kryształu 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów garść płatków migdałowych garść słonecznika garść nasion dyni rodzynki Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do jednej dużej miski. Mąkę przesiewamy, a orzechy siekamy. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ukręcimy ciasto :) Czyli jakieś 5 minutek. Przygotowujemy tortownicę okrągłą o średnicy około 30 cm i mocno ją natłuszczamy. To ciasto piekłam bez papieru, jest ładniejsze:) Wlewamy
Lawendowe Niebołyżeczki cukru, 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie) farsz: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, 100 g orzechów laskowych, sól, pieprz, tymianek, 1 jajko Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko, drożdże wsypać do miski, porządnie wyrobić ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Przykryć(...)minut. Cebule posiekać, poddusić na maśle, dodać rozdrobnione grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie lepić bułeczki: Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć trochę farszu a następnie ciasto dokładnie zlepić formując kulę. Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem
królestwo garówfiletu z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 150 g pieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenieTort składający się z kilku warstw. Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym „korą orzechową”, świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego. Do wypieków użyłam mąki z Młynów Stoisław BISZKOPT KAKAOWY: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław(...)czekoladowym. Odstawić do stężenia. Smacznego :) http://www.mlynystoislaw.pl/ Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Torty Tagged: brzoskwinie , budyń , czekolada , kakao , orzechy włoskie , rodzynki , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamprzygotowałam przepyszne drożdżówki z dodatkiem puree z dynii. Nadziałam je masą makową ( oczywiście domową! ) i chrupiącymi orzechami. Zostały okrzyknięte przez rodzinę i znajomych jednymi z najlepszych jakie w życiu jedli, a jakie ja w życiu zrobiłam! Z całą pewnością będę je powtarzać, a ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii stanie się jednym z ulubionych. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO(...)łyżeczka * whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Orzechy siekamy, wkładamy do garnka. Dodajemy miód , obydwa cukry i cynamon. Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje. Odstawiamy do chłodzenia. CIASTO: Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru
Ostra na Słodkoobchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie(...)naokoło, odwracając go kilkanaście razy. Pęknie sam. Miąższ z orzecha można wyjąć na dwa sposoby – albo dzieląc go w środku kokosa jak ciasto – na trójkąty, i wypchać je podważając krótkim nożykiem, albo włożyć połówki orzecha do piekarnika nastawionego na 220⁰C. Miąższ będzie się po 20-30 minutach dał wystukać ze środka. Do curry potrzebna nam woda
Karo in the Kitchensamych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować. Bardzo polecam, jako równie pyszną odmianę od chlebka bananowego :) Składniki (keksówka(...)miód. Wlać mokre składniki do suchych, wsypać migdały oraz orzechy i wymieszać dokładnie do połączenia. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Piec w 180ºC przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Gdyby góra ciasta zbyt się przypiekała można przykryć je folią aluminiowa. Wyciągnąć i ostudzić
Healthy food explorerChodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto. Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek(...)żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach
AZgotuj!Pełnoziarnisty chlebek bananowy to zdrowsza wersja ciasta, które robiłam już kilkanaście razy. Przepis na zwykły chlebek znajdziecie TUTAJ . Powodem przygotowania takiej wersji jest moja dieta z racji cukrzycy ciążowej. Czasem po prostu chce się czegoś słodszego. Kiedyś nie byłam miłośniczką bananów, ale jakiś czas temu odkryłam, że świetnie sprawdzają się jako naturalne „słodzidło” wszelkich placków i wypieków. Samych(...)wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie do suchych składników wlać mokre i ponownie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać orzechy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do formy ciasto, na wierzchu ułożyć dwie połówki banana. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Artykuł Pełnoziarnisty chlebek bananowy
Pasja SmakuBardzo prosta babka do upieczenia jeszcze przed świętami, jeśli cierpicie np. na nadmiar białek i lubicie takie nietypowe babki :) Składniki na małą keksówkę 20 x 10
Gotowanie...to proste !Brownie to amerykańskie czekoladowe ciasto. Przygotowuje się je z jajek, cukru, masła, gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mąki. Często dodawane są też orzechy. Ja tym razem postawiłam na brownie ze śliwkami. Ciasto wyszło idealne. Składniki: 240 g gorzkiej czekolady 140 g masła 100 g mąki 30 g kakao 160 g białego cukru 60 g cukru trzcinowego 4 jajka ziarenka
Kuchnia w oparachwszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Powinno wyjść miękkie, klejące się ciasto. Dłonie posmarować olejem, łyżką nabierać porcję ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 kulek. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym
Smaki ArmineKora dębowa albo też kora orzechowa. Spotykałam się z różnymi nazwami, ale chodzi o to samo ciasto. Moje nazywa się dębową, dostałam przepis pod taką nazwą
Pieprzyć z FantazjąCiasto Alpejska Słodycz Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej i śmietanowej na biszkopcie z orzechami Składniki na biszkopt: · 6 jajek · 5 łyżek mąki pszennej · 5 łyżek mąki ziemniaczanej · 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną 5. Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy. 6. Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe. 7. Pieczemy 30 minut w 180°C. 8. W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną
Kulinarna Chwila