jadłam! A, że w domu był akurat rabarbar z zamysłem ukręcenia jakiegoś ciasta, postanowiłam połączyć smaki i zrobić sernik na zimno z musem rabarbarowym. Dziękuję niebiosom za ten pomysł, bo zestawienie smaków obłędne - szczególnie dla mnie - osoby, lubiącej bardziej lekkie, kwaskowe i orzeźwiające smaki niż np. maślane kremy o smaku toffi (brrr ... 😒). Jedynym problemem było wyjęcie moich serniczków z metalowych
Walijskie PichcenieOdstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY: 600g mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe WYKONANIE: 1. Truskawki zblendować. 2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą. 3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać na krem, wyrównać. DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 2 szkl wody WYKONANIE: 1.Galaretki rozpuścić
Dziś Ja gotujeOdstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY: 600g mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe WYKONANIE: 1. Truskawki zblendować. 2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą. 3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać na krem, wyrównać. DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 2 szkl wody WYKONANIE: 1.Galaretki rozpuścić
Dziś Ja gotujefunkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki
Kuba Gotujesoli,mleko i 1 szkl.wody zmiksować na gładkie ciasto.Dodać margarynę,wymieszać.Ciasto wylewać porcjami i smażyć naleśniki z obu stron.Gotowe naleśniki trzymać w cieple.Truskawki pokroić na kawałki.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na parze,ostudzić.Dodać śmietanę oraz truskawki,delikatnie wymieszać.Naleśniki posmarować kremem,złożyć w chusteczkę.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiformy. Pieczemy w 180 st. C / 30 min Po tym czasie ciasto ładnie urośnie i powinno być upieczone :) sprawdzamy patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika... spuszczamy na podłogę z wysokości 50 cm dla pozbycia się pary. Następnie studzimy biszkopt minimum 90 min, kroimy na pół i dodajemy krem, polewę...itd :) Smacznego
chleba naszegofunkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki
Kuba Gotujemąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec 35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec dzień wcześniej- przeciąć na 3 płaty. Krem: 4 jajka 8 łyżek cukru 500 g. masła śmietankowego
Kubki smakuprzyrumienione”, więc o żadnym wspólnym gotowaniu nie było mowy. O pieczeniu ciast to już w ogóle nie było mowy, bo cały kunszt mojej rodzicielki w kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki
greenscarfNaleśniki najlepsze są na słodko, z kremem , dżemem, twarożkiem, czekoladą i owocami. Co kto lubi! Teraz mamy wiosnę więc muszą być owoce, najlepiej miseczka swoich ulubionych, dodatek aksamitnego kremowego twarożku , miodek z mniszka i mamy wspaniałe danie! Polecam są przepyszne! Składniki: Ciasto naleśnikowe: 20 dag mąki tortowej 2 łyżki mąki kokosowej 2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka cukru
Wanilia i Kardamonmnie w domu. Będą one świetnie nadawały się także do zupy - krem, a także na imprezę ze znajomymi jako przekąska. Szczerze to musicie je zrobić. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-). Polecam i zapraszam! PIECZONE PIEROŻKI Z CEBULĄ, JABŁKIEM I MARCHEWKĄ. Składniki na 15 sztuk: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe jabłko 25 g startego
Zakątek rozkoszy kulinarnychjasną masę, wbijamy kolejno po jajku. Następnie dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy do foremek, i pieczemy w nagrzanym piecu w temp. 190 stopni C przez 20-22 minuty, do suchego patyczka (ja piekłam ponad 25 minut). Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Autorka proponuje jeszcze wykonanie kremu, ale ja z niego zrezygnowałam aby nie podwyższać kaloryczności babeczek. ;-) Smacznego i pozdrawiam
SMYKWKUCHNIpokroić na połówki lub ćwiartki. Płatki migdałowe lekko podrpażyć na suchej patelni. Ciasto wykładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować z patelni, ściskać palcami z jednej strony, formując rożki. Ciepłe placuszki wypełniać kremem i truskawkami, posypać migdałami i polać miodem. Smacznego! Paskudna pogoda ma zasadniczo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowsiano -kokosowe* placki dyniowe z kremem speculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste
breakfast of dreams