Bardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka owsiane też nie są mi obce, choć bardzo rzadko je robię. Dlaczego? Dobre pytanie. Nie mam pojęcia - jakoś zawsze jest coś bardziej interesującego czy efektownego. Dlatego gdy w propozycjach wspólnego gotowania na marzec(...)domu jest tylko sto osiemdziesiąt siedem gram płatków owsianych. Ale nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczoraj zrobiłam sobie jabłkowe oczyszczanie, polegające jak sama nazwa wskazuje na jedzeniu samych jabłek i piciu wody oraz herbatek ziołowych. Jakoś dałam radę ;) Od jutra zaczynam dietę redukcyjną, w nadziei, że uda mi się przygotować do lata i uwidocznić efekty już kilku miesięcznych ćwiczeń ;) Dziś tradycji stało się zadość i na śniadanie zafundowałam sobie placuszki, inne niż zawsze(...)przez około minutę na najwyższych obrotach marchewkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-)Podane proporcje są orientacyjne, każdy(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut.Składniki masy jabłkowej:- 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych- 2 galaretki cytrynoweObydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia.Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje).Składniki
Smaczne Zdrowejednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Galaretka z czarnej porzeczki z jabłkami: 1 opakowanie galaretki 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 jabłka Przygotowanie: Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać. Jabłka obrać
Kulinarna (nie)codziennośćKolejne ziołowe wariacje na lato! Po koktajlu z samym zielem czystka, pora na koktajl na bazie miksu ziela gojnika i czystka. Super odświeżający o mocnych właściwościach
Kuchnia PROzdrowotnapowroci.Popelnilam wiec muffinki, slodkie i aromatyczne. Wszak zapachy tez wplywaja na nasze samopoczucie wiec dlaczego nie pozwolic im uwolnic sie w czasie pieczenia i wypelnic cale mieszkanie. Aromat orzechow, jablek, a przede wszystkim cynamonu powoli rozchodzil sie od kuchni az po salon. Zagladal w kazdy zakamarek i kat mego mieszkania i zaraz zrobilo sie milej.Niecierpliwie czekalam na cieple muffinki. Zagladalam(...)przestudzone maslo, mleko i jajka.Skladniki mokre wlewamy do miski ze sluchymi i mieszamy.Foremke do muffinek wykladamy papilotkami lub jesli ktos nie posiada papilotek wystarczy ja natluscic maslem. Papilotki napelniamy ciastem do 2/3 wysokosci.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, a nastepnie wyciagamy z foremki.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Polecam tez moj inny przepis
Przysmaki KarolkiSkładniki na biszkopt:-5 jajek(osobno białka i żółtka)-3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier)-1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej)Białka ubić na pół
Smaczne Zdrowewlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa.Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu(...)także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej słniny lub wędzonego boczku.Smalec idealny dla każdego jest inny.Jedni robią go z samej słoniny, inni dodają boczek,cebulę,jabłka,majeranek,czosnek...Ile domów,tyle sposobów przyrządzania smalcu.Kanapki ze smalcem są bardzo modna przystawką i podaje się je nawet w bardzo eleganckich restauracjach,nie tylko zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie mi
Made By Mom And Soncukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć
królestwo garówwymieszaniu wsypałam resztę mieszanki z mąką. Wymieszałam na gładką masę. Przykryłam folią i wstawiłam na godzinę do lodówki. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Ciasto rozwałkowałam na placki na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wykrawałam pierniczki. Przekładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarowałam rozkłóconym białkiem i od razu dekorowałam kolorową posypką tworząc wzorek(...)filcowe figurki, które znalazły się na fotce poniżej, można znaleźć na tej stronie.... Pierniczki doskonale przechowują się w metalowych pudełkach. Dobrze wówczas włożyć kawałek skórki jabłka, szczelnie zamknąć pudełko i po chwili mamy mięciutkie pierniczki. Jeśli podoba się Wam taka zabawa z pierniczkami, to zapraszam do upieczenia a potem do dekorowania. Dzieci z pewnością
Kuchnia u Krysiprzygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja.W sumie z braku czasu na bardziej intensywne poszukiwania decyzja byla dosc szybka. Zapiekanka z rabarbaru i jablek. Przepis wypatrzylam kilka dni temu w ksiazce, ktora otrzymalam od Inspiracji Kulinarnych za zorganizowana przez Olge zabawe "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna" Ksiazka szla do mnie dosc dlugo i moze wlasnie(...)przelozyc do nich przygotowane owoce.Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase.Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru.Smacznego!Moja uwaga: Zapiekanka jest dosc kwaskowa, dlatego
Przysmaki Karolkiprzejadł, robię go na rożne smakowe sposoby. Tym razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy(...)Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest bez dodatku drożdży, wiec najlepiej zostawić do podrośnięcia przez noc. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni
Made By Mom And Sonprzywarła do garnuszka. 4. Masa bardzo zgęstnieje i zrobi się karmelowa z koloru. 5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety(...)waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake Jabłka duszone w malinach Banany z chilli Batoniki Daim
KreatywnePinyinnymi owocami, aby w końcu być gotowe do spożycia. Skórka dojrzałego owocu jest bardzo (naprawdę bardzo) miękka i ma lekko czerwony kolor. Jeśli chcecie przyspieszyć ten proces, umieśćcie mango, jabłko i banana w plastikowej lub papierowej torebce na kilka dni. Uwaga, aby nie zapomnieć o tym tropikalnym przysmaku :) Lista powodów, dla których warto jeść mango jest długa, ale przytoczę kilka(...)naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blog