Tak się jakoś złożyło ,że u mnie znów sernik , ale tym razem pieczony i typowo w jesiennym klimacie . Jesienny , bo z dodatkiem dyni . Dynia to
Malinowa KawiarenkaCzy u was też się zdarza, że sprawdzona, dobrze znana potrawa nie chce współpracować w najmniej odpowiednim momencie? U mnie tak właśnie było! I to
Zapiski Młodej Żonyktóre jadła w jakiejś restauracji, kolorowymi kompozycjami Brittany Wright, Sarabeth’s Kitchen czy obfitością Ottolengiego. Sporo jest inspiracji kuchniami krajów, gdzie mieszkała wcześniej. Czeski hermelin, wypieki jak San Francisco, ciasto z amerykańskimi batonikami, brownie z cukierków Michałków, arabska woda różana czy mieszanki przypraw robione od podstaw w domu. Jej filozofia smaku zakłada, że warto stawiać na sezonowe smaki(...)omlet biszkoptowy, sałatkę z fenkuła i truskawek, warzywne spaghetti z sosem cytrynowym, meksykański chłodnik, kalafiorową zupę z krewetkami, sałatkę z ziemniaków i kalafiora, ziemniaczane hasselbacki, pęczotto z burakami i malinami czy sałatkę z kiełków gryczanych A na deser? Brzoskwinie pieczone z granolą, sernik lawendowy, jaśminowe tiramisu z matchą czy nawet wytrawne muffinki z hummusem. Opowiadania drewnianego stołu Autorka: Monika Walecka
Ugotowane pozamiatanesię nie może… a ile można jeść gorzkiej czekolady? No dobrze, tak, zgadzam się: DUŻO :D Tyle że ona też w końcu zaczyna się nudzić, nawet w wariancie z malinami czy miętą. A w dzień taki jak wczoraj – święto – nie wypada chodzić do sklepu, więc wyjmuje się to, co się ma w lodówce/spiżarce czy zachomikowane jeszcze gdzieś indziej(...)wyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺ Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem
Jak gotować i nie zwariowaćbędzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle. Drugiego dnia biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy umieścić w blaszce (najlepiej z odpinanymi bokami), nasączyć kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją(...)sokowej, jaką zachwala producent. Od razu zaznaczę, że ja nie stosowałam tego typu diety, a soki testowałam tylko pod kątem ich walorów smakowych. Moimi ulubieńcami okazały się soki różowe: malina, truskawka, jabłko i świeża mięta o wdzięcznej nazwie ,,Moja miłość", a także pomarańcza, burak, jabłko, imbir, cytryna (,,Moja rozkosz"). Zwłaszcza pierwszy sok przypadł mi do gustu - mięta wspaniale komponuje się
Lekcje w kuchniJesteście w nastroju na coś słodkiego? Wszystkimi siłami powstrzymujecie się od upieczenia pięknego, kalorycznego brownie? Chcecie słodyczy, ale też przemyconej w niej porcji zdrowia? A może
Gotowanie to kochanieorzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia(...)książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto i cynamonie, podane
Kulinarna PokusaSkładniki: 8małych ,lub 6 dużych jajek 1 czubata łyżka mąki 3 budynie na 0,5l mleka ,śmietankowe ,lub czekoladowe(zależy jaki kolor biszkoptu chcemy) 1 szklanka
w mojej kuchnicudo smakuje? Cóż, troszkę jak jagody, odrobinę jak rodzynki. Smaczne, ale nie jestem pewna, czy warte swojej ceny. Swego czasu kupowałam płatki śniadaniowe z suszonymi truskawkami, wiśniami i malinami - gdybym gdzieś dostała taką mieszankę, bez płatków, nie zastanawiałabym się ani chwili - kwaskowe owoce smakowały naprawdę wyśmienicie. Jagody nieco mnie rozczarowały... Co nie znaczy, że nie są smaczne. Jak dla mnie(...)proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć. Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie
Blondynka Gotujewyjątkowo smaczne śniadanie lub podwieczorek, które zachwyci niejedno podniebienie Kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION to przepyszne kremy mające wiele zastosowań w kuchni. Idealnie sprawdzą się z naleśnikami, owsiankami, fit deserami, ciastami lub waflami ryżowymi. A co najważniejsze, nie zawierają cukru i tłuszczu palmowego! Dzisiejsze pełnoziarniste tosty wypełniłam po brzegi rewelacyjnym kremem NUTLOVE White Choco Peanut z dodatkiem soli himalajskiej. Zawiera(...)Smacznego « Powyższy artykuł jest sponsorowany » (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną → Pain perdu roulé – tosty francuskie z rocottą i malinami → Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami → Placuszki serowe z borówkami → Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką Artykuł Pełnoziarniste tosty francuskie z kremem mleczno – orzechowym
Oryginalny smakCzas czytania: 3 min Beza z kremem cytrynowym Jeśli chodzi o składniki do przygotowania bezy , to trzeba powiedzieć, że lista jest krótka dwa lub trzy produkty
SprawdzonaKuchnia.pljest kisiel, bo od tego chyba należałoby zacząć. Kisiel to rodzaj słodkiego deseru o płynnej konsystencji. Robiony jest z owoców. Najczęściej spotkać możemy kisiel robiony z truskawek czy malin. Kisiel jeść można o każdej porze dnia. Nie jest on zatem daniem typowo deserowym. Zrobienie domowego kisielu nie jest trudne. Potrzebujemy owoce, wodę i mąkę ziemniaczaną. Ważne aby owoce, których używamy(...)akurat nie naddałyby się do kisielu, gdyż nie miały w sobie żadnej słodyczy. Cukier zastąpić możecie miodem czy syropem klonowym. Lubisz truskawki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto truskawkowe z bezą . The post Domowy kisiel truskawkowy appeared first on MeCooks
mecooksannato, karmel amoniakalny; regulator kwasowości: fosforany sodu. Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i soi. Świetnie smakują wzbogacone o suszone owoce lub np. świeże banany czy maliny i jogurt naturalny. Mlekołaki Cinis gwiazdki - z nutką cynamonu, zimą smakują najbardziej :) Masa: 250g Skład: mąki 79,1%: pszenna pełnoziarnista 64,4%, kukurydziana; cukier, tłuszcz palmowy, glukoza, cynamon(...)ziarna. Płatki są dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy składników. Płatki można również stosować jako dodatek do ciast czy główny składnik domowych batoników, na które przepis już niebawem pojawi się na blogu :) Dziękuję Lubelli za pyszną paczkę a Was zachęcam do wypróbowania nowych smaków
Z miłości do słodkościpuszka brzoskwiń w syropie Do nasączenia: mieszanka soku pomarańczowego z dodatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem ½ szklanki Do dekoracji: dowolne owoce – u mnie maliny owinięte plasterkami brzoskwiń i cukrowe serduszka Uwaga: biszkopt najlepiej przygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie się przy przekrojeniu. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki(...)pozostałą część śmietanki i delikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj boki tortu. Na koniec najprzyjemniejsza część – dekorowanie. Ozdób tort dowolnymi, wybranymi przez siebie owocami, następnie wstaw do lodówki
Roślinna - blog wegański