ciasto z malinami - 7117 przepisów (strona:399/475)

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym 167

książce Pawła Małeckiego. Lubię przygotowywać słodkości z jego przepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już między innymi Tartę szpinakową z truskawkami czy Pancakes z malinami i bitą śmietaną . Koniecznie sprawdźcie Do zrobienia bułeczek na parze będzie potrzebny Wam duży garnek, koszyczek do gotowania na parze , a także pokrywka do garnka z minimalną ilością otworów, bądź(...)powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy

Kuchnia Bazylii
Ratafia – nalewka owocowa 167

rodzaju jak i ilości dodanych owoców czy ich słodkości. Na blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię(...)nawet grudnia i potem dopiero przecedzić i rozlać do butelek. Najlepsza będzie dopiero po roku     Artykuł Ratafia – nalewka owocowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
TORT JAGODOWY 228

odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam  taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Boków nie natłuszczamy(...)misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat. Nasączamy go, wykładamy pozostałe jagody i drugą porcję jasnego kremu. Kładziemy

cool and minty
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 145

pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam na patelni wraz z cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak w mojej mieszance(...)miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka   jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów

Kuchnia po mojemu
BIAŁA PAVLOVA 147

SKŁADNIKI: 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ... 1 łyżeczka soku z cytryny 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe ( ja użyłam

Fiołkowe Talerze
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 138

W ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k

Niezły Młynek
Pavlova 168

Pavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej.  Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;)   Beza 4 białka(...)godziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Krem mascarpone 200 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 250 g serka mascarpone  + owoce sezonowe - maliny i borówki oraz mięta Śmietanę ubijamy na sztywną masę uważając by nie zrobiło nam się masło. Dodajemy cukier puder przesiany przez siteczko i dalej miksujemy. Następnie łączymy śmietanę z serkiem

Emskie Smaki
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 148

Pogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sok z jeżyn ogrodowych 124

Lato powoli chyli się ku końcowi a ja przetwarzam wszystko co dała natura. W długie jesienne i zimowe wieczory będzie czym się delektować. Maliny i jeżyny tak obficie obrodziły,że aż krzaczki się uginają pod ich ciężarem,grzech był by jak bym pozwoliła im się zmarnować.  Tak więc soczyste jeżynki zmieniają się w pyszny soczek.  W tym przepisie(...)odciskając sok . Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcam nakrętki. Słoiczki pasteryzuję 15 minut. Kiedy wystygną wędrują na półkę do spiżarni i tam czekają na konsumpcję

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik z karmelizowanymi śliwkami 135

Śliwki , śliwki ,śliwki ....  Ciągle u mnie na tapecie te owoce. Dziś w połączeniu z kremowym , dość zbitym  sernikiem. A do tego lekko korzenna nuta

Malinowa Kawiarenka
Malinowa princessa bez pieczenia 56

Malinowa Princessa to pyszne ciasto bez pieczenia, które zasmakuje każdemu! Po prostu rozpływa się w ustach! Składniki: Krem: 500 ml śmietany 30 lub 36% 200 gram białej czekolady – ja kupiłam w biedronce białą z wiórkami kokosowymi 1 princessa kokosowa long 2 łyżki wiórek kokosowych 1 śmietana w proszku fix Dodatkowo: dżem malinowy 410 gram herbatniki 250 gram *foremka szerokość(...)dobrze schłodzona, dzięki czemu idealnie się kroi. Jeżeli chce się więcej masy lub warstw to trzeba podwoić składniki. Uważam że to wystarczy bo będzie za słodkie. Można użyć mrożone maliny 250 gram rozpuścić w garnku z 2 łyżkami cukru, następnie galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wlać do malin. Gdy delikatnie stężeje wyłożyć na herbatniki zamiast dżemu

Wasze Przepisy
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 138

mała łodyga trawy cytrynowej 2-3 łyżki syropu klonowego Dekoracja: 1 łyżka grubej tapioki wiórki kokosowe Przygotowanie: Miseczki kukurydziane: Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią. Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić. Pudding z tapioki(...)wsypać ugotowane duże kulki tapioki. Dokładnie oblepić wiórkami i udekorować nimi pudding. Smacznego #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes To też może Cię zainteresować: Czekoladowy pudding z tapioki z malinami Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu Deser jaglany z jagodami i bezą Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 168

Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można poczuć już od progu, a czasem nawet zanim się go przestąpi. I choć nasza mikro kuchnia doprowadza mnie do szaleństwa(...)już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød med fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Agarowy custard z galaretką z zielonej herbaty i czerwonymi owocami z pieprzem 190

Walentynki to taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż

Jacob Tastes
Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem 152

handlu rozróżnia się dwa rodzaje masła orzechowego : chrupkie (z kawałkami orzechów) i kremowe. Produkt ten znajduje zastosowanie jako smarowidło do kanapek oraz składnik domowych wypieków (np. ciasteczek). Aktualnym tematem Ciasta na niedzielę jest właśnie masło orzechowe. Tym razem u mnie bez rozgrzewania piekarnika, gdyż skorzystałam z możliwości wykorzystania tego składnika w deserze. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem . Składniki(...)następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki można zrobić w różnych wersjach – w czekoladzie gorzkiej, białej, mlecznej – według upodobań. Ja do części użyłam czekolady gorzkiej z drobinkami malin oraz, do drugiej domieszałam białą czekoladę. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem to deser w wersji dla dorosłych. Pomijając w przepisie rum można zrobić wersję dla dzieci. Z przygotowanych składników wyszło

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania