Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Ten krem powala na kolana. Delikatny lekki i orzeźwiający na bardzo kruchym cieście. Kto lubi owocowe wypieki niech nie zwleka tylko jak najszybciej zabiera się do pieczenia. Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru(...)budyń zacznie tężeć ale będzie jeszcze letni dodawać po kawałku miękkiego masła i miksować do momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację
Ala piecze i gotujemiarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne. Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim, nie za słodkim kremem karmelowym. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę i nie sprawia problemów w przechowywaniu. Nie potrzebuje lodówki, praktycznie od razu gotowe do spożycia, jednakże jak sobie dłużej poleży(...)minut, do zarumienienia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h) 1 kostka masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy placki, na wierzch dajemy placek pokryty migdałami. The post Ciasto Migdałek appeared first on Made
Made By Mom And SonTort Straciatella z Malinami , który już kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto jest idealne, mocno czekoladowe, mokre, mój syn je uwielbia! Jeżyny z tatusiowej działki idealnie przełamały słodycz kremu i ciasta. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego Skworcu 25 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka(...)miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej miseczki i tam dokładamy mus z czarnej porzeczki i miksujemy do momentu połączenia się składników. Wykonanie całości: Nasze wykrojone kółka z ciasta czekoladowego smarujemy kremem śmietankowym, na który układamy świeże jeżyny, przykładamy drugim krążkiem ciasta czekoladowego. Na wierzchu tworzymy dowolne zdobienie kremem z musem z czarnej porzeczki i dekorujemy świeżą jeżyną. SMACZNEGO życzy
Blondynka GotujeCiasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti pojawiło się już kiedyś(...)blogu, w postaci tortu ( zobacz przepis na tort Amaretti – KLIK ) Pomyślałam jednak, że szukając tortu można przeoczyć ciasto, a szukając ciasta można przeoczyć tort. Tak więc podobny wpis (z subtelnymi zmianami) pojawia się w kategorii ciasta/ciasta z kremem;) Jest to nieskomplikowane i smaczne ciasto, które sprawdzi się podczas różnych rodzinnych uroczystości. Wychodzi dosyć wysokie, jest podzielne i łatwo się
Smaki Na Talerzuciasto: 200 g mąki migdałowej, 100 g mąki pszennej, 200 g masła, 3 żółtka, krem: 500 ml mleka, 4 żółtka, 1 jajko, 80 cukru, 30 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z jednej pomarańczy, 8-10 fig Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć(...)mieszając zagotować, ciągle mieszając dodać utarte jajka. Zagęścić na parze ciągle mieszając. Następnie mieszając ostudzić w zimnej wodzie. Figi umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 6 części. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć figi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Można dodać listki mięty. zastawa
królestwo garówwszystkie te ciach z kremami są przeważnie wypiekami mamy ( Ona strasznie lubuje się we wszelkiego rodzaju piankach i kremach ). Szpinakowe biszkopty przełożone lekką śmietanową pianką z dodatkiem borówek i galaretki tworzą fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze. Ciasto możecie zrobić na 1 grubszym lub 2 cieńszych blatach tak jak ja. Jak wolicie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica
Ostra na Słodkotworząc jak najbardziej płaskie ,oraz zrobić falbankę wokół ciasta. Nakłuć dno ciasta. Piec w175 ° C przez około 25 – 30 minut, aż do lekko złotego koloru na brzegach ciasta. Podczas pieczenia robić krem W rondelku zagrzać mleko prawie do wrzenia,w misce ubić żółtka z cukrem,wanilią i skrobią ziemniaczaną na puszysta masę.Do tej mieszaniny dodać pół mleka gorącego(...)gotować dwie minuty do zagotowania,całkowitego zgęstnienia kremu.Wstawić przykryty folią do lodówki na minimum 1 godzinę . Zimną śmietanę z lodówki ubić i połączyć z zimnym kremem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto ,udekorować dowolnymi owocami.:)) Uważaj, niektóre owoce jak banan lub jabłko ,Będą szybko zmieniać kolor (chyba ,że skropić je sokiem z cytryny
w mojej kuchniPrzelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem orzechowy: 500 g mascarpone 250 g masła orzechowego 30 g cukru pudru Wszystkie składniki umieścić naczyniu i zmiksować. Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie(...)szklanki ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą pokruszone czekoladowe ciasto Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym ciastem, nasączyć go połową pozostałego ponczu. Posmarować dżemem, następnie częścią kremu orzechowego, ułożyć banany. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym
Domowa cukiernia Ewyróżnymi masami,często smarowany też powidłami,posypany orzechami. Co kuchnia to inne pomysły. Ja upiekłam taki tradycyjny przekładany kremem z kaszy manny. Górę posypałam złotymi małymi perełkami cukrowymi. Chociaż do Świąt jeszcze trochę czasu,u mnie już nimi zapachniało. ciasto: 500 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki miodu naturalnego(...)dodawać porcjami kaszę cały czas miksować aby powstał puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć upieczone placki. Składniki polewy roztopić i mieszając połączyć ze sobą. Polewę rozsmarować na wierzchu miodownika,dowolnie udekorować. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można
Kolorowa kuchnia ElkiZagnieść szybko jednolite ciasto i uformować kulę. Zawinąć całość w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Przygotować małe foremki do babeczek o średnicy 7 cm. Wysmarować je dokładnie masłem, a następnie wylepiać przygotowanym ciastem. Następnie babeczki napełnić kremem budyniowym, zostawiając odstęp(...)babeczkę przykryć plasterkiem ciasta, wyciętym za pomocą wolnej foremki - tak żeby idealnie pasowała do kształtu. Każdą babeczkę nakłuć delikatnie widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do momentu, kiedy babeczki nabiorą ładnego złotego koloru. Wystudzić, wyjąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu na ciasto do babeczek: smakizycia.pl Przepis na krem: własny drukuj
Świat Ciastastopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. Krem: 400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego(...)gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby nam się zważyć. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy więcej niż połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Na wierzch nakładamy pozostały krem. Posypujemy cynamonem lub płatkami migdałów. Przed podaniem odstawiamy ciasto na około 1 h do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem appeared
Made By Mom And Soncukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 7 białek 1 łyżeczka octu Ciasto ciemne 2 jajka 7 żółtek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju Krem 1/2 l mleka 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki cukru 3-4 łyżki cappuccino(...)wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem i polać polewą. Smacznego
Złote przepisydokładnie mieszamy. Masę wlewamy do wysokości ok.3/4 foremek. Do wypełnionych ciastem foremek dodajemy po 1 malutkiej łyżeczce kremu czekoladowego np. nutelli oraz pokrojone orzechy. Mieszamy delikatnie aby ciasto pokryło zarówno krem jak i orzechy włoskie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C c ok. 25 minut. Artykuł Muffinki z orzechami i nutellą pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEgodzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 70 minut). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nozem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ: Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej mascarpone, cukier(...)mniej więcej na 2/3 wysokości ciasta . Odkrojoną część pokrusz na okruszki i odłóż. Pozostały blat ciasta ułóż na paterze lub talerzu ozdobnym i posmaruj gotowym kremem. Na wierzch posyp wcześniej przygotowane okruszki z ciasta. Możesz to zrobić równomiernie lub niedbale, jak wolisz:) Górę ciasta posyp "ziarenkami" granatu* lub innymi ulubionymi. Ciasto schłodź w lodówce przez
Słodko-Słony Świat IlonyJedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka(...)kremu budyniowego, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Pustą patelnie nagrzewamy, by była gorąca, po czym wsypujemy na nią kokos, który stale mieszając podsmażamy. Złoty kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali). Zimnym kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin, by wystygło
Smakowy Raj