się nie zważy. A wracając do ciasta to pokochacie je, jeśli lubicie batonik Kinder Country. To ciasto w stylu Maxi King , które na Blogu jest niezwykle popularne. Ale jak dla mnie Kinder Country, choć przepyszne, nie detronizuje króla :DDD SKŁADNIKI : 150 g herbatników 3,5 szklanki pszenicy preparowanej w miodzie (użyłam płatków śniadaniowych "Kanguski") 2 tabliczki białej czekolady(...)Masę wyłóż na herbatniki. Wierzch przykryj kolejną warstwą herbatników. Schłodzoną kremówkę z mleczną czekoladą ubij również krótko mikserem na gęsty krem. Masę wyłóż na herbatniki i posyp pozostałą pszenicą. Ciasto wstaw na minimum 2 godziny do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonymieszając dodajemy porcjami mleko w proszku - aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają (czas ok 2 min/ obr 3-4) naczynie, w którym będziemy chłodzić ciasto (u mnie kwadratowe) wykładamy papierem do pieczenia na dno układamy herbatniki na herbatniki wykładamy 1/3 porcję masy następnie ponownie herbatniki - u mnie w tym miejscu już pokruszone ręcznie oreo następnie kolejna(...)porcja masy i ponownie pokruszone herbatniki masę dociskamy delikatnie ręką i odkładamy do lodówki na min 2 h Ciasto można pokryć jeszcze delikatnie polewą czekoladową, ale jak dla mnie to już zbyt duża rozpusta by była. Smacznego
Gotowanie z pasjąopakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody
Kuchnia na wzgórzuczekolady ile zużyłam, ale jeżeli chcesz mieć ciasto bardziej zbite użyj jej więcej. Składniki: 300g czekolady mlecznej do gotowania, 125g masła niesolonego, 200g herbatników, 180g mini pianek marshmallows, 5ml aromatu waniliowego (do ciast, kremów i ponczu). Przygotowanie: Czekoladę i masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia odpowiedniego do rozpuszczania czekolady na parze wodnej. W garnuszku zagotować wodę(...)czekoladą i masłem. Od czasu do czasu zamieszać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do ostygnięcia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i wymieszać z piankami,aromatem waniliowym oraz ostygniętą czekoladą. Przełożyć do foremki, najlepiej silikonowej ( lepiej się wyciąga gotowe ciasto). U mnie wyszło masy na dwie foremki silikonowe, jedna o wymiarach 10cm x 22cm, a druga mniejsza ( lecz
W kuchni u Monikichyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam. Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne. Tak w skrócie można go opisać. Podobne do ciasta „3 bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Jest bardziej delikatnie i mniej słodko. Do tego mamy pyszną masę(...)oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Łączymy z płynną, przestudzoną żelatyną. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Przed podaniem posypujemy kakao lub wiórkami czekolady. Herbatniki – masa budyniowa – krakersy – masa toffi – krakersy – masa śmietanowa
Smaki Na TalerzuJeszcze w ogródku mam swoje malinki, więc postanowiłam zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto możemy przygotować również z innymi owocami(...)stężenia. Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiMagdaleny .Sernik wyszedł pysznie ..jak dla mnie mało słodki, ale być może to wina kisielków , a może ja za mało dałam ..robiłam wtedy 2 ciasta i może przez nieuwagę...Ja ciut zmieniłam..dałam herbatniki i dwa rodzaje kisielków i wyszła zebra sernikowa. Myślałam, że ciasto będzie miało bardziej wyraziste kolory, w sumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów
Moje domowe kucharzeniejednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Moje-pitraszenieherbatników, krem budyniowy, masa ze świeżych brzoskwiń i bita śmietana. Prawdziwa rozpusta Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie i przyjemnie orzeźwiające. Brzoskwiniowiec bez pieczenia to ciasto warte polecenia, a zatem polecam Przepis na formę o wymiarach 27*18 cm SKŁADNIKI: Ciasteczkowy spód: 200 g herbatników maślanych 100 g masła Krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe
WSZYSTKO SMACZNETruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową(...)beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej na całą noc, by odpowiednio się wysuszyła. Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej) lub zamiast kruchego spodu wyłożyć na dół herbatniki: Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez
Kulinarne Przebojekremu…ale wiedziałam, że niebawem zjawi się ktoś ważny i przydałoby się jakieś ciacho do kawy. Zdecydowałam się pójść na tzw. łatwiznę i zrobiłam przekładańca na herbatnikach. Wykonanie razem ze schłodzeniem ciasta zajęło mi ok. 2 godzin. Efekt? Rozpływający się w ustach deser, nie za słodki, orzeźwiający o mleczno- śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek
Domowe ciastaCiasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)równomiernie rozprowadzić. Jasne herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem i wyłożyć, maczane w mleku kakaowe herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietanową* i posypać przesianym kakao. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień. *Masę śmietanową, można rozprowadzić przy użyciu szprycki lub worka cukierniczego, dzięki czemu ciasto będzie się prezentowało jeszcze lepiej
My sweet a lifenaszego ostatniego spotkania. Posmakowało mi i postanowiłam je upiec na szkolny Dzień Babci i Dziadka u mojego starszego synka. Jest mnóstwo wariacji związanych z tym ciastem, ja jednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym i galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
Pieguskowa Kuchniawdzięczna za sugestie, jakich polskich ciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki. Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam. Dla 8-10 osób Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min. Chłodzenie: 8 godz. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 500 g ricotty(...)gotuj, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki. Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady. * Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka. ** Możesz również wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia. *** Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska