ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:410/512)

Torcik z jogurtem i mascarpone 118

09.04.2018 Wyjątkowy serniczek, śmietana zastąpiona jogurtem, wersja nie co mniej kaloryczna. Niebawem będą świeże truskawki z gruntu i wtedy można zaszaleć. Ja tymczasem już chciałam wypróbować

gotuj ze mną
Sernik Tiramisu na zimno 695

Lekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki(...)temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć

Świat Ciasta
Tiramisu kawowe. 516

Składniki : 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania :  Ż ółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj(...)wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty

Przepisy i porady kulinarne
SERNIK BASKIJSKI 38

zaskoczenie, sernik zupełnie inny od tych dotychczasowych. Pieczony w krótkim czasie, w wysokiej temperaturze, na mieszance różnych serów, lekko słonawy, meeega kremowy, rozpływający się w ustach, wręcz bajeczny. To ciasto, które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze, i jeszcze bardziej 😋😋 Dla mnie to zdecydowanie nr 1 wśród serników. U nas dodatkowo z górą a'la creme brulee 👌😋 Inspiracją był(...)serek mascarpone 250g) - 500ml kremówki 36% - 6 dużych lub 8 mniejszych jajek - ok. 250g drobnego cukru (dałam po połowie ksylitol i cukier trzcinowy) - 16g cukru waniliowego (dałam domowy) - 1 płaska łyżeczka soli, ok. 4g (ja dałam 6g soli himalajskiej) Serki umieszczamy w misie miksera, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy, mieszamy chwilę na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku

Smaczne Zdrowe
Keto krakersy lniane – 3 składniki! (wegańskie, low carb) 66

zioła prowansalskie ). Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy wodę . Całość mieszamy szpatułką, masa powinna zgęstnieć . Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie , jeśli klei się do dłoni warto podsypać większą ilością mąki lnianej (wszystko zależy od użytego gatunku siemienia lnianego i jego zdolności do wchłaniania wody). Umieszczamy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (najlepiej około(...)kółkiem do pizzy wycinamy dowolne kształty (np. trójkąty i kwadraty ;)). Papier umieszczamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (w zależności od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać co 5 minut czy są już wystarczająco chrupkie). Upieczone krakersy po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku , aby nie zaciągnęły wilgoci z otoczenia i zachowały chrupkość. Keto krakersy rewelacyjnie smakują

WegePrzepis
Jak zrobić idealną bezę? 88

jest też nagłe wyjmowanie bezy z piekarnika po upieczeniu. Pozwolić, aby beza wystygła w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Jako ciekawostkę podam, że białka można mrozić. Białek po robieniu ciasta kruchego, faworków, pączków nie wyrzucam, tylko zbieram do zamykanego pojemnika i zamrażam. Zamrożone białka przechowuję nie dłużej niż 5 tygodni. Przed użyciem rozmrażam w temperaturze pokojowej. Osoby doświadczone w wypiekaniu(...)białek (temperatura pokojowa) 250 g drobnego cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem do bezy: 300 ml śmietanki 30 - 36% (schłodzić) 250 g serka mascarpone (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić idealną bezę? Białka wlać do miski, która pomieści 3 - 4 krotne powiększenie się białek

Kuchcik gotuje
Tort migdałowo-czekoladowy 79

bezę . Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu(...)przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Krem migdałowy: 200 ml śmietanki 30-36% 150 g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej (nie aromatu) 2 ½ garści drobno siekanych migdałów (granoli) Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone, esencję migdałową i cukier

Słodki sentyment
Czekoladowo śmietankowe ciasto 102

ciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;)   Składniki:     500 g serka mascarpone     200 ml śmietanki kremówki     150 g czekolady gorzkiej     65 g cukru pudru     3 łyżki mleka(...)wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. Wykładamy keksówkę herbatnikami. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego

Gotuj z Agnes
Naleśniki... kolejna odsłona 130

zamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie .  I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników 240 g  mąki(...)Następnie dodać  śmietanę (double cream) i klarowane masło.  Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat.   Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja  dla emigrantów

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort z truskawkowym kremem mascarpone 126

Minęło już pół roku jak robiłam tego torta. Akurat na dniach moje drugie dziecko będzie obchodzić 4 urodziny, więc pomyślałam, że pora na tort z marca

Kuchnia domowa Ani
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 375

Wydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety

Ola la LCHF
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 500

Tort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x

Malinowo w kuchni
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 500

Tort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x

Malinowo w kuchni
Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami 158

Prawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia  orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej

Wanilia i Kardamon
Tiramisu Amaretto 165

Tiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję jest moim zdaniem najbliższy ideału włoskiej pychoty. Lekki, puszysty, przesiąknięty aromatem kawy i amaretto. Nie skończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz(...)amaretto Do garnka wlewamy kawę. Dodajemy cukier. Gotujemy, aż powstanie kawowy syrop.  Studzimy. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Masa: 6 żółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo

Domowe ciasta