u017cywcz\u0105 i kilkakrotnie przejed\u017a wa\u0142kiem, wbijaj\u0105c w ciasto kryszta\u0142ki posypki.","text":"Ciasto posmaruj po ca\u0142ej powierzchni p\u0142ynnym, przestudzonym mas\u0142em. Posyp cukrem i cynamonem. Przykryj przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i kilkakrotnie przejed\u017a wa\u0142kiem, wbijaj\u0105c w ciasto kryszta\u0142ki posypki.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/cynamonowe-rollsy-buleczki-a-la-cinnabons\/#wpzoom-rcb-direction-step(...)niego jajka. Zagniataj ciasto, stopniowo wlewając letnie mleko i roztopione, ostudzone mało. Z ciasta uformuj kulę. Włóż do dużej misy, przykryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 100 minut, do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkowuj na kształt prostokątu. NADZIENIE CYNAMONOWE Ciasto posmaruj po całej
ProstePesto.plmargaryny 5 jajek 1,5 szkl maki krupczatki 1 1/3 szklanka cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej pól szklanki wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa Wykonanie: Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao(...)pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden
Z Majeczką w kuchniPuszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)chwilę mieszam nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody gdy ostygnie mieszam z dyniowym puree, odstawiam do lodówki W babeczkach wycinam łyżeczką otwory i napełniam je galaretką. KREM DYNIOWY: 400 ml. śmietanki
Upiecz sobie babeczkęspełnienia nieco podnosi na duchu w chwilach wątpliwości, których mam coraz więcej. Więc ten wakacyjno-przedmaturalny czas pełen wątpliwości i dylematów próbuję sobie jakoś umilić piekąc przepyszne ciasto (a może torcik?) z dodatkiem ulubionych ciasteczek Oreo . Właściwie piekę je z okazji Dnia Ojca , więc każdy z domowników degustuje mój nowy pomysł na sernik-niesernik(...)odrobinę posolić. Jeszcze ciepłą zmiksować na gładki krem, dodając wodę w razie potrzeby. W większej misce przelać roztopiony olej kokosowy z ksylitolem, stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem
Kuchnia Ellieopakowania przyprawy piernikowej Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku. Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka i pigwę. NADZIENIE: /Mus jabłkowo-pigwowy... - 2 kg jabłek - najlepiej reneta lub koksa - 3 duże pigwy - 2 łyżki cukru trzcinowego(...)blendujemy na krem. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika, żeby trochę odparowały. W tym czasie przygotowujemy budyń BUDYŃ: - 3 szklanki mleka - 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy) - 4 łyżki cukru - łyżka masła Gotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto, Pieczemy
Wypisz Wymalujciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :) zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę. Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania ! Jeżeli zostaną jakieś kawałki
charlotte gotujeMój kolejny tort ale pierwszy piętrowy. Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście
Ewa w kuchniZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIczekoladowy krem z daktyli, miodu i rozpuszczonej czekolady. Wyszło mi 12 dużych babeczek. SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE: 4 łyżki masła pół tabliczki czekolady 3/4 szklanki cukru kokosowego 1 jajko 6 łyżek mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii WYKONANIE: masło i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej jajko ubijam z cukrem na pianę i powoli dodaje przestudzoną czekoladę do ciasta dodaję mąkę(...)połączenia składników do masy dodaję posiekaną czekoladę wylewam na podpieczony spód piekę 35 minut w 150 stopniach serniczki zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM: 25 sztuk daktyli pół tabliczki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu płaska łyżeczka oleju kokosowego WYKONANIE: daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut rozpuszczam czekoladę z miodem i olejem w kąpieli wodnej
Upiecz sobie babeczkędodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Do kremy powoli wlewamy ajerkoniak i miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Dno foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/2 część kremu, przykrywamy go drugą warstwą herbatników na których rozsmarowujemy pozostałą część kremu i układamy trzecią warstwę herbatników. Wierzch polewamy polewą(...)składniki na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Obydwie czekolady rozpuszczamy z masłem, mieszamy. Lekko przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta
Domowy Smak Jedzeniacytryny Krem do przełożenia biszkoptów: 450 g mrożonych wiśni 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki syrop z agawy (do smaku) Krem na wierzch: 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki 1 1/2 łyżeczki (7 ml) agaru w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki brązowego cukru (lub syropu klonowy(...)Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Potrzebujemy TRZY takie biszkopty do naszego tortu i najlepiej upiec je jednocześnie w oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Krem
Lamarida.plnutą pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć. Oczywiście, chętni mogą je również nadziać przed zwinięciem według upodobań, np. dżemem, konfiturą, kremem czekoladowym... Idealne na dwa kęsy! Składniki: 250 g twarogu półtłustego 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania 15 g cukru z wanilią skórka z 1 pomarańczy cukier puder(...)przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy
Kuchnia MagdaLenypoprzestaniecie na jednym kawałku. SKŁADNIKI: na spód 80 g mąki pszennej 25 g zmielonych migdałów 15 g cukru pudru 1 jajko 50 g zimnego masła szczypta soli na krem 3 żółtka 60 g drobnego cukru 10 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 225 ml mleka 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego na wierzch ulubione sezonowe owoce(...)drobne listki mięty A jak to zrobić: Mąkę i zmielone migdały przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło i całość posiekać nożem. Dodać jajko, cukier i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Formę na tartę (w moim przypadku prostokątną, jeśli macie okrągłą o średnicy 28-30 cm składniki
Kuchnia w opałachcałkowitym wystudzeniu zawinąć biszkopt w folię spożywczą lub zamknąć w torbie foliowej i przechować w chłodnym miejscu. W momencie, kiedy będziemy chcieli przygotować tort, wyjmujemy biszkopt i przygotowujemy krem i wykańczamy tort. Tort jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać galaretkę z bitą śmietaną poczekać chwilę, żeby pianka stężała i już można przekładać biszkopt. W tężejącą piankę wciskamy kilka maliny i tort(...)suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką , tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut . Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około
SprawdzonaKuchnia.plmące gryczanej, na blogu mogliście skorzystać z przepisu na pyszne ciacho gryczane z bezą i truskawkami, dzisiaj serwuję jeszcze lepsze rozwiązanie, bo przepyszny tort naleśnikowy z mąki gryczanej z kremem ze śmietanki kokosowej i truskawek. W tym daniu możecie znaleźć wszystko co naturalne, zdrowe i co macie w tej chwili pod ręką, czyli truskawki. Zdecydowałam się na przygotowanie tego deseru(...)łyżki wody - ksylitol ( dodaj tyle aby ciasto było słodkie według Twojego uznania, ja słodzę mało) - łyżka kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki odkładaj do np. nagrzanego naczynia żaroodpornego, aby utrzymać ich temp. do samego podania. KREM KOKOSOWO- TRUSKAWKOWY: - śmietanka kokosowa (jak otworzysz puszkę, to zbierz
SMYKWKUCHNI