drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, w proporcji 1 / 2 i do gotowania dodajemy łyżkę(...)Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie do wrzącej wody i na bardzo małym ogniu, gotujemy
Markowy smakTen prosty, ale pyszny torcik przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Przyrządza się go szybciej niż torty z masą na bitej śmietanie i nie trzeba go
Mienta blogdrobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, w proporcji 1 / 2 i do gotowania dodajemy łyżkę(...)Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie do wrzącej wody i na bardzo małym ogniu, gotujemy
Markowy smakszklanki, w celu późniejszego użycia. Na dnie pozostaje nam wtedy krem/śmietanka kokosowa, którą można wyzbierać za pomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu ♥ lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki ♥ kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną(...)proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
Be Fit Be Strongbezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu(...)sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Krem cappuccino: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki wody 200 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¼ szklanki gorącej wody Kawę rozpuszczam w ¼ szklanki wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam zimną wodą, czekam aż napęcznieje. Śmietankę
Słodki sentymentjuż ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście można wykorzystać mrożone truskawki i smakuje tak samo bajecznie. Polecam wypróbować. Mus truskawkowy: 750 g truskawek* galaretka truskawkowa sok z połowy cytryny 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne(...)cukrem i dodać sok z cytryny. Mieszając gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać i zmiksować. Odstawić. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 g śmietany 18 % łyżka żelatyny 100 g gorzkiej czekolady szklanka cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek mascarpone zmiksować z połową śmietany
Anielskie wypiekizostanie mile połechtane. Czekoladowe babeczki są pulchne i mocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz zapewniają mocno dojrzałe banany. Doskonały wypiek dla małych łakomczuchów 😊 Składniki na ciasto (na ok. 20 babeczek): 270 g mąki bezglutenowej 200 - 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g kakao szczypta soli 230 ml mleka(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po wystudzeniu przygotować i nałożyć krem bananowy. 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki soku z cytryny 250-300 g serka mascarpone 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Banany zmiksować na gładko z sokiem z cytryny. Dodać mascarpone i kwaśną śmietanę. Wymieszać na gładko. Odstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut
Ze smakiem bez glutenusztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE(...)Wystudzić. Zimną włożyć do lodówki (jeśli nam się spieszy do zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować). MASA: puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać
coolinarnyłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy(...)połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
MyCookBook.plSpód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę - z wysokości około 60 cm. Ponownie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami i pozostawiamy tam do wystygnięcia. Ja swoje biszkopty(...)blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy.Smacznego!!! Świetna również do rolady :) Oooo!!! Ale się rozmarzyłam... Rolada mojej siostry... Mniam!!! Masa z bitej śmietany i serka mascarpone:400 ml śmietany kremówki;125 g serka mascarpone;2 - 3 łyżki cukru pudru;3 łyżki soku z cytryny.Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok. Dodajemy serek mascarpone
MiksturownikWilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do
Wanilia i KardamonOstatnio "chodził" za mną sernik. Ponieważ została mi puszka kajmaku pomyślałam, że upiekę sernik kajmakowy. Wzorowałam się na przepisie na sernik banoffee z książki "Moje wypieki
Smakołyki AsiBeza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a
Gotowanie-ukPuree z kasztanów pochodzi z Węgier i nosi nazwę Gesztenyepüré. Deser składający się jak sama nazwa mówi z puree, jadalnych kasztanów i bitej śmietany. Pasuje również
Smaczne PotrawyPrzepis inspirowany znalezionym na blogu Ile smaku . Składniki: (na 4 hojne porcje, albo około 5-6 miejszych) 200g serka mascarpone 4 czubate łyżki puree dyniowego cukier puder do smaku, 2-3 czubate łyżki 200ml śmietanki do ubijania 1 łyżeczka mielonego cynamonu (mniej, lub więcej - do smaku) szczypta mielonej gałki muszkatołowej (mniej, lub więcej - do smaku) do dekoracji bita śmietana(...)połączenia składników. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj cukier. Wlej śmietankę i zmiksuj, aż powstanie w miarę sztywn ą masę. Na dnie pucharka/miseczki ułóż pokruszone ciasto lub biszkopt. Rozłóż krem dyniowy i udekoruj czekolad ą albo bit ą śmietan ą . Albo obydwoma
Lejdi of the houseCzasem są takie jesienne dni kiedy wypada je osłodzić, najlepiej aromatyczną herbatą i kawałkiem pysznego ciasta, ten duet doda energii i poprawi humor . Delikatny jak chmurka z warstwą słodko-kwaśnego kremu śmietanowego i lemon curd który doskonale równoważy bezowe blaty, choć słodki to orzeźwiający. Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu . Blaty można upiec dzień wcześniej(...)białek dużych jaj 25 dag drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki lemon curd 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki lemon curd 2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych Plasterki cytryny do dekoracji Sposób przygotowania: Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy
Wanilia i Kardamon