nadaje charakteru ptysiom, nie pomijaj go! To on sprawia, że od ptysi ciężko się oderwać. Ciasto na ptysie powinno być gęste i ciężko się nakładać. Rzadkie ciasto spowoduje utratę kształtu i klapę ptysiową. Zrobienie dobrych ptysi to kwestia wprawy i wyczucia ciasta, jeżeli nie wyjdzie Ci za pierwszym razem – nie przejmuj się – analizuj i próbuj dalej. Po prostu trzeba(...)mieszamy, a następnie smażymy 2-5 min. na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ciasto ucieramy powoli z jajkami (dodajemy powoli, jedno jajko na jedną minutę ucierania). Ciasto końcowo powinno być gładkie, lśniące, dość gęste (przy wyciskaniu go na blaszkę powinno być dość "ciężko". Ciasto przekładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie pieczemy
Czarnawisienkakolejnych szklanek do takiej wysokości jak jajka w szklance. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z jajkami. Wyłóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec(...)truskawek 2 łyżki soku z cytryny 60 g cukru 4 listki żelatyny Krem śmietankowy 50 ml truskawkowego puree 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g mascarpone 300 g truskawek do dekoracji Zacznij od galaretki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Oczyść truskawki z szypułek i pokrój . Umieść w małym garnku, dodaj sok z cytryny
codojedzenia******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera (klik) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję
W kuchni Karmel-itkichęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)poziomie na 3 części.Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać. Wylać na płaski talerz, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.Sok z mandarynek wymieszać z wódką.Kremówkę, mascarpone i cukier waniliowy ubić na puszystą, sztywną masę.Przygotować krem maślany.Mandarynki, sok mandarynkowy i cytrynowy umieścić w garnuszku. Gotować, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Zmiksować na gładką masę, ostudzić.Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżych drożdży 1 szklanka mleka (250ml) 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka) [dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam ] 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany 70 g masła 60 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego spora szczypta soli Dodatkowo: 2 szkl.pokrojonych drobno truskawek 2 łyżki cukru + łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku(...)mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. [ Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 ° C/obr.2 . Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę
Moje domowe kucharzenieKolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki liony
Swojskie jedzonkoCześć! Lubicie tiramisu? Mam nadzieję, że TAK! A próbowaliście kiedyś jakiejś innej wersji tego deseru? Na przykład z malinami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie! A jeśli
Moja pasja smaku09.04.2018 Wyjątkowy serniczek, śmietana zastąpiona jogurtem, wersja nie co mniej kaloryczna. Niebawem będą świeże truskawki z gruntu i wtedy można zaszaleć. Ja tymczasem już chciałam wypróbować
gotuj ze mnąLekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki(...)temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć
Świat CiastaSkładniki : 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania : Ż ółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj(...)wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty
Przepisy i porady kulinarnezaskoczenie, sernik zupełnie inny od tych dotychczasowych. Pieczony w krótkim czasie, w wysokiej temperaturze, na mieszance różnych serów, lekko słonawy, meeega kremowy, rozpływający się w ustach, wręcz bajeczny. To ciasto, które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze, i jeszcze bardziej 😋😋 Dla mnie to zdecydowanie nr 1 wśród serników. U nas dodatkowo z górą a'la creme brulee 👌😋 Inspiracją był(...)serek mascarpone 250g) - 500ml kremówki 36% - 6 dużych lub 8 mniejszych jajek - ok. 250g drobnego cukru (dałam po połowie ksylitol i cukier trzcinowy) - 16g cukru waniliowego (dałam domowy) - 1 płaska łyżeczka soli, ok. 4g (ja dałam 6g soli himalajskiej) Serki umieszczamy w misie miksera, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy, mieszamy chwilę na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku
Smaczne Zdrowezioła prowansalskie ). Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy wodę . Całość mieszamy szpatułką, masa powinna zgęstnieć . Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie , jeśli klei się do dłoni warto podsypać większą ilością mąki lnianej (wszystko zależy od użytego gatunku siemienia lnianego i jego zdolności do wchłaniania wody). Umieszczamy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (najlepiej około(...)kółkiem do pizzy wycinamy dowolne kształty (np. trójkąty i kwadraty ;)). Papier umieszczamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (w zależności od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać co 5 minut czy są już wystarczająco chrupkie). Upieczone krakersy po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku , aby nie zaciągnęły wilgoci z otoczenia i zachowały chrupkość. Keto krakersy rewelacyjnie smakują
WegePrzepisjest też nagłe wyjmowanie bezy z piekarnika po upieczeniu. Pozwolić, aby beza wystygła w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Jako ciekawostkę podam, że białka można mrozić. Białek po robieniu ciasta kruchego, faworków, pączków nie wyrzucam, tylko zbieram do zamykanego pojemnika i zamrażam. Zamrożone białka przechowuję nie dłużej niż 5 tygodni. Przed użyciem rozmrażam w temperaturze pokojowej. Osoby doświadczone w wypiekaniu(...)białek (temperatura pokojowa) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem do bezy: 300 ml śmietanki 30 - 36% (schłodzić) 250 g serka mascarpone (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić idealną bezę? Białka wlać do miski, która pomieści 3 - 4 krotne powiększenie się białek
Kuchcik gotujebezę . Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu(...)przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Krem migdałowy: 200 ml śmietanki 30-36% 150 g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej (nie aromatu) 2 ½ garści drobno siekanych migdałów (granoli) Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone, esencję migdałową i cukier
Słodki sentymentciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki mleka(...)wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. Wykładamy keksówkę herbatnikami. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego
Gotuj z Agneszamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie . I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników 240 g mąki(...)Następnie dodać śmietanę (double cream) i klarowane masło. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja dla emigrantów
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk