łyżeczka przyprawy do piernika Krem: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 2o g masła Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą
Kulinarne przygody Gatitybiszkopt to mój ulubiony biszkopt do ciast z owocami i bitą śmietaną. Jest mięciutki i zawsze się udaje. Lekki tort urodzinowy tortownica 23 cm, 10 porcji Składniki: Biszkopt 3 jajka 250 g cukru 100 ml wrzątku 200 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza 4 białka 200 g cukru Krem waniliowy 150 ml mleka 150 ml śmietanki
codojedzeniaWszyscy lubimy ptysie, prawda? Ja także! Jedząc takiego ptysia, czuję się jak małe dziecko i mam wiele pozytywnych wspomnień z dzieciństwa. N igdy nie lubiłam w
Ana Mari's worldWszyscy lubimy ptysie, prawda? Ja także! Jedząc takiego ptysia, czuję się jak małe dziecko i mam wiele pozytywnych wspomnień z dzieciństwa. N igdy nie lubiłam w
Ana Mari's worldWstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą → Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią → Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie → Pomarańczowe brownie z kremem
Oryginalny smakSkładniki: na około 30 babeczek 300 g mąki, pół na pół tortowa i krupczatka 200 g margaryny 2 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki
czarrna od kuchniminut. Jeszcze gorące ciasto zawijamy w ściereczkę na kształt rolady. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa Daktyle moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzeszki ziemnie siekamy i dorzucamy do daktyli. Na koniec dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą połączoną
Health-Fit-LifeCzy jest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1
Gotuj z Mąkąbeza należy do moich ulubionych deserów czy ciast. W tamtym roku próbnie upiekłam pavlovę w kształcie wianka i był to strzał w dziesiątkę. Wersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj , to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które wspaniale
Gotowanie i blogowaniekilka chwil! Pysznie smakują z różnymi kremami, twarożkiem, dżemem, miodem lub nawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe: mleko kokosowe z puszki 400 ml, mąka
kulinarne odsłony patiDzień dobry! Czy wiecie jakie dzisiaj jest święto? Tak, tak dziś jest Dzień Dziecka! 😊😊😊 A więc dla wszystkich dzieci, małych i dużych proponuję przepyszna, przesłodką bezę
Życie zaczyna się w kuchniW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły Młynekpół. Ja piekłam 2 osobne. Wykonanie ciasta: Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady
Mania Wypiekaniagwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. przygotować masę: Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę. Krem zostawić by zgęstniał. Biszkopt przekroić
Mama Gotujeostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta. Gotujemy polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone . Polewamy placka. Kroimy drobno Toblerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy z orzechami włoskimi. RADA Nie dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie krem grysikowy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitowarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek 200 g kremu toffi/masy kajmakowej szklanka cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: słoiczek wiśni(...)Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ser miksujemy z kajmakiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i zostawiamy
sama złodyczSkładniki na biszkopt: 5 jajek 100 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki(...)całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lepszy żurek, ale narzekać naprawdę nie mogę. Dużo robię kremów i te jedzą najchętniej. Niedawno miałam barszcz ukraiński i Franek kręcił nosem, zmiksowałam więc na drugi dzień i taki krem buraczkowy zjadł chętniej. To samo z zupą porową. O zapomnijcie, żeby w zupie pływały te porowe farfocle. Tym bardziej, że pory miałam takie stare i średnio urodziwe, które przezimowały(...)zupa nie ma idealnej kremowej konsystencji. Najpierw zmiksowałam ugotowane pory z ziemniakami i marchewką, a dopiero później dodałam brokuły, podgotowałam i same się rozdrobniły. Taką miałam fantazję ;) Następne będzie ciasto marchewkowe na mące owsianej. Przed weekendem! Składniki: 2 średnie pory bez końcówek (twardych liści) 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 3-4 cząstki brokuła (niekoniecznie
bistro mamaPrzepis pochodzi z książki Idy Kulawik, autorki bloga kulinarnego Veganbanda.pl . Ten krem kakaowo-orzechowy posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. My z Milenką jesteśmy oczarowane. Skosztujcie i Wy – domowa nutella z daktyli się poleca Waszej uwadze. Dzisiaj w mojej kulinarnej biblioteczce zagościła książka „ Słodka kuchnia roślinna „. Od razu Wam powiem, że z pewnością będę często wracać(...)wydana, oprawiona w twardą okładkę, zawiera stylowe fotografie deserów, które zachęcają do wypróbowania. Książka podzielona jest na pięć rozdziałów: – desery – trufle, pralinki i batony – lody – ciasta bez pieczenia – wypieki. Z dużą dozą pewności, każdy amator słodkości znajdzie coś odpowiedniego dla siebie niemal na każdą okazję, bo książka zawiera aż 122 słodkie i zarazem zdrowe propozycje
Dietologosobnym naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą kremówkę. Dodajemy ją do masy czekoladowo kawowej i miksujemy do połączenia się (uwaga: nie za długo aby masa się nie zważyła). składniki na krem śmietankowo krówkowy o smaku kukułki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 150 g masy krówkowej kukułka Helio 6 g żelatyny wykonanie: 100 ml schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową(...)osobnym naczyniu ubijamy pozostałą kremówkę. Ubitą dodajemy do masy i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody, przestudzoną dodajemy do masy i mieszamy. złożenia ciasta: Wystudzony blat ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy go paroma łyżkami naparu. Wykładamy masę czekoladowo kawową. Na masie układamy biszkopty maczane w naparze. Na biszkopty wykładamy masę śmietano kukułkową. Całość posypujemy
Domowy Smak Jedzeniauzyskania brązowo-złotego koloru. Ciasto po upieczeniu może być bardzo miękkie, więc należy ostrożnie wyjąć je z blachy, najlepiej przeciągając je na deseczkę wraz z papierem do pieczenia. Ciasto twardnieje, gdy przestygnie. W ten sam sposób upiec pozostałe płaty. Do uzyskania gładkiej masy dodałam o 3 łyżki więcej miodu i odrobinę więcej wody, ponieważ masa była zbyt sypka. Najlepiej dodawać(...)masa wyraźnie zgęstnieje, cały czas mieszając, alby nie zrobiły się grudki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj więcej kaszy. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Krem odstawić do ostygnięcia (może być letni), a następnie podzielić na 3 części i równomiernie przełożyć nim płaty miodownika. Polewa czekoladowa: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki
Mojewlasne.plKolejne ciasto z serii "Moje ulubione" Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka(...)krem będzie gotowy gorący wykładamy na nasz upieczony wcześniej biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Pianka : żelatynę należy rozpuścić i dobrze wymieszać w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę 30% dobrze ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy letnią żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto
W Moim Magicznym Domujuż z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają. Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem(...)rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się! Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie... Tarta rabarbarowa z marcepanem Składniki: (na formę do tarty o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePonoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:) Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej(...)bułeczkach mam rzeźbę :) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Składniki (na 8 sztuk): 350g mąki 15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych
Obiad gotowyTradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku(...)postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór babek gotowany. Taki piernik wychodzi bardzo wilgotny, aromatyczny i smaczny. Można go oblać czekoladą i przełożyć marmoladą, lub kremem. Ja jednak pozostałam przy samej czekoladzie bo piernik i tak wyszedł wysoki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200g masła 4 jajka 3/4szkl. cukru cukier waniliowy 3/4szkl. mąki tortowej
Waniliowe ImprowizacjeJak przyrządzić doskonałe naleśniki z twarogiem? Poznajcie mój wielokrotnie wypróbowany przepis i przygotujcie wyśmienite domowe naleśniki z białym serem. To naprawdę bułka z masłem! Naleśniki to
Pogotujmy.plmojprzepisna.pl | Tort gruszkowy dla alergika Tort, który powstał z myślą o moich synkach, którzy mają nietolerancję białka krowiego. Tort gruszkowy z kremem na bazie śmietanki kokosowej
moj przepis naOlej kokosowy ma wiele zastosowań, również w kosmetyce! Jednym z produktów, które mnie osobiście zachwyciły (używa go również moja rodzina) jest ekologiczny antyperspirant w formie kremu
IzaGotuje