pigwa pospolita jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można(...)temu, gdy przygotowywałam z tych owoców nalewkę – pigwówkę. Ale z pigwy warto zrobić także sok. Tym bardziej, że wystarczy naprawdę kilka chwil, aby zyskać pyszny I zdrowy dodatek do ciast, deserów lub herbaty. Sok z pigwy można przygotowywać porcjami. Pigwa doskonale się przechowuje, więc po jej owoce możemy sięgać co jakiś czas do spiżarni I wykorzystywać, kiedy potrzebujemy. Koniecznie
W mojej kuchnibetaninę – barwnik o właściwościach przeciwzapalnych. Bardzo cennym napojem jest zakwas buraczany. Przeczytacie więcej o nim w poniższym przepisie: Zakwas buraczany Sałatka z gotowanych buraków Pizza z burakiem Czekoladowe ciasto z buraka FASOLA Fasola to “wegańskie mięso” – zawiera w sobie duże ilości białka roślinnego, niezbędnego w diecie nie tylko u wegetarian. Oprócz białka w fasoli znajdują się(...)Naleśniki z pieczarkami zapiekane w beszamelu Pozostałe warzywa zimowe: Por, cebula, czosnek, sałaty zimowe (cykoria, roszponka), topinambur Jakie owoce jeść zimą? Polskie owoce dostępne w zimie to jabłka i gruszki, a także orzechy włoskie i laskowe. To są owoce świeże, na szczęście mamy też dostępne inne owoce w wersji mrożonej oraz w przetworach: sokach i dżemach. Warto sięgać zimą zwłaszcza
Wiszniówkalubi skisnąć. Ja je trzymam maksymalnie 4 dni. Możecie je oczywiście także zawekować albo zamrozić. A potem już możecie jechać z koksem. Bo takie puree jest świetne do ciast, babeczek, do sosów, zup, klusek, naleśników i innych racuchów. Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami jest naprawdę przepyszna. Jest rozgrzewająca, słodka, sycąca. Na jesienne śniadania jest jak znalazł, o ile rano(...)puree z dyni (tak, znowu mieszamy). Gotową owsiankę przekładamy do miski, polewamy miodem. Podobne przepisy: Kakaowa owsianka z bananem i orzechami Owsianka z bananem i masłem orzechowym Owsianka z gruszkami i żurawiną Owsianka z kawą zbożową Owsianka z gruszkami i rodzynkami Owsianka z bananami i orzechami Artykuł Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyWrzesień to miesiąc, w którym cały czas możemy korzystać z bogactwa owoców Na straganach ciągle możemy znaleźć coś więcej niż tylko jabłka i gruszki. Ba, te owoce są naprawdę nadal bardzo smaczne i co istotne, nadal są lokalne i nie przejechały pół świata, aby wylądować na naszym talerzu. Dlatego dziś chciałam Was zachęcić do sięgania po polskie owoce, a dokładniej(...)czego wykorzystać śliwki? Nie ma już wątpliwości, że śliwki warto jeść. Co można z nich przygotować? Już pokazuję Pieczone śliwki pod owsianą kruszonką Kremowy sernik ze śliwkami Koktajl śliwkowy Ciasto drożdżowe ze śliwkami Krem jaglany ze śliwkami Knedle ziemniaczane ze śliwkami Muffiny jogurtowe Czekośliwka Pancakes z węgierkami Artykuł Do czego wykorzystać śliwki? pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchniprzeszkód i przeciwności losu… 100 lat Córciu w szczęściu i miłości! Chciałam, aby urodzinowy wypiek był jak najbardziej naturalny i bazował na sezonowych składnikach. Kosz dojrzałych jabłek i gruszek z domowego sadu został wykorzystany wielorako, w tym także do dzisiejszego torcika. Jabłka lekko dusiłam z masłem, cynamonem, goździkami i wanilią. A jak przygotować taki jaglany torcik z jabłkami? Składniki(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi
Raj dla Podniebieniaprzeszkód i przeciwności losu… 100 lat Córciu w szczęściu i miłości! Chciałam, aby urodzinowy wypiek był jak najbardziej naturalny i bazował na sezonowych składnikach. Kosz dojrzałych jabłek i gruszek z domowego sadu został wykorzystany wielorako, w tym także do dzisiejszego torcika. Jabłka lekko dusiłam z masłem, cynamonem, goździkami i wanilią. A jak przygotować taki jaglany torcik z jabłkami? Składniki(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi
Raj dla Podniebieniaprzeszkód i przeciwności losu… 100 lat Córciu w szczęściu i miłości! Chciałam, aby urodzinowy wypiek był jak najbardziej naturalny i bazował na sezonowych składnikach. Kosz dojrzałych jabłek i gruszek z domowego sadu został wykorzystany wielorako, w tym także do dzisiejszego torcika. Jabłka lekko dusiłam z masłem, cynamonem, goździkami i wanilią. A jak przygotować taki jaglany torcik z jabłkami? Składniki(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi
Raj dla Podniebieniagruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać(...)jeszcze przez około 15-20 minut. I miejsce – Gofrownica MGO-13 Konstancji Woźniak się należy i niech w swoje zwycięstwo uwierzy ;) to za ciasto, które zjadłabym w całości, które u mnie w domu z pewnością zagości, bo do ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała
Moniki SmakołykiPrzychodzimy do Was z kolejną nowością na rynku wśród zdrowych przekąsek. Kuleczki kakaowo cytrusowe od znanej i lubianej firmy Dobra Kaloria szczególnie wpasują się w nadchodzący
Candy PandasMelchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZdrowa i łatwa do zrobienia na zimę konfitura z pigwowca. Świetnie smakuje, jako dodatek do herbaty, ciasta, naleśników i innych deserów. Pigwowiec zawiera bardzo dużo witaminy C i dlatego jest bardzo ceniony, jako pomocnik w dbaniu o nasze zdrowie. Do czego można wykorzystać owoce pigwowca? Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, ale nie nadają się do bezpośredniego spożycia ze względu(...)pigwowiec będzie do herbaty to zdecydowanie można dodać mniej cukru, ale do konfitury trzeba już więcej, bo będzie zbyt cierpka. Pigwowca w przetworach można połączyć również z jabłkami lub gruszkami. Uwielbiam smak konfitury z pigwowca i ten cudowny zapach podczas jej przygotowania. Ciekawa jestem, czy znacie ten owoc i w jaki sposób z niego korzystacie? Ilość porcji: 4 słoiki
Kuchcik gotujeSUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś(...)misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNIWpadła gruszka do fartuszka, za gruszeczką dwa jabłuszka, a śliweczka wpaść nie chciała, bo śliweczka nie dojrzała*." Znam tę rymowankę z czasów, kiedy moje już dorosłe siostrzenice z wypiekami na twarzy stawały na środku pokoju przy okazji jakiś rodzinnych spotkań i robiły maraton występów piosenek i wierszyków poznanych w przedszkolu. Później, kiedy mój synek rozpoczął edukację przedszkolną zaczęłam już wątpić(...)wcześniej wyjąć, żeby szybko dało się rozetrzeć. Ucieram od razu żółtka, cukier i masło. Do ładnie połączonych dodaję mąkę przesianą z proszkiem. Ubijam na sztywno białka i dodaję do ciasta. Często, prawie zawsze ciasto jest na tyle gęste, że dodaję śmietanę, aby łatwiej dawało się rozprowadzić w wysmarowanej i posypanej bułką blaszce. Już łącząc pianę z ciastem mam rozgrzewający się
I tu będę miała takie te