pamiętajcie, aby sprawdzać zawartość masy na opakowaniu i wybierać tę, która ma najkrótszy skład, mało cukru i dużo maku. Na blogu znajdziecie też inne świąteczne słodkie inspiracje: Ciasto marchewkowe z kremem Łatwy sernik piernikowy Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto korzenne Keks piernikowy Sernik z żurawiną Ciasto rafaello dla leniwych Ciasto czekoladowo-buraczkowe Roscon de Reyes Magos, czyli
Kulinarne przygody Gatityzwłaszcza kruszonce z płatkami owsianymi. Jestem wielką fanką łatwych ciast z kruszonką i owocami. Dlatego znajdziecie u mnie kilka przepisów na takie ciasta: Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką Artykuł Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką pochodzi z serwisu
Słodkie GotowanieOsobiście mam słabość do ciast bezowych i obok żadnego nie mogę przejść obojętnie Do tego pyszna kawka i jestem w niebie… W związku z tym zapraszam na duet doskonały, chrupiące blaty bezowe przełożone pysznym kremem kawowym, a całość posypana odrobiną kawy mielonej. Połączenie smaków, któremu nie można się oprzeć. Prosto i pysznie Składniki: Blaty bezowe: 6 białek(...)posypać kawą mieloną. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tort bezowy czekoladą i malinami → Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi → Bezy czekoladowe z kremem kawowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Semifreddo czekoladowo-kawowe
Oryginalny smakPrzekładane ciasta mają to do siebie, że trzeba im poświęcić sporo czasu… Pieczenie poszczególnych blatów, przygotowywanie kremów, przełożeń, frużeliny- no cóż trochę schodzi;) Czy jednak można w mniej niż godzinę upichcić efektownego i co najważniejsze pysznego przekładańca? Jasne;) Słonecznikowiec jest tego najlepszym przykładem. Okrągłe biszkopty służą za podstawę i „ciastowe” warstwy, a pyszny krem kakaowy przygotowany
Domowe ciastamiękką piankę. Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam opcję z orzechami. Ciasto przełożone jest pysznym domowym kremem budyniowym. Polecam:) Ciasto: 400 g mąki 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 8 białek 150 g posiekanych orzechów
Smaki Na TalerzuŚwięta bez słodkości ?? Niemożliwe :)! Poniżej linki do moich 5 topowych przepisów na świąteczne słodkości Ciasto daktylowe Ciasto pomarańczowe Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone Raffaello – ciasto bez pieczenia Ciasteczka cynamonowe Artykuł 5 szybkich przepisów na świąteczne słodkości pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFElubisz dania z dodatkiem dyni gorąco zachęcam Cię do przygotowania bardzo prostego, domowego puree. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów. Można z niego szybko przygotować zupę krem, deser czy ciasto a także koktajl. Warto mieć zawsze pod ręką słoiczek lub dwa, wtedy wszystkie przepisy z dynią stają się o wiele prostsze. Jaki rodzaj dyni wybrać do przygotowania musu(...)chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Co zrobić z wnętrzem dyni? Warto wykorzystać pestki, które wyjmiemy z dyni przez jej pieczeniem. Oczywiście nie wszystkie pestki będą nadawały się do jedzenia bo część
Book of spellsłyżki kakao WYKONANIE: W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao. Całość mieszać aż powstanie gładka polewa. DODATKOWO: 1 mały słoiczek powideł najlepiej śliwkowych kokos PRZEŁOŻENIE ciasto kruche - powidło - krem budyniowy - biszkopt - powidło - kruche ciasto - polewa - kokos
Dziś Ja gotujedwie części. Serek wymieszać z łyżką cukru pudru, delikatnie połączyć z sokiem z jednej pomarańczy, dodać otartą skórkę. (ważne, aby serek i pomarańcza miały temperaturę pokojową)Takim kremem przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie. /na podstawie przepisu z mojewypieki.com z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto marchewkowe z pomarańczowym serkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy,mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSzybki w przygotowaniu, idealny gdy zostaną białka np, z robienia pączków najlepiej smakuje z ptysiami. Składniki 6 białek 300 g cukru 150 g wody łyżeczka soku
RAROSSAJamajskie pijane rodzynki to delikatne ciasto kakaowe – biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami. Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości(...)równe części, a następnie dolną warstwę smarujemy równomiernie dżemem, na który nakładamy 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy biszkoptem. Z rodzynek odsączamy alkohol i nasączamy nim wierzch ciasta, po czym smarujemy go pozostałym kremem budyniowym. Czekolady łamiemy na mniejsze części, po czym rozpuszczamy je w kąpieli wodnej (tzn. umieszczamy je nad garnkiem z gorącą wodą, w taki sposób by naczynie
Smakowy Rajłyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem: 250 gram miękkiego masła 1/2 lub 3/4 szklanki cukru nie mniej niż 750 ml mleka dwa budynie waniliowe Przygotowanie: Wodę gotujemy z margaryną. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy(...)naszych gór nie połamać. Schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Generalnie Mniam! Następnym razem pokuszę się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego
