ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:164/202)

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 202

wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru(...)niewielką ilością soli i pieprzu. Po około minucie ogrzewania szpinak będzie gotowy – wystarczy odcisnąć nadmiar wody . Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino

karmelowy
Fit szarlotka jaglana 203

cukru i ciasteczka". Skwitowałam to krótko "wpadaj do mnie i nie marudź". Kiedy się zjawiła czekała już na nią świeżo zaparzona kawa i fit szarlotka. Na dzień dobry usłyszałam " ciasto, przecież wiesz że mi nie wolno, nie dręcz mnie, bardziej niż to konieczne" Oznajmiłam jej, że w tej szarlotce nie ma ani grama zabronionych składników. "E to pewnie smakuje(...)absolutnie genialne - Ty to wiesz jak człowiekowi humor poprawić". I tak jaglana szarlotka stała się częstą towarzyszką naszych spotkań przy kawie. Składniki: 400 g kaszy jaglanej 1 1/2 kg jabłek 1 banan 1/2 szklanki daktyli 1 opakowanie przyprawy do szarlotki delecta garść rodzynek garść żurawiny suszonej Kaszę przelewamy wrzątkiem, by pozbawić ją goryczki. Daktyle (dobrze jest je wcześniej namoczyć

Cynamonowe szczęście
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 446

kolendry.     Mąkę przesiałam przez sitko. Dodałam cukier puder. Następnie wsypałam przyprawę do ciasteczek. Wbiłam żółtka. Ostatni składnik to masło. Posiekałam je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zagniotłam. Ciasto wstawiłam na około 45 minut do lodówki. Rozwałkowałam je na 0,5 cm płaty. Teraz czas na wycinanie ciasteczek. Użyłam foremek o różnych kształtach, ale można wykraiwać je za pomocą(...)Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasteczka: maślane kruche ciasteczka waniliowo kakaowe owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami serowe z rabarbarem czekoladowe kruche ciasteczka

potrawyregionalne
PIERNICZKI BRUKOWCE 343

możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy(...)mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder i dokładnie rozcieramy łyżką. Lukrujemy pierniczki, odstawiamy do zastygnięcia. Wkładamy je do pudełeczka, dopóki nie zmiękną (możemy przyspieszyć ten proces wkładając do środka kawałki jabłka i co jakiś czas (np 2 dni) wymieniamy je na świeże, żeby nam nie spleśniało

RAROSSA
Czekoladowe gofry 193

cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami. Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry  i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis)  . Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch. To teraz zapraszam(...)górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem czekoladowe gofry

O kuchni z uczuciem
Pierogi z makiem i bakaliami 159

mąkę, dodajemy sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy, więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu(...)morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku. Jak gotować mak? Mak przesypujemy na gęste sito i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy go na sicie

ladykitchen
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 208

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się

W kuchni Karmel-itki
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 195

smaku nie jest przesłodzone. W sam raz jako dodatek do gorącej kawy dla gości w jesienny, chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)żółtku. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę(u mnie 24cm) i piec w 180st. ok. 20-25 min. do suchego patyczka Masa jabłkowa: 3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne) 2 galaretki poziomkowe Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do galaretki

FitKot
Chlebek bananowy na jesienne smutki 129

teraz jej kolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami, kiedy nikt nie będzie patrzył). W kuchni rozgościły się jabłka i gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu(...)czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
10 pomysłów na świąteczne napoje 119

tylko pyszne ciasta goszczą na świątecznych stołach. Co podać do ulubionych słodkich czy słonych dań? Kawa i herbata, a może koktajle owocowe, czekoladę na gorąco, grzane wino? Specjalnie dla Was przygotowałam 10 najlepszych przepisów na świąteczne napoje, są i takie dla dorosłych i dla dzieci. Moim faworytem jest zdecydowanie koktajl ananasowy z płatkami owsianymi i pestkami z granatu, niebo(...)gębie! Cytrusowa lemoniada Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Kompot z jabłek Kompot z suszonych owoców Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami

Moja smaczna kuchnia
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 173

Kochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green )  przesłała nam pomysł  na warzywne brownie 😃  Nie często robimy tego

Candy Pandas
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 183

wymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe.   Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.   Wyszły kruche, cudownie(...)chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami

potrawyregionalne
Pierniczenie na cztery ręce 157

należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)schować do szczelnej puszki.Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich świątecznych planów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOMPOT WIGILIJNY 165

Fotka zksiążki  POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni

RAROSSA
Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 127

wierzchu "mini wieżyczek" opcjonalnie: odrobina oleju do spryskania patelni * sok jednodniowy lub własnoręcznie przygotowany w sokowirówce ** można również w ogóle nie dosładzać ze względu na naturalną słodycz soku z jabłek i granatu Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią(...)odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu

Słodkie okruszki