deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali, jak i duzi, a przepis poszedł(...)godz. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Rada: 1) Serniczek możemy wykonać w różnych wariantach. Zamiast galaretki niebieskiej i borówek możemy użyć: np. galaretkę malinową i maliny, galaretkę truskawkową i truskawki, galaretkę porzeczkową i porzeczki, galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinię lub zrobić mix...inna galaretka i inne owoce 😉 2) Gdy chcemy, aby deser miał intensywniejszy kolor to zamiast
Kuchnia MagdaLenyProste naleśniki gryczane zrobione na wzór ryżowych , które przyrządziłam jakiś czas temu. Te wydają się bardziej wyraziste, jak na smak gryki przystało. Są też bardziej kruche
Zdrowie na języku :PKolorowe i magiczne lato się szykuje! Dopiero co wróciłam z tripu Sanok - Berlin - Międzyzdroje - Wrocław - Sanok i chcę WIĘCEJ! Ah podróże uzależniają. Wiecie na co
CzarnawisienkaTłusty czwartek już za chwilę! Porzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek(...)pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na jakieś
GRUBY WAŁEKowoców rabarbaru, ale to przecież warzywo Nalewka jest lekko kwaskowa, ale słodka. Idealna na letnie wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić. Czyli kolejny wpis z cyklu „Sezon rabarbarowy w pełni” Owoce możecie zalać jedynie spirytusem ale poeksperymentujcie z dodatkami, jak laska wanilii(...)butelek. Jeśli damy radę, odstawiamy. Jak nie dajemy rady, degustujemy 4.13 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-rabarbaru-rabarbarowka/ MieszamWGarnku Artykuł Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNarodzenie. - No tak - Tygrysek pokiwał głową - to chyba jasne. (...) A czy dałoby się to zrobić z malinami? Czy wyszłoby to samo? - Tak, oczywiście. Tylko, że nie mamy malin (...). Jest tylko kompot malinowy, ale kompot się do tego nie nadaje. Bo cały stół by się lepił. (...) A zwykłe słodziutkie, duże rodzynki także by się do tego nadał, prawda(...)jednej, ani na stole, ani w pysznej pulli , jaką upiekłam. Nie dlatego, że jestem taka niecierpliwa, ale dlatego, że nie cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem
KUCHARNIAPrzy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)dodajemy znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego pastelowego koloru i ciekawego marmurkowego efektu niż
Karo in the KitchenJeżeli istnieją anielskie desery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i
VioletoweKucharzeniePyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta w przygotowaniu
Mała Cukierenkasoku z cytryny i 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej – ja nie dodaję) 300-400 ml kremówki 36% 200-300 g konfitury z malin – w sezonie świeże owoce; maliny można zastąpić czarną porzeczką – te 2 owoce najlepiej komponują się z słodką bezą 50-80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubić z solą; gdy piana zacznie sztywnieć dodawać cukier partiami(...)zrobią się z nich „kapcie”. kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color
Pociąg Do KuchniFit sernik z białego sera to propozycja dla tych, którzy starają się zdrowiej odżywiać i wykluczają ze swojej diety uzależniający cukier. Oczywiście sernik słodzimy, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyNadeszła ta oczekiwana przez nas chwila czyli już ostatni part III owoców od Puffins ! Czas publikacji się nieco przedłużył, ponieważ szalałyśmy po mieście w poszukiwaniu
Candy PandasSzykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając
Programista w kuchniSzykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając
Programista w kuchni