Kuchnia po mojemuzielone? Gram. Masz zielone? Mam. T radycyjna, wiosenna, zielona zabawa kulinarna, podczas której gotujemy na zielono, zieloniutko, zielonkawo!” – Zielono mi! 7 . – to okazja by wyeksponować … Zielony mech. To ciasto, które po prostu „wypada mieć” na blogu. Od dawna przymierzałam się do niego, gdyż ten wypiek jest ogromnie popularny w Internecie… i nie tylko. Skorzystałam z przepisu (z małymi zmianami) znajdującego(...)łyżki soku z cytryny - esencja cytrynowa Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie
mojewypiekiinietylkosię z nią smak korzennych przypraw, „dobrzejących” w piwnicy dopiero co zerwanych jabłek i wyzbieranych w sadzie orzechów. Te dwa ostatnie przymioty „mojej” jesieni wykorzystałam w tym cieście. Mocnoorzechowy krem z mielonych, świeżych orzechów i gruba warstwa masy z prażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej(...)ostatnio herbaty earl grey z sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :) Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowe ciastaPuszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce. Składniki: (na tortownicę o średnicy 22cm) 2 jajka 3 białka ¾ szklanki cukru Aromat waniliowy Szklanka mąki pszennej ¼ szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 płaskie łyżeczki kakao Na krem: 200ml(...)kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone
Pyry na Gazdomu nie było kupnych słodyczy. Postanowiłam więc zrobić muffinki z ciasta czekoladowego. Ciasto zrobiłam z dodatkiem oleju, żeby nie było suche. Ponieważ jednak nie przepadam za ciastami bez kremów czy dodatków, to postanowiłam dodać do nich ser biały. Dzięki temu muffinki nabrały dodatkowej wilgoci i ładniejszego wyglądu. Babeczki robi się błyskawicznie, więc to dodatkowy plus. Ja swoje muffinki dodatkowo polałam(...)push({}); Silikonową formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam po dużej łyżce ciasta czekoladowego. Na ciasto czekoladowe nałożyłam po łyżeczce masy serowej. Patyczkiem do szaszłyków przemieszałam ciasto czekoladowe z serem, żeby ser nie stanowił jednej plamy tylko rozszedł się po babeczce. Muffinki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu
Waniliowe Improwizacjeciasto pracochłonne i bardzo efektowne. Znajdziecie w nim miodowe placki, kruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu. Beza: 3 białka 1/ 3 szklanki cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie(...)blaszki, w której się piekło i smarujemy połową kremu waniliowego. Układamy roladki i zalewamy je masą jabłkową. Odstawiamy w chłodne miejsce aż masa stężeje, a następnie rozsmarowujemy resztę kremu i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień :) Smacznego
Cynamonowe szczęścieoczywiście najzdrowsze same na surowo, wspaniale dopełniają również swoim orzeźwiającym smakiem przeróżne wypieki i desery. P omarańczowy orzeźwiający sernik o aksamitnie kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar) 60 g masła Ciastka bardzo(...)godzin. oraz: krem pomarańczowy z tego przepisu skórka starta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować krem pomarańczowy, posypać startą skórką z pomarańczy. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) Sernik zaraz po wyjęciu z formy bez kremu pomarańczowego Sernik z kremem pomarańczowym __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Jogurtowy
maniapieczeniaciasta i przykrywamy drugim ciastem. składniki na warstwę owocową: 250 g marmolady (ja użyłam domowej jabłkowej) 1 sucha galaretka pasująca smakowo do marmolady, w moim przypadku pomarańczowa wykonanie: Marmoladę przekładamy do rondelka, doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto i przykrywamy trzecim miodowym blatem. składniki na krem kokosowy(...)masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy wiórka kokosowe mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń z kokosem i miksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy na ciasto i przykrywamy czwartym blatem. Na cieście kładziemy deseczkę i delikatnie obciążamy np. garnkiem. Pozostawiamy (najlepiej w chłodnej spiżarce) do następnego dnia. Następnie polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzenialepsza ;) Przełożone słonymi krakersami... Ciężko mu się oprzeć, bo smak zniewala :) Ważne, by ciasto zrobić dzień, dwa przed planowanym podaniem, musi leżakować w lodówce przez około 24 godziny ;) Polecam! Ps. Zachęcam do zapoznania się z ofertą abacosun.pl . Makijaż permanentny i nie tylko ;) Składniki na krem budyniowy: 1 l mleka 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 250 g masła 1 szklanka mąki(...)budyniową. Na całym kremie budyniowym ułożyć krakersy, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu masy budyniowej, na krakersy wyłożyć krem toffi, przykryć go także krakersami, na nie wyłożyć krem śmietanowy. Ciasto przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce, najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem oprószyć gorzką czekoladą, startą na tarce o dużych oczkach. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy