napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce rozgnieść widelcem twaróg z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać groszkami czekoladowymi, zostawiając 3cm ciasta bez farszu
Grunt to przepis!Danie jest lekkie, zdrowe, kolorowe... w sam raz na spotkanie ze znajomymi w plenerze :) Polecam! Składniki (na ok. 3-4 porcje) : opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka mały jogurt naturalny cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła 100 sera z białą pleśnią sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente(...)czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle, posolić i odstawić. Formę do tarty natłuścić, oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków
Kuchnia Ellieprzełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u mnie z braku maślanki i czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko ubite widelcem Dodatkowo: 150g mlecznej czekolady albo polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny kolorowa posypka cukrowa śmietana+cukier Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół. Składniki sypkie wymieszać
Moje domowe kucharzeniemusiałam ciacho polukrować. Wcześniej, z innymi owocami było ok. Tak więc do rabarbaru proponuję dodać więcej cukru. Składniki: rozczyn (zaczyn): - 30g świeżych drożdży - 100g gęstego jogurtu naturalnego - 20g mąki orkiszowej typ750 lub pszennej tortowej ciasto właściwe: - cały zaczyn - 480g mąki tortowej lub orkiszowej typ700, lub 530g mąki orkiszowej typ750 - 120g cukru trzcinowego lub pół na pół cukier z ksylitolem(...)lodówki na czas przygotowywania ciasta. Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać lekko podgrzany jogurt oraz mąkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić na kilka minut (10-15) do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i/lub cukrem trzcinowym, ksylitolem z wanilią i solą na puch. W kubeczku roztopić masło, odstawić na chwilę, następnie dodać do niego jogurt naturalny i zamieszać. Do misy
Smaczne Zdroweoleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku wanilii i rumu. Smacznego
Słodkie okruszkiSernik z likierem truskawkowym smakuje po prostu bosko. Od razu przywołuje wspomnienia świeżych truskawek i beztroskiego lata. Idealny na jesienne chłodne wieczory. Składniki: (foremka 23cm
Gotowanie i blogowanieSzybkie i bardzo łatwe ciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco! Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g) 3 kubeczki mąki pszennej 1 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek oleju(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodać żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w 180°C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto
magiczna kuchnia KasiPostanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę latające talerze mi przypominają(...)smaku, sól do smaku, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka miodu, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka grubo zmielonego kminku, ciasto: 450 g mąki pszennej typ 480, 30 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml wody, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, ponadto: mąka do podsypania, jajko, kminek grubo mielony. Przygotowanie: Farsz: Kapustę szatkujemy. W dużym garnku (o szerokim dnie
Moniki Smakołykizarazem bardzo smaczne i przypadające do gustu nie tylko amatorom ciast czekoladowych. Gorąco polecam! :) Plamka ,,Flecken- kuchen,, Składniki: 4 jajka 200g cukru 74ml oleju słonecznikowego 100g kremówki 30% 200g mąki 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g gotowego budyniu 250g jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek(...)Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto tworząc białe łaty. Pieczemy góra-dół w nagrzanym piekarniku 175'C przez 30-35minut. Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto po upływie czasu pieczenia wyciągamy z piekarnika. Do wgłębień po budyniu nakładamy jogurt i natychmiast ponownie wkładamy do jeszcze ciepłego piekarnika na 5-8minut
Tagebuch po polskublogu Smitten Kitchen . Do ciasta niezbyt słodki sos z jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam! składniki ciasto 1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego) 1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek) 1 szklanka cukru skórka otarta z jednej limonki 1/4 szklanki soku z limonki 2 jajka(...)Zmiksować na gładko razem jeżyny, wodę , cukier i sok z limonki . Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach aby usunąć nasiona . Przykryć i przechowywać w lodówce. ciasto : Rozgrzać piekarnik do 175 st C .Pomarować boki i spód tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia . ciasto W dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier, skórkę
Stare Garybardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: 15 gr drożdży 1/2 szkl wody 1/3 łyżeczki cukru Ciasto: 200 gr maki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju/oliwy 1/3 łyżeczki soli Sos: 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka 1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź(...)dodaje łyżkę śmietanki słodkiej (jeśli nie lubimy nie musimy dawać ) 3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn oraz dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrabiam. Podczas wyrabiania dodaje 2 łyżki oleju i jeśli ciasto jest jeszcze za "suche" dodaje kolejna łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam
Gotowanie...to proste !Kawalek szarlotki, jogurt Naturalny Chciałam szarlotki, miałam jabłek, CZAS ...? czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają
More food, love and dreamsbiszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok 10 truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru trzcinowego ½ limonki Duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 kawałki babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami) 3 kosteczki czekolady gorzkiej W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier(...)nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy wierzch
Kolizje SmakówZdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao(...)Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć jeden blat ciastka, posmarować kremem i przyłożyć drugim blatem. Po wierzchu posypać wiórkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPewnego jesiennego wieczoru byliśmy bardzo głodni. Ale był to późny wieczór, a raczej noc. Padło na owsiankę w wersji piernikowej. Była tak pyszna, ze do rana
Gotowanie i blogowanie