oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa(...)łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając do miseczki dżem, jogurt naturalny i majonez oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Danie
ClauditteMissCookingZachorowałam na taką szarlotkę, gdy tylko zobaczyłam ją na wystawie w cukierni. Piękna kosteczka z kruchego ciasta, ze zwartym musem jabłkowym i mnóstwem lukru. Składniki: Ciasto 3 żółtka 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 280g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 100g masła Mus 2,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła 4 łyżki wody(...)masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć. Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy
Gotowanie i blogowaniewraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę. Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. warstwa jogurtowa mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej. warstwa jabłkowa 3-4 średniej(...)mąką. Rozwałkować cieniutki prostokąt, ponakłuwać widelcem zostawiając ok 1 cm brzegu i podpiekać przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć, na spodzie rozsmarować jogurt, a następnie poukładać plasterki jabłek. Tak przygotowaną tartę piec kolejne 20-30 minut. Wystudzić. Smacznego! I nawet mój braciszek zajadał ze smakiem! A Stefan znowu zgłodniał
Kuchnia Elliemikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g(...)pieprz wg. smaku dusimy wszystko na małym ogniu, aż nadmiar sosu wyparuje brukselkę gotujemy w osolonej wodzie (ważne żeby się nie rozgotowała) mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto połowę ciasta wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia w mikrofalówce) lub też do naczynia żaroodpornego jeśli chcemy piec zapiekankę w piekarniku wstawiamy do mikrofalówki na około 1-2 minuty (ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i
moj przepis napszennej 200g masła 200g cukru pudru 4 żółtka łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli KREM: 400ml kremowego, gęstego jogurtu naturalnego 2 - 3 łyżki cukru pudru + owoce + odrobina cukru pudru Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka lub owinąć folią spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie(...)babeczki. Nakłuć każdy spód w kilku miejscach i piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić. UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki. KREM: jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki. Całość ozdobić owocami i oprószyć cukrem pudrem
Cakes By KejtPączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się(...)sztuk . Pączki jogurtowe Składniki: 300g mąki pszennej 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 15g drożdży 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 40g masła 150-200g marmolady lub innego nadzienia 1-1,5l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia gotowych pączków Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, zrobić
Smakołyki BerenikiAgnieszki ciasto z pianką jogurtową i wiśniami. A wisienki z mojej działki :) Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki płaska łyżeczka cukru waniliowego 80 g cukru 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 żółtka 0,5 czubatej łyżeczki kakao Składniki pianki jogurtowej: 3 białka szczypta soli 0,75 szklanki(...)budyniu śmietankowego bez cukru duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta) 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Drylujemy wiśnie. Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy jogurt oraz 3 żółtka i krótko wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie zwarte
Smak mojego domujogurtu naturalnego - ok. 1/2 szklanki cukru Przygotowuję ciasto- szybko łączę ze sobą mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i wodę. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg). Jeżyny wykładam na podpieczone ciasto. Jogurt miksuję
Wielopokoleniowomleka - ciasto wyszło dość luźne - przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, 2 łyżki cukru i 3 łyżki zakwasu pszennego ( konsystencji jogurtu naturalnego) - całość zmiksowałam do czasu aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów naczynia ( u mnie zajęło to 5 minut, bo miksowałam na małych obrotach - było późno, więc nie chciałam robić hałasu). Przykryłam ściereczką
apetytnapieczeniePrzepis na ciasto jogurtowe z owocami. Szybko się robi i nie wymaga wiele pracy. Składniki: 3 jajka 350 ml jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki (szklanka 220 ml) szklanka cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao ok 250 g śliwek Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, olej
e-PrzepisyKulinarneOkrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) 1 jajko + 1 białko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól 3 szklanki mąki woda Składniki (do posypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony(...)Składniki (sos) 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju Składniki (do dekoracji) czarnuszka do posypania Składniki (do posmarowania blachy) olej Przygotowanie Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez 7 min. Przykryć ścierką i odstawić na bok. Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień
Tureckie Przepisyjest pyszne, jedynie dla początkujących może być trochę problem z położeniem górnej warstwy. Ale nie zrażajcie się bo warto. Przepis na ciasto od Jolanty . Składniki: 80 dkg mąki pszennej T500 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki(...)cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujepierwszych przymrozkach wtedy smak jego jest jeszcze lepszy u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył pyszny duet zapraszam na pierożki Składniki ciasto • 1 kg mąki • 150 ml jogurtu naturalnego • ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 kostka rosołowa (dałam domową(...)pieprz • 150 g masła ponad to do polania pierogów • olej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu i maślanki (w razie potrzeby maślanki wlać więcej lub miej zależy to od mąki ) Zagnieść elastyczne ciasto odłożyć na 20 minut aby odpoczęło 2. • Liście jarmużu pokroić w paski zalać
W królestwie smaków Beaty