortów. Tym razem połączenie orzechów i czekolady Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag śmietanki 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować. Następnie wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej masy
Tradycyjna Kuchniamiód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC
Mała Cukierenkabędę się dużo rozpisywać, ponieważ to kompletnie nie ma sensu. Tego smaku nie da się opisać słowami. Ciasto nie jest przesłodzone, wyraźny smak orzechów, wilgotne i ten idealny krem z sera. Samo przygotowanie (nie liczę czasu pieczenia) to około 20 minut! Cudo! Ps. Zdjęcie jest słabej jakości, ale robiłam je szybko. To był ostatni kawałek ;) Przepis oczywiście
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cukrem i aromatem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, proszek i sól i wyrobić. Można mikserem. Dodać posiekaną czekoladę i rozdrobnione orzeszki, Wymieszać. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na blaszce w 3 cm odstępach. Piec 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogtylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru(...)oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C. W połowie
Zainspirowana w kuchniNa świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapach kawy unoszący się w kuchni... a to wszystko dochodzi do nosa wprost z piekarnika ;) Zawdzięczam to nowej, odkrytej przeze mnie czekoladzie o smaku mocnego espresso
Lawendowe Niebocukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder olej Przygotowanie Wszystkie składniki (prócz oleju i cukru pudru) wkładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto odrywamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które wkładamy na rozgrzany w rondlu olej. Pączki smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Kiedy ostygną
e-PrzepisyKulinarnegarść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki. Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre
KUCHARNIApieczenia, sodą i przesiać. Białka ubić z szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej
Na słodko lub wytrawniekońcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachgładką masę, dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy
Ostra na Słodko"Jestem pewna, że każdy z Was powoli zaczyna myśleć o tym co smacznego zrobić na jutrzejsze Walentynki. Wczoraj zaproponowałam Wam Walentynkowy tort migdałowy , dziś serwuję Wykwintnego
Słodkie PrzyjemnościNigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze
Słodkie PrzyjemnościZacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi
Słodkie Przyjemnościzagotowujemy i dodajemy łyżkę masła. Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego, gładkiego ciasta. W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy wgłębienie. Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy
Maminek kulinarnygładką masę. Dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy
Ostra na SłodkoOstrzegam – będę zachwalać jak chyba nigdy dotąd! Tak jak do tej pory to RAFAELLO Z MALIBU było moim numerem 1 , tak teraz ma ono wielkiego
Ostra na SłodkoFarsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu
Smakowity Blog KulinarnyIntensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte
Smakowity Blog KulinarnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i
Marta Gotujekleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas
chwile dla mniemieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka
Kulinarne przygody Gatitykroplami oliwy (najpierw kropię, a potem przecieram papierowym ręcznikiem, żeby patelnia została tylko lekko muśnięta tłuszczem). Zrobiłam je w 3 wersjach: pierwszego usmażyłam z przygotowanego ciasta, do drugiego dodałam łyżeczkę zmielonych orzechów włoskich, a do trzeciego 1/2 łyżeczki kakao. Prawdopodobnie ze względu na dodanie otrąb te naleśniki nie są tak cienkie jak tradycyjne, raczej wychodzą trochę grubsze, ale świetnie
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne ciasto, uformować kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto
Z miłości do słodkościmąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy
RAROSSAmój sprawdzony przepis gdzieś się zawieruszył]..upieczone orzeszki przełożyłam kremem czekoladowym , ale zrobionym z mniejszej ilości serka ..dodałam też okruchy z upieczonych orzeszków..Robiąc takie orzechy z początku trudno dopasować ilość ciasta..Orzeszki jak będą za małe - wtedy masa będzie uciekać..a jak będą ciut większe - obcinamy nożykiem delikatnie niepotrzebną "obwódkę" zaraz po upieczeniu.. 4 szkl. mąki
Moje domowe kucharzenieOd dawna "chodziło za mną" zrobienie ciasta marchewkowego. W poniedziałek mój ukochany szef odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jest największym łasuchem, jakiego znam, więc upiekłam
Przepisy AleksandryWitajcie :) Znaleźliście dzisiaj coś ciekawego pod poduchą? Dzisiejsze ciasto jest tak pyszne, że pomimo nieudanej pierwszej próby (wyszedł mi paskudny i płaski zakalec), postanowiłam upiec je
Przepisy AleksandryTakie oto mazurkowe ciacha pojawiły sie dziś w moim domu :) Słodkie , smaczne , kolorowe, na kruchym cieście . 1) Ten okrągły mazurek na kruchym cieście wypełniony jest masą trufelkową pełną orzechów i rodzynek Oblany ciemną czekoladą i ozdobiony parą kurczaczków. Pozostałe mazurki oblane białą polewą i ozdobione wg aktualnego natchnienia w mojej głowie :) Króliczek wielkanocny I jeszcze 3 małe
Malinowa Kawiarenkadodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka i wody i obtaczać w wiórkach. Ułożyć je na blaszce i czubkiem palca wydrążyć małe zagłębienia. Nałożyć dżem w zagłębienia
coolinarnastrefa.blogspot.comoknem mróz i śnieg, więc zdecydowanie trzeba sobie ten dzień uprzyjemnić. Po wydumanych ciastach świątecznych naszła mnie ochota na coś prostego i pysznego - klasyczne brownie z orzechami. Ponieważ do tej pory nie było przepisu na brownie na blogu, a kilka osób pytało o niego zatem dzielę się z Wami. Składniki: 375 g masła 375 g czekolady(najlepiej gorzkiej(...)czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Jaja mieszamy z cukrem i dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę z solą i orzechy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 25 minut. Ciasto ma być wypieczone z wierzchu ale wilgotne w środku. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'5dafb467-6ff9-49ba-a28c-1781918c63d9','AffId
Cynamonowe szczęście