chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam. Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne. Tak w skrócie można go opisać. Podobne do ciasta „3 bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Jest bardziej delikatnie i mniej słodko. Do tego mamy pyszną masę(...)oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Łączymy z płynną, przestudzoną żelatyną. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Przed podaniem posypujemy kakao lub wiórkami czekolady. Herbatniki – masa budyniowa – krakersy – masa toffi – krakersy – masa śmietanowa
Smaki Na TalerzuJeszcze w ogródku mam swoje malinki, więc postanowiłam zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto możemy przygotować również z innymi owocami(...)stężenia. Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiMagdaleny .Sernik wyszedł pysznie ..jak dla mnie mało słodki, ale być może to wina kisielków , a może ja za mało dałam ..robiłam wtedy 2 ciasta i może przez nieuwagę...Ja ciut zmieniłam..dałam herbatniki i dwa rodzaje kisielków i wyszła zebra sernikowa. Myślałam, że ciasto będzie miało bardziej wyraziste kolory, w sumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów
Moje domowe kucharzeniejednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Moje-pitraszenieherbatników, krem budyniowy, masa ze świeżych brzoskwiń i bita śmietana. Prawdziwa rozpusta Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie i przyjemnie orzeźwiające. Brzoskwiniowiec bez pieczenia to ciasto warte polecenia, a zatem polecam Przepis na formę o wymiarach 27*18 cm SKŁADNIKI: Ciasteczkowy spód: 200 g herbatników maślanych 100 g masła Krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe
WSZYSTKO SMACZNETruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową(...)beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej na całą noc, by odpowiednio się wysuszyła. Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej) lub zamiast kruchego spodu wyłożyć na dół herbatniki: Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez
Kulinarne Przebojekremu…ale wiedziałam, że niebawem zjawi się ktoś ważny i przydałoby się jakieś ciacho do kawy. Zdecydowałam się pójść na tzw. łatwiznę i zrobiłam przekładańca na herbatnikach. Wykonanie razem ze schłodzeniem ciasta zajęło mi ok. 2 godzin. Efekt? Rozpływający się w ustach deser, nie za słodki, orzeźwiający o mleczno- śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek
Domowe ciastaCiasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)równomiernie rozprowadzić. Jasne herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem i wyłożyć, maczane w mleku kakaowe herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietanową* i posypać przesianym kakao. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień. *Masę śmietanową, można rozprowadzić przy użyciu szprycki lub worka cukierniczego, dzięki czemu ciasto będzie się prezentowało jeszcze lepiej
My sweet a lifenaszego ostatniego spotkania. Posmakowało mi i postanowiłam je upiec na szkolny Dzień Babci i Dziadka u mojego starszego synka. Jest mnóstwo wariacji związanych z tym ciastem, ja jednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym i galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
Pieguskowa Kuchniawdzięczna za sugestie, jakich polskich ciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki. Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam. Dla 8-10 osób Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min. Chłodzenie: 8 godz. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 500 g ricotty(...)gotuj, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki. Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady. * Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka. ** Możesz również wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia. *** Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaracji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów(...)pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. MASA JOGURTOWA 2 : Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy. SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę jogurtową wykładamy w małych odstępach
Pani na deserpyszne ciasto bez pieczenia pewnie zna większość z Was. W mojej rodzinie mistrzynią w jego przygotowywaniu jest mama - robi je dla nas co roku na Dzień Dziecka :-) ale lubimy 3 bit tak bardzo, że nie zawsze czekamy na tę jedyną okazję. Tak było i tym razem - przedstawiam Wam dzisiaj mój własny 3 bit. składniki: 500 g herbatników (część(...)odrobinie zimnej wody, zostawiłam na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ubiłam śmietanę, pod koniec dodałam ostudzoną lecz płynną żelatynę. Formę do ciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam na nich masę krówkową. Przykryłam kolejną warstwą ciastek (zamiennie użyłam krakersów), na które wyłożyłam krem budyniowy. Następnie ciastka i bita śmietana. Wierzch posypałam startą czekoladą
babka w formieCiasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. Ciasto jak 3 BIT z przepisu Doroty ..cytuje za nią ..... Składniki: 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g) 1,5 puszki dulce de leche (kajmak z puszki, około 600 g 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)tarce, do oprószenia Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy). Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń * Zagotować
w mojej kuchnimiękkich, słodkich niedużych gruszek 5 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g masła roztopionego 2 opakowania budyniu śmietankowego na posypkę: 2 łyżki masła 5-6 herbatników kakaowych łyżka cukru pudru łyżka mąki Przygotować ciasto: jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać wystudzone masło. Przygotować masę serową(...)rozdrobnić blenderem. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać ser, budynie, gruszki i wystudzone masło. Połączyć delikatnie. Przygotować posypkę: herbatniki pokruszyć. Wymieszać z resztą składników i zagnieść kruszonkę. Blaszkę wyścielić papierem. Wyłożyć połowę ciasta. Na nie wylać masę serową i pozostałe ciasto. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny. Po wystudzeniu można dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia