Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany(...)śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm. 3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam sok. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasimisce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj jaja i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia. 5. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. 6. Nadzienie: Wymieszaj jabłka(...)rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 0,5cm. 8. Na środek każdego drożdżowego placka ułóż porcję jabłek (ok. 1 łyżki) i dokładnie zlep. 9. Układaj bułeczki zlepieniem do dołu i palcami uformuj nosek jeży. 10. Płytko i pod kątem przecinaj ciasto przy pomocy nożyczek tak, aby utworzyć kolce - postaraj się nie przeciąć na wylot. 11. W miejsce oczu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTorcik marmurkowy z jabłkami. Składniki : ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) Ciasto : 10 dkg cukru 20 dkg masła 4 jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny(...)znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć
Przepisy i porady kulinarneKto nie lubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je
Niezły MłynekCiasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam(...)gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon
Wanilia i Kardamonzimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone jabłka. Posypuję owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako
W kuchni Karmel-itkinieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers" , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki (blaszka(...)orzechy włoskie 20 dag, miód 2 łyżki, masło 10 dag, cukier 10 dag, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu
kulinarne odsłony patidodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie umieścić w lodówce na około 10 minut (jeśli ciasto będzie zimne boki nie powinny opaść). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika(...)minut. Należy pilnować aby spód się nie podnosił, jeżeli tak się stanie wystarczy przekłuwać powstające bąble. Na podpieczony spód wylać budyń, poukładać jabłka i oprószyć cynamonem. Piec przez 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Piąty grzech głównyrąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy
Aga w kuchniskładników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Składniki 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 opakowanie kefiru lub szklanka mleka owsianego 2 szklanki wody 3 jabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem(...)obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i odciskamy sok. Wystudzoną kaszę mieszamy z miodem i delikatnie blendujemy. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (użyłam margaryny roślinnej). Ciasto składa się z warstw kaszy i jabłek. Najpierw układamy warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy
My Chcemy JeśćHalloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst
Niezły MłynekCiasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki(...)Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych
Cukiernia PychotkiSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru Wykonanie: Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich ciasta
Zrób to smaczniepomysł, że z odpadów, które zostają po owocach mogę upiec ciasto. Dokładnie takie jak z dodatkiem marchewki, dyni czy buraka. Wszak zasada jest identyczna: wsad owocowy lub warzywny, jajka, olej, mąka, soda i proszek oraz przyprawy. Upiekłam pierwsze - sok akurat był z buraków, marchewki i jabłek(...)Następne - były pomarańcze i niestety trochę przemielonych białych skórek znalazło się też w cieście. Teraz jak wyciskam sok, to pomarańcze daję albo na końcu albo na początku, aby później te odpadki łatwo oddzielić. Mówić chyba nie muszę jak doskonałe ciasto jest z dodatkiem ananasa i marchewki. Jabłka nadają się wyśmienicie, wspomniane buraki również. Satysfakcja z tego, że nie zmarnowało
bistro mama