sól żółtko do posmarowania sezam jasny i czarny mak Z mąki, masła, jajka, soli i startego sera zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 h. Następnie rozwałkować ciasto na 1-2 cm grubości, pokroić na paluszki i szerokości około 1 cm. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem oraz makiem. Piec ok. 15 min w 190 stopniach
Moja Galeria SmakuDrożdżówki nie muszą być kupne. Można zrobić je samemu w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Polecam właśnie te- nadziane makiem i serem. PYCHA! Składniki : (na około 10 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 80 ml letniego mleka 1 jajko 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ksylitolu szczypta(...)mąki razowej Nadzienie serowe: 200 g zmielonego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 żółtko Nadzienie makowe: 120 g suchego maku 2-3 łyżki miodu 1 łyżka rodzynków, posiekanych 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekaniewierszu „Sträselkucha” autorstwa Hermana Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było
Passions hobbies lifesłynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili(...)wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto
Słodko-Słony Świat Ilonypapryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki
Zasmakuj Kuchnibabka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym
Słodkie okruszkiciasto pół margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1,5 szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie
Gotowanie jest łatwesery. W takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI Ciasto: 25 dag maki pszennej 10 dag, drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju. Nadzienie: 25 dag sera mozzarella 10 dag sera gouda 15 dag sera fetta WYKONANIE Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy(...)podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się. Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule. Ciasto dzielimy na cztery porcje
W kuchennym oknie Ewytych paluchów jest cała masa :D Ja niedawno odkryłam te :) PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g startego żółtego sera 1 jajko sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów(...)osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. Ostudzić. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy zimnym sosem i posypujemy serem. Całość składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. sezamem i kroimy na paski ok. 2 cm szerokości. Takie paski okręcamy w świderek
Malinowo w kuchnidusić około 20 minut, tak by cała woda odparowała. Doprawić do smaku przyprawami. Pieczarki przestudzić i dodać starty żółty ser. Ciasto pokroić w kwadraty, na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i skleić. Koperty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać np. makiem. Piec w temp. 200*C około 20 minut. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnisera sól, czarny pieprz jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż(...)krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia
Pyry na Gazwiaderka, ser nie może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek(...)Margarynę dokładnie miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cały ser, miksujemy do połączenia składników. Na koniec należy delikatnie wmiksować białka do masy serowej. Masę serową wykładamy łyżką na czekoladowy spód. Na koniec wykładamy łyżeczką w odstępach konfiturę Figa z Makiem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkowy poziom. Pieczemy około
Słodkie okruszkiAngielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej(...)sparzonych cytrynWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy
Walijskie Pichcenieserowa: 700g zmielonego sera białego, 1/2 kostki masła, 6 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm. 2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodaję rozpuszczoną margarynę(...)ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser, budyń oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję. 4. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam bakalie oraz mak mielony, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak mielony
Tradycyjna kuchnia Kasi