ciasto z malinami - 7117 przepisów (strona:392/475)

RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa 89

łyżki cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki masła 20g świeżych drożdży tłuszcz do smażenia dodatki do racuszków drożdżowych: cukier puder bita śmietana świeże owoce : truskawki, jagody, porzeczki, maliny dżemy owocowe i konfitury Puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe . Oto przepis na racuchy drożdżowe : Krok 1. jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce(...)ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni. Krok 3. Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Moja Książka Kucharska
Chałka bajka 121

bajkowa chałka Chałka w wykonaniu Agaty to smakołyk, który znika natychmiast. Można zjadać ją bez niczego, z masłem czy z domową konfiturą, którą Agata przygotowuje z własnych truskawek czy malin. Do tego gorąca kawa albo szklanka mleka i mamy przepis na znakomity podwieczorek, który o tej porze roku Agata podaje zazwyczaj w ogrodzie. Naprawdę warto ją odwiedzić:). Albo taką chałkę(...)pomocą widelca, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy długie, równej

KulinarneImpresje.pl
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

Latem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś(...)mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok. Składniki na niedużą babkę: - 7 dużych żółtek - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl ksylitolu - 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią) - 400g

Smaczne Zdrowe
Zapiekany niebieski deser z malinami i kilka słów o BLUE CORN 178

Zapiekany deser z malinami (na bazie kaszki z niebieskiej kukurydzy). Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu deser, który zaskakuje smakiem i kolorem. A to wszystko za sprawą kaszki z niebieskiej kukurydzy. Czy słyszeliście już o takim produkcie? A może znacie markę BLUE CORN? Jeśli nie, to zachęcam Was do przeczytania całego wpisu. Na końcu oczywiście przepis na wspomniany(...)kukurydzy 100% natury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów. idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów; produkt bezglutenowy. Popcorn – ziarno z niebieskiej kukurydzy po uprażeniu śnieżnobiały i pysznie chrypiący; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno

Słodkie okruszki
Kokosowy serniczek z białą czekoladą i krakersami 175

czekoladę. Kiedyś potrafiłam po prostu zjeść ją od tak Teraz bardzo często wykorzystuję ją w najróżniejszych przepisach. Na pyszną kawę (tym przepisem podzielę się już niedługo ) lub w najróżniejszych ciastach, ciasteczkach i deserach. Dziś zapraszam Was na pyszny kokosowy serniczek z białą czekoladą i krakersami . Deser, który poprawia mi humor w nawet najcięższe dni. W końcu każdemu należy się chwilą(...)dobrej jakości białej czekolady z kokosem* 3 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki sera na sernik (z wiaderka) 2 mniejsze garście krakersów – u mnie Apetitki 3-4 liofilizowane maliny i listki świeżej mięty *jeśli takiej nie macie do deseru można użyć białej czekolady i dodać drobnych wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem łamiemy czekoladę, dodajemy śmietankę

Słodkie okruszki
Drożdżówki z owocami i kruszonką 146

Bułeczki drożdżowe kojarzą mi się z moją Babcią, która nam je robiła, jak latem chodziliśmy do lasu po jagody i maliny. Chciałabym Wam zaproponować przepis na bułeczki z owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe.  Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie(...)łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły

ChilliJemy
Dżem z agrestu 130

babci, która miała piękne, szczepione krzewy czerwonego agrestu i malin. Miała też krzaki zielonego agrestu. Zawsze wtedy obdarowani tymi owocami przerabialiśmy je na pyszny dżem z agrestu, z malin robiliśmy soki. Ja bardzo lubiłam jeść te owoce nieprzetworzone, prosto z krzaka. Zielony agrest, jeszcze niedojrzały zasypywany był w słoiku tylko cukrem, zakręcany i pasteryzowany. Wtedy cytryny nie były dostępne cały(...)gotuję go długo wychodzi gęsty i słodki jak ulepek, a po skórkach nie zostaje śladu, rozpadają się i tworzą jedną pyszną całość. Można takim dżemem agrestowym przekładać ciasta, dodać do herbaty zamiast cytryny. To taki dżem dla niecierpliwych. 1/2 kg zielonego agrestu myję i usuwam końcówki, nakłuwam, wrzucam do garnka, dodaję 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser miodowa chmurka 145

