Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Składniki: Spód: 200g
Szalona Kuchnia Ewelinymojprzepisna.pl | Tort gruszkowy dla alergika Tort, który powstał z myślą o moich synkach, którzy mają nietolerancję białka krowiego. Tort gruszkowy z kremem na bazie śmietanki kokosowej
moj przepis naKasztany jadalne to kolejny z symboli jesiennej aury. Pojawiają się stoiska z prażonymi kasztanami jadalnymi, które pachną kilometr dalej. Lubię bardzo ten czas. Chcieliśmy zrobić podobne
W kuchni Karmel-itkiMaliny świetnie sprawdzają się w sernikach na zimno. Dodatkowy mus sprawia, że fajnie się prezentuje. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Sezon na ciasta owocowe u
zdrowo i aktywnieMaliny świetnie sprawdzają się w sernikach na zimno. Dodatkowy mus sprawia, że fajnie się prezentuje. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Sezon na ciasta owocowe u
Zdrowie i pysznie na talerzuAjjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo
Ostra na SłodkoKakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Ten klasyk zasmakuje każdemu łasuchowi. Średnica 18 cm. Biszkopt 4 duże jajka L 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka(...)maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Drip czekoladowy 1 tabliczka czekolady(100 g) 100 ml słodkiej śmietanki 30% trochę mleka
Andzia Pichcicukru 6) 120 ml soku ze świeżych pomarańczy 7) skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Krem piernikowy z suszonymi śliwkami 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru) 2) 10 suszonych śliwek(...)herbaty o smaku grzańca (do namoczenia śliwek) Krem o smaku grzańca 1) 250 g mascarpone 2) 150 g śmietany 36% 3) 4 łyżeczki przyprawy do grzańca Krem do obłożenia tortu 1) 150 g miękkiego masła
Na kulinarnym poligonie120g orzechów laskowych 90g cukru pudru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 130g miękkiego masła 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli) Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160C na funkcji(...)minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką
Mała Cukierenkakrem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia nie miałam, czy proporcje odpowiednio dobrałam, czy kaszy za mało- za dużo nie dodałam 😵. Ale co tam, następnie jajka, groszku dodałam i do tortownicy masę przelałam. Piekłam chwilę w wysokiej temperaturze, żeby ciasto się(...)potem zmniejszyłam i trochę serce 💔 mi drżało, czy kasza się ugotuje 👀, czy po wyciągnięciu z tortownicy, nic się nie porozsypuje 😁. Po godzinie ⏰ czekania, zabrałam się do „ciasta” wyciągania, uff 👅👅👅 ulga 😊 wszystko dobrze wyglądało, ale znów pytanie, czy będzie smakowało? Sos zrobiłam, wierzch nim polałam, trochę zielonych dodatków dodałam, zdjęcia 📷 pstryknęłam i dopiero za jedzenie 🍴 się wzięłam
Moniki Smakołykiprzesianej mąki pszennej do podania: powidło,krem czekoladowy, ulubiony dżem, masło. Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut. Następnie ubijam dokładnie jajko z cukrem. Dodajemy mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia
I LOVE LIFEeuro za ciasto i tyle samo za herbatkę ziołową Gradska Kafana Kolejne miejsce z przepięknym widokiem na całe miasto i Bokę Kotorską. Restauracja znajduje się w przepięknym secesyjnym budynku, który jest jednym z symboli Herceg Novi. Co jemy : My poszliśmy w serbską klasykę - sałatkę szopsk ą i zupę-krem z borowików, lokalnie zwanych vrganjami
Roślinożerni urlopowiczeciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać: słodziutka, przyjemnie chrupiąca, a przy tym kremowa, ale bardziej przypominająca strukturą masło orzechowe z dodatkami niż krem. Spróbujcie, naprawdę warto! Składniki na biszkopt
Domowe ciastaPodczas świątecznego wypiekania zwłaszcza drożdżowych ciast pozostaje mi dużo białek. Wykorzystuję je do kokosowych ciastek , które przypominają choinkę. Są to proste świąteczne ciastka posypane liofilizowana (co to za trudny wyraz do wypowiedzenia!) truskawkami. Prawda, że fajne? W tygodniu upiekłam całkiem inne ciastka bezowe niż te powyżej mianowicie ciastka bezowo – orzechowe przełożone lekkim krem z mascarpone.Te ciastka są również bardzo
codojedzeniaminut – aż ciasto zacznie się rumienić. Masa: Do miski wlewamy śmietankę 30 % kiksujemy, dodajemy mascarpone, mleko skondensowane – miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Wykładamy masę na chłodną tartę. Wkładamy do lodówki by masa trochę stężała. Układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną Mniam. Artykuł Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami pochodzi z serwisu
MojaQchnia.plliteratką i zaginamy boki, by ciasto nam nie uciekało poza papier. Masę nalewamy do ⅔ wysokości papilotki. Wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy na kracie. Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej
Kuchnia w czekoladziepominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut. Kiedy babeczki wystygną, żelatynę rozpuszczamy w 2 - 3 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem pudrem. Na końcu dodajemy żelatynę i chłodzimy przez 30 - 40 minut w lodówce. Do połowy kremu dodajemy barwnik. Do worka cukierniczego wkładamy
Kuchnia od dwojgamamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody łyżka kawy zbożowej Inka z magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z magnezem krem: 400 g schłodzonego mleczka kokosowego
Mienta blogtwarożkowym kremem. Bardzo lubię wytrawne kremy na bazie sera feta (lub sera typu feta) i dość często je przygotowuję. Są bardzo wdzięczne, bo można je przyprawiać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na lekko pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać. Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać. Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Odstawić
Kuchnia Danusiwanilli) i solą na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać mleko, skórkę startą z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać starty na tarce o grubych oczkach marcepan, wymieszać. Na koniec dodać odsączony rabarbar i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami
In my kitchenwyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę z bitą śmietaną w proszku (można użyć innego utrwalacza), dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy na zupełnie zimne babeczki. Wyciskamy krem w kształt gniazdek, tak żeby
Ciastkozercypyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika ½ szklanki orzechów włoskich 5 mocno dojrzałych bananów 1 banan na tułów motyla tłuszcz do formy Składniki na krem: 3 dojrzałe banany 1 łyżka soku
Tradycyjna Kuchnia