wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina wrzątku(...)białej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Następnie wykadzamy spód tortownicy. I wstawimy do lodówki na 20 minut. W tym czasie w malakserze, miksujemy twaróg z cukrem, dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku
Niezły Młynekmiksować dalej. Przesiać mąkę i kakao, dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę, wyciągnąć je z misy, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć nim formę do pieczenia, Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika. Piec ok 20-25 min. Wystudzić(...)rozpuści ściągamy z ognia. Dodajemy alkohol i ewentualnie dodajemy więcej kakao lub cukru. Do ciepłej masy dodajemy pokruszone herbatniki i mleko w proszku mieszmay dokładnie, aż mleko w proszku całkowicie połączy się z pozostałą masą. Gotową masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Dekorujemy wedle uznania. Smacznego
DefinicjaSmakułyżce budyniu do masła i powoli ucierać. Powstałą masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć masę i znów przykryć herbatnikami. Czekoladę roztopić na kąpieli wodnej i wylać ją na górę ciasta posypując szybko kokosem. Porcja na dużą blaszkę. Ciasto radze wyjąć z blaszki gdy stężeje ponieważ do takich ciast lubią przedostawać się metaliczne zapachy
Pychotkaaacukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę do muffinek
Walijskie Pichcenieświetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru(...)miksuję. Przygotowaną masę wylewam na ciasteczkowy spód i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 50-55 minut. Po upieczeniu studzę sernik w lekko uchylonym piekarniku. Na gotowe ciasto wylewam tężejącą galaretkę i wkładam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Dekoruję jeżynami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaObdarowana skrzynką czarnej porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru(...)mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy
Jadło i czytadłowszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej. Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną(...)Następnie dodać mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała
Anioły w kuchnisię go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)wierzch ułożyć herbatniki. Można je nasączyć alkoholem, ale ja pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę. 4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!! Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji
Kuchnia domowa Aniudał się świetnie, ale był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto spróbować :) Składniki na spód
Ciastkozercyśmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut(...)zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo szybko,ponieważ błyskawicznie tężeje. Wyrównać i formę z ciastem włożyć do lodówki. Po całkowitym stężeniu masy wyjąć ciasto z formy. Śmietanę ubić z cukrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować
Kolorowa kuchnia ElkiPołączyć i wyrobić aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć w misce folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (wymiary ok. 45x25 cm). Krótsze strony powinny stanowić górę i dół prostokąta. Na cieście ułożyć pokrojone w plastry(...)trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania należy powtarzać 3 razy. Za każdym razem trzeba obrócić ciasto i schłodzić je między wałkowaniem przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto nadaje się do robienia rogali.. Według przepis Margarytki należy zostawić je w lodówce na całą noc, ale ja nie miałam już czasu. Powinno
Pasja SmakuPycha ciasto ,bez pieczenia z dużą ilością bananów i herbatników,do tego delicje i galaretka.....mniam,polecam
Swojskie jedzonkopieczenia, Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy połowę ciepłej przygotowanej masy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy i wyrównujemy łyżką. Ostawiamy na ok. 15 minut W 750 ml wrzątku rozpuścić galaretki i odstawić do przestudzenia. Na ciasto układamy połówki truskawek ( można lekko poodciskać do masy). Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kulinarne przygodyktóre robi się szybko, prosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel. :) Oczywiście
Kuchnia od dwojgaHej! Kiedy pytam się jakie ciasto upiec, to przeważnie słyszę "sernik!". No to ja jak najbardziej jestem za. Serniczki urozmaicam i dlatego się nie
Tylko pysznie