roboty, bo te smakują nieporównywalnie dobrze! Łączcie te piękne owoce z kruszonkami i zapiekajcie! Pamiętajcie, że sezon jest bardzo krótki, a do wypróbowania jest aż 27 przepisów! Czas start! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Domowy kisiel truskawkowy Jaglany shake z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy(...)truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowa kasza manna Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda truskawkowo - miętowa
Moja smaczna kuchnianogami kolorowym, szeleszczącym dywanem; coraz krótsze dni i długie wieczory zachęcajce do umoszczenia się w wygodnym fotelu pod ulubionym kocem, a także gruntowne zmiany na straganach. Ostatnie późne odmiany malin, jeżyny i morele ustępują miejsca dyniom, gruszkom, jabłkom, śliwkom i, oczywiście, figom. Te ostatnie, ciągle jeszcze dość drogie, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dla mnie nie była(...)roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich
Pożeraczka, czyli raz adobrzesans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: -> 1 duże jajko -> Szklanka mleka -> Szklanka mąki -> Szczypta soli ->1 łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan(...)kąpieli wodnej z niewielką ilością oleju kokosowego, do uzyskania płynnej masy. Naleśniki nadziewamy farszem, układamy obok siebie. Polewamy sosem karmelowym, na który wylewamy niewielką ilość czekolady. Dekorujemy malinami. Smacznego! *Domowy sos karmelowy: 150g cukru 50g masła 180ml śmietanki 30% Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie, stawiamy na gaz i podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści oraz nabierze brązowego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Jest to o tyle wygodne, że po definitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych(...)Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni
Kulinarna PokusaZawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHej wszystkim!, czas na wielki hit :) czyli własne pralinki! Pomyślcie o tym jak genialny i oryginalny był by to prezent dla bliskiej nam osoby. Oczywiście opcja
Kuchnia PROzdrowotnapełni. Moja radość jest tym większa, ze kilka dni temu dostałam 4kg tych owoców do przerobienia. Postały soki, dżemy i kompoty. Odświeżyłam również stary przepis na babeczki czekoladowe z malinami, zastępując je oczywiście truskawkami. Babeczki są mokre w środku (jak brownie) i mocno czekoladowe z wyczuwalnym smakiem truskawki. Robi się je dosłownie chwile, więc biegnijcie po produkty i do roboty(...)umieszczamy jajka i przy pomocy miksera ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Do powstałej masy wlewamy powoli przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki szpatułką (ciasto zachowa wówczas puszystość). Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy umyte i przekrojone
Kolizje SmakówSorbet owocowy – deser lodowy praktycznie bez nakładu pracy, bardzo łatwy do przygotowania, wegański, bez laktozy i bez kazeiny, bez tłuszczu, można powiedzieć że sorbet owocowy
Dorota SmakujeSkładniki 12-14 sztuk: – 2 szklanki mąki pszennej – 100g cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu
I LOVE LIFEGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiPołączenie śmietanki i serka mascarpone wykorzystywałam już niezliczoną ilość razy, głównie do ciast i tortów. To doskonały i naprawdę prosty krem nic wiec dziwnego, że często u mnie gości. Tym razem podałam go jednak nie w towarzystwie ciasta a zamieniłam w pyszny krem straciatella z kawałkami czekolady, podany na chrupiącym spodzie z dodatkiem mnóstwa pysznych owoców sezonowych. Niebo w gębie(...)łyżki drobnego cukru, lub cukru pudru – 1 czekolada (możesz użyć właściwie dowolnej, ja zachęcam aby użyć mlecznej z orzechami, daje najciekawszy efekt) – owoce sezonowe: maliny, truskawki, jeżyny, borówki czy inne – 2-3 łyżki chrupiącego musli lub ekspandowanych ziaren (np orkiszowych) Przygotowanie : Do miski dodaj śmietankę, cukier i serek mascarpone. Miksuj aż wszystko nabierze konsystencji puszystego kremu. Czekoladę
nietylkopasta.plDzisiaj coś na osłodę końca wakacji. Sernik z malinową wkładką. Przyznam szczerze, że przepis ten chodził za mną od kilku lat, odkąd go zobaczyłam na blogu
Bon appetit mon amiesyropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też mile widziane, koniecznie świeże i sezonowe długo wyczekiwane owoce. Jest wtedy rozpusta na całego! Oczywiście klasyka to klasyka, wiem wiem. Najczęściej zajadamy się samymi racuchami, ale czasem najdzie ochota(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Kruszę drożdże. Kefir mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Po tym czasie obieram jabłka i kroję na małe kawałki. Można także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wtedy lekko odciskam sok. Następnie mieszam je delikatnie
Zasmakuj Kuchnidzieci lubi placuszki. Można w nich zamknąć nieco więcej wartości, niż tylko jajko i mąkę. Truskawki zamknięte w placuszkach. Można dorzucić sezonowe truskawki albo inne owoce jak jagody, czy maliny. Możecie zaszaleć. Ja wykorzystałam to, co aktualnie skrada moje serce Truskawki są najlepsze w sezonie. Ser plus truskawki równa się BLW Placuszki najlepiej smakują lekko ciepłe, chociaż i na zimno(...)kasztanowej 60 gramów mąki pszennej typ 450 1 łyżka oleju kokosowego. Banana i twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i mąkę. Truskawki kroimy na małe kawałki/cienkieplasterki i dodajemy do ciasta. Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni i smażymy niewielkie placki na średnim ogniu. Smażymy po 30 sekund z każdej strony po dwa razy. Sprawdzamy na bieżąco czy placki się ścięły
KrupeczkiSezon truskawkowy nabiera tempa, a jak dla mnie to najcudowniejszy moment w ciągu roku. Truskawki to zdecydowanie jedne z moich ukochanych owoców. Z pewnością pojawią się
Kuba Gotuje