Jak wiecie mój kochany sąsiad obdarował mnie pigwą, a że nigdy wcześniej nic z niej nie robiłam to miałam nie lada wyzwanie...Szukałam długo inspiracji i
Mania WypiekaniaSmaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru(...)Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego Orzech 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta/zielona 1. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szkl wrzątku, a żółtą w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 2. Biszkopt: Białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać
Kto ugości moich gości?Składniki: Na około 28 szt.: 315 g mąki pszennej 100 g melasy 125 g ciemnego cukru typu dark muscovado 75 g kandyzowanego imbiru 75 g musu jabłkowego (= 1 nieduże jabłko starte na mus lub mus jabłkowy dla dzieci) 2 duże białka (L) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego(...)kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cynamonowym cukrze, kłaść na blaszkę i lekko spłaszczać ręką. Należy zachować około 8 cm odstępy między ciasteczkami - urosną! Piec ciasteczka jedna blacha po drugiej przez około 13 minut - tylko do momentu aż środek ciasteczek zetnie się. Wyjąć, wystudzić. Ciasteczka można przechowywać do 5 dni w szczelnej puszce. Surowe ciasto można zawinąć
maniapieczeniakruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt z ciepłymi dłońmi rozpuszcza tłuszcz, lepiej zrobić ją nie dotykając bezpośrednio masła – kruszonka zostanie i bardzo krucha, i drobna. Ciasto rozłóżcie łyżką po równo do naszykowanych wcześniej foremek, do wysokości około ¾ foremki, zostawiając miejsce na kruszonkę. Posypcie każdą babeczkę łyżeczką kruszonki i pieczcie je około 25-30minut, aż babeczki(...)pełnoziarnistej (u mnie Lubella 3 ziarna) lub zwykłej białej 150-200g startej marchewki (młode, słodkie karotki będą najlepsze) garść suszonej żurawiny wielkoowocowej 1 duże starte na drobnej tarce jabłko, obrane (150-200g) 100g cukru – biały lub trzcinowy 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (nie olejku!) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki
Karo in the KitchenWitajcie Długie weekendy rozleniwiają strasznie, a ten był wyjątkowy, bo urodzinowy i wyjątkowo ciężko powrócić do szarej codzienności. Dosłownie "szarej" bo listopad przestał nas rozpieszczać słońcem
Cynamonowe szczęścieRyby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka(...)grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec
Codzienne GotowanieJest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks który śmiało możemy upiec na święta. Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;) Składniki na keksówkę 25
Gotowanie...to proste !Stwierdzam, że bardziej kręcą mnie posiłki zdrowe i zbilansowane niż te przesycone mięsem, sałatkami i ciastem. O codzienności wróć. Dzisiejsza propozycja ma nie co związek właśnie z lekkością i odpoczynkiem dla naszego żołądka i jelit. Zaczne od zdrowego śniadania z kaszą jaglaną, prażonymi jabłkami i innymi dobrodziejstwami. Danie to jest bardzo zdrowe choć nie koniecznie smaczne dla wszystkich. Polecam(...)minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza jaglana na śniadanie SKŁADNIKI na 2 porcje: 100 g kaszy jaglanej ( ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka kurkumy 2 jabłka 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka migdałów (płatki, słupki) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając
Kubki smakugości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie(...)porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła. Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Wykonanie dekoracji: Roztopić czekoladę mleczną/gorzką w kąpieli wodnej. Każdy patyczek (końcówkę) zamoczyć w roztopionej czekoladzie i od razu wbić do kulki ciasteczkowej. Pozostawić do zastygnięcia (można włożyć
Mania WypiekaniaDla kogo: dla fanów orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/mas
Mania Wypiekaniasię niechybnie zabiję. Więc dziękuję bardzo, ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą(...)ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam
ladykitchenJest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek 6 dużych jajek 6 łyżek drobnego cukru(...)roladę (musi być jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych fig. Post Rolada z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuteż już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy, może dodać do cukru śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo(...)mazurków, snikersów czy krówek. Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, kiedy się skarmelizuje dodać jabłka
Przepysznik - BLW i nie tylkotrzcinowy, 4 łyżkiWYKONANIE:/ciasto:Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!)./nadzienie: Sezam prażymy(...)prażony sezam i wieloowocowa marmolada to zestawienie idealne. Nuta owocowa została wzbogacona o chrupiące dodatki, które pobudzają zmysły. My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Mieszanka idealna do ryżowych kuleczek. Jakie wyszły nasze pączucie?Pyszne i twarde, twarde i pyszne. Ciekawe, charakterystyczne, zupełnie inne niż tradycyjne pączki
Wypisz WymalujBiszkoptowa rolada z jabłkami... Wiórki soczystych jabłek. Otulone ciastem biszkoptowym. Oprószone cukrem pudrem. Proste, szybkie i pyszne ciasto. Polecam! Składniki: 4 jaja; 1/2 szklanki białego cukru
Gospodyni Miejska