Bardzo lubię wykonywać ciasta nie tylko smaczne, ale i ładne- tak po babsku :) Ciasto najpierw ma cieszyć oko i swoim wyglądem narobic nam smaka… A to puchaty biszkopt przekładany masą śmietanową o smaku cytrynowym z mnóstwem kolorowych galaretek całość przykryta okrągłymi biszkoptami i pokryta polewą deserową. A żeby było ładniej : waflowe kolorowe wiórki ( na dole również macie wersję różową). Blacha
Domowe ciastaCiasto zebra jogurtowa – to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia. Jest to można by rzec taki sernik na zimno bez sera… lub trafniej – jogurtowiec
Kulinarne Przebojeubijania, ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić(...)Syrop brzoskwiniowy i wodę zagotować, rozpuścić obie galaretki, odłożyć do wystudzenia i stężenia. Stężony mus brzoskwiniowy wyłożyć na masę śmietankową, wyrównać, schłodzić w lodówce. Tężącą, ale płynną galaretkę wylać na wierzch ciasta, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie
Domowa cukiernia Ewyowoce i zalać galaretką albo zalać samą galaretką. U mnie akurat były truskawy więc wersja truskawkowa. Do masy można dodać kakao wtedy będzie smak kakaowy. składniki: ok 500 g herbatników 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny ( szklanka 250 ml ) 6 łyżek cukru 3 łyżku cukru waniliowego 200 g masła ok 650 g schłodzonych truskawek 2 galaretki truskawkowe(...)herbatniki wyłożyć połowę ciepłej masy. Wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć drugą część masy. Ponownie wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawić do wystudzenia. Jak wystygnie wstawić do schłodzenia do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Na wierzchu schłodzonego ciasta ułożyć pokrojone truskawki ( truskawki wcześniej schładzam w lodówce dzieki temu
Monia miesza i gotujekakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam kilka łyżek
Malinowo w kuchniEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami. *przykładowo na tortownice o średnicy 18 cm powinniśmy użyć
Słodka StronaMalinowa Chmurka użyłam malin mrożonych, których nie musimy wcześniej rozmrażać, tylko zimne włożyć do przestudzonej galaretki i wyłożyć na ciasto. Aby przygotowanie Malinowej Chmurki było szybsze to proponuję spód i bezę upiec dzień wcześniej, a następnego dnia ciasto dokończyć. Ciasto Malinowa Chmurka to idealny wypiek na różnego rodzaju przyjęcia i nie tylko. U mnie zrobiło furorę podczas Świąt Wielkanocnych(...)jednolite ciasto. Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na płat o wielkości blaszki. Następnie ciasto z papierem przełożyć do blaszki. Blaszkę z ciastem ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z lodówki, ciasto ponakłówać
Danka PichciBananowiec Pyszne ciasto z dużą ilością bananów, na kakaowym spodzie, zwieńczone galaretką i delikatną masą śmietankowo-czekoladową. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa bananowo(...)wylewamy do niej gotowe ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć *** *** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście *** *** Na banany wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy
Blog z Apetytemprzepis na super kolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy. Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową(...)koloru. Wkładamy ciasto do lodówki. Morele myjemy i osuszamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w plasterki. Układamy pokrojone morele na stężałym cieście i zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
słodkie i nie tylko historie kulinarneSchmand- Kuchen. Ciasto to znajdziemy w każdej niemieckiej piekarni i naprawdę warto jest je spróbować. Właściwie to smakuje jak kremowy sernik z galaretką i mandarynkami, a jego słodkość przełamuje kwaskowy smak śmietany. Robimy je na kruchym cieście, chociaż ostatnio jadłam
dolcevitainmykitchenbardzo lubianym ciastem, często go robię. Przeważnie wersję z pianką lub bez, z samym musem bananowym. Tego bananowca upiekłam na Dzień Babci do przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek(...)szklanki i płynną nasączyć dolny biszkopt. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do bananów, dodać także pozostałą (większą) część płynnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto i przykryć drugą częścią biszkopta. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu czyli ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć z masłem. Galaretki rozpuścić jak poprzednio
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażeńskie. W cieście znajduje się warstwa konfitury jagodowej. Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne. Mimo że jest tam krem krówkowy wcale nie jest za słodkie. Wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współpracują. Polecam :) SKŁADNIKI: BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU WARSTWA JAGODOWA: słoiczek konfitury jagodowej 240 g (z Biedronki) galaretka jagodowa (Winiary) MASA 1 1,5 szklanki mleka(...)JAGODOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy na chwilę, a następnie dodajemy słoiczek konfitury. Mieszamy i odstawiamy do stężenia. Pierwszy blat biszkoptu kakaowego smarujemy konfiturą z galaretką (ma być gęsta). Następnie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Jeśli trzeba przycinamy. MASA 1: Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Masę wykładamy na biszkopty
Pani na deserHerbatniki maślane 350 g Herbatniki kakaowe 350 g Budyń bez cukru 3 Cukier 8 łyżek Masło 200g Mleko 900 ml ( można również użyć 1l mleka) Masa kajmakowa puszka galaretka malinowa 2 Woda 700 ml Maliny mrożone 450 g lub świeże Przygotowanie: W 200 mleka rozmieszać budynie. W garnku zagotowujemy 700 mleka z cukrem. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy rozmieszany(...)rozsmarowujemy puszkę masy kajmakowej i ponownie układamy jasne herbatniki. Wykładamy pozostały krem budyniowy i ostatnią warstwę ciemnych herbatników. Do przestudzonej galaretki wsypujemy maliny i mieszamy. Jeśli użyjemy malin mrożonych galaretka bardzo szybko zgęstnieje po ok. 2 minutach przelewamy na ciasto. Jeśli użyjemy świeżych malin przelewamy galaretkę na ciasto gdy zacznie tężeć. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Kulinarne przygodyJakie ciacho zrobić? „ - pada odpowiedź : ” Sernik „ Tym razem postawiałam na bardziej kolorową wersję – wpuśćmy w te szaro – bure dni trochę lata! Delikatne , jogurtowe ciasto wypełnione kolorowymi galaretkami to super przepis na imprezę. Ciasto / deser robi się błyskawicznie … i równie błyskawicznie znika z talerzy! SKŁADNIKI: ( na formę keksową ) - jogurt naturalny
Ostra na Słodkokilku etapach. W zależności od tego, jak mocno słodkie będą użyte przez Was jabłka, możecie dopasować ilość cukru dodanego do masy jogurtowo-śmietankowej lub galaretki jabłkowej do własnych preferencji smakowych. Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego) 100g mąki pszennej(...)wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie) - owoce skropić sokiem z 1/2 cytryny, przełożyć do rondelka, