Przyznam ,że dieta zmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych(...)otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego 1 jabłko 3 jajka pół szklanki rodzynek szczypta proszku do pieczenia Na sos: 15 dag. malin mrożonych ( latem świeże) pół szklanki jogurtu naturalnego pół łyżeczki słodziku typu Stevia WYKONANIE Otręby wsypujemy do miski, dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy
W kuchennym oknie Ewyprzecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego oliwa peperoncino mały jogurt naturalny Gotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Kolejnym krokiem który musimy zrobić jest umycie i osuszenie mięska, które następnie kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy(...)następnie dodałem kurki które gotowały się jeszcze 15 minut . Danie jest dobre gdy mięsko jest już miękkie. Kończymy danie dodając do garnka zahartowany gorącym sosem mały kubeczek jogurtu naturalnego oraz doprawieniem 1 łyżką sosu sojowego . Smacznego życzą Wspólne Smaki
Wspólne smakiproszku do pieczenia. 2 jaja średniej wielkości 180 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam] 1 łyżka rumu olej do smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem(...)pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Łyżeczki można zanurzyć co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do nich nie przywierało.Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku
Moje domowe kucharzenieStraciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy
Ania i Marcin gotująoleju 270 g jogurtu naturalnego ------------------------------------------ 2 czubate łyżeczki kakao 2 czubate łyżeczki mielonych migdałów 20 g płatków migdałów (u mnie bakalie Skworcu ) Wykonanie: Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Składniki mokre wlewamy do miski i chwilę mieszamy widelcem: jajka, olej, jogurt. Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość mieszamy(...)widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mielone migdały. Obie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciasto naprzemiennie nakładamy do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Na koniec muffinki posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Muffinki pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekłam 35 minut, w temperaturze
Smak mojego domułasny, jedna porcja/ suche: 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru wanilinowego szczypta gałki muszkatołowej 1/3-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu mokre: jajko 50 g jogurtu naturalnego 60 g jabłka ze skórką pokrojonego w kosteczkę (waga po wykrojeniu gniazd nasiennych) Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać w jednej miseczce, mokre w drugiej. Mokre dodać(...)suchych, wymieszać, dodać pokrojone jabłko i ponownie wymieszać. Foremkę (ja użyłam niskiego słoika z szerokim wieczkiem, nada się też kokilka czy inne małe naczynie) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 40 minut, odstawić do ostudzenia. smacznego
tost z dżememrazem jest to jogurtowiec na zimno, bez pieczenia....idealny na upalne dni..ja swój jogurtowiec zrobiłam wczoraj wieczorem...przez noc pięknie zastygł i był gotowy do jedzenia.Przepis na ciasto jogurtowe bez pieczenia pochodzi stąd. .Ja zrobiłam ciut inaczej i w foremce Liliana ..no i nie miałam żadnych świeżych owoców, więc dodałam rodzynki i kandyzowane kiwi..Zrobiłam w podwójnej(...)czasie zastygania galaretek pomyślałam o innym deserku, więc był także inny deserek na zimno..ale o nim w następnym wpisie. 1 paczka biszkoptów 0,5 l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny dowolne owoce [ u mnie rodzynki i kiwi kandyzowane] 3 różne galaretki 1/4 szklanki cukru Galaretki przygotować według przepisu. Dwie galaretki [ osobno] wlać na płaski talerz (foremkę) i odstawić
Moje domowe kucharzeniemałe kawałki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 duże, dojrzałe banany garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz(...)suche produkty i całość dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Symfonia smakowadelikatne ... :) Składniki: (porcja na ok. 50 pączuszków) 4 jajka 350 jogurtu naturalnego 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka z cytryny olej do smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy i jogurt miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przesianą mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia(...)startą skórką z cytryny. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościmleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle żeby serek nie był suchy :) maliny ilość zależy od oczekiwanego smaku cukier Wykonanie : Do dużej miski przesiać mąkę(...)środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia
cucinareminut w cieple. Po tym czasie nasmarowałam olejem blaszkę o wymiarach 31x12x8 i wysypałam otrębami pszennymi. U Ciebie mogą być inne dowolne lub możesz je pominąć. Przełożyłam ciasto do blaszki, przykryłam ściereczką i odstawiłam na noc do wyrastania - zajęło to około 8 godzin. Rano wierzch chleba posmarowałam cienką warstwą oleju i posypałam otrębami, wstawiłam do piekarnika nagrzanego(...)stopni i piekłam 10 minut, zmniejszyłam temperaturę do 220 i piekłam jeszcze 25 minut. Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu. Jak nie masz kefiru możesz użyć maślanki lub jogurtu naturalnego
apetytnapieczeniełyżka masła 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki łyżka rozpuszczonego miodu łyżka syropu z pędów sosny ( opcjonalnie) łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Sposób wykonania: Płatki wymieszać z miodem i syropem. Żurawinę i pestki dyni sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić na pianę, wszystko razem wymieszać. Dodać jogurt i proszek do pieczenia. Zblederować(...)końca, dosłownie 2 pociągnięcia blenderem, tak, żeby były widoczne płatki owsiane. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnie, można delikatnie posmarować ją olejem. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu storn ok. 3 minut. Podawać ze świeżymi owocami żeby było fit lub z konfiturą żeby było sweet :-) MIŁEGO DNIA KOCHANI
pieprzny smaczekPolecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie
kgwjanczewomnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy(...)ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze, 154,6 g węglowodany, 33,3 g błonnik
Powiedz dietom niepapryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą(...)placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić. Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu
Świat Domowej Kuchni