Deser miodowa chmurka Dziś mam dla Was przepis na pyszny, ekspresowy deser. Są takie dni, gdy nie potrzeba mi nic więcej jak chwili z najbliższą sercu

Słodkie okruszki
Oszukany sernik z jogurtów greckich 351

Sernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy

Poezja smaku
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 227

Wczoraj była niezwykła sobota dla wszystkich kibiców sportów zimowych :) ZŁOTA SOBOTA !!! Dwa takie cudne krążki wywalczyli Polacy  - Zbigniew Bródka i Kamil Stoch Ależ to były

Malinowa Kawiarenka
Bananowe placki z jagodami 84

Witajcie :) Dzisiaj wspominam lato, dzięki czemu ten przepis w końcu doczekał się publikacji. Chociaż na razie na czarne maliny, czy świeże jagody nie ma co liczyć, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie placki przygotować. Świetnie sprawdzą się tu mrożone owoce. Dzisiaj to przetestowałam. Po ciężkim tygodniu prób ogarnięcia pracy w domu, przy równoczesnym wspomaganiu samodzielnej pracy dwóch uczniów(...)wymieszać. W drugiej misce przygotowywać suche składniki. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać sól, wymieszać. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać mokre, krótko wymieszać (tylko do połączenia). Porcję ciasta (ok.¼ szklanki) nakładać na patelnię, posypać jagodami. Smażyć na niewielkiej mocy 2-3 minuty, do momentu aż na górze placka pojawią się pęcherzyki. Odwrócić, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotowe

Pełny talerz
Serniczek na zimno 157

Pyszny, orzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia(...)następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej). Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę

Wołowina od rekina
Pastelowy Torcik Urodzinowy 133

powoli, ciągle ubijając. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem i ubijamy krótka chwilę na najniższych obrotach miksera. Formę o srednicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy(...)gęstego kremu. Dodajemy 1/3 kremu śmietankowego i delikatnie mieszamy. Poncz: 1 szklanka mocnego soku truskawkowego (syrop truskawkowy rozmieszany z wodą) Dodatkowo: dżem truskawkowy lub frużelina truskawkowa (w przepisie zamiast malin truskawki) Wykonanie: Pierwszy blat tortu nasączamy mniej około 1/3 szklanki ponczu. Na blat wykładamy dżem truskawkowy, cieńszą lub grubszą warstwę, na dżem wykładamy pierwszą część kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem

Made By Mom And Son
TORT CZEKOLADOWY 64

pianie wyczuwalne grudki cukru. Dodać żółtka jaj, wymieszać mikserem. Mąkę przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.  Piekarnik nagrzać do 170'C, ciasto przelać do okrągłej blachy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt około 30-35 minut. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Biszkopt przekroić(...)się połączył z serkiem mascarpone i stał się puszysty). Taka ilość kremu wystarczy do 1 przełożenia tortu, wykończenia wiechu i boku o średnicy 18 cm. Krem malinowy: * 600 g malin (użyłam mrożonych) * kilka kropel soku z cytryny * cukier (ilość należy dopasować do smaku) * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżeczki żelatyny * 1/3 szklanki wody * 250 g serka mascarpone Wykonanie: Maliny

Zrób to smacznie
Mini Pavlove z sosem malinowym i kremem 80

Uwielbiam bezy i wszelkie bezowe desery, a na podium stoi niewątpliwie biała Pavlova. Tym razem przygotowana w podzielnych wersjach mini - słodka beza, aksamitny krem i przełamujący

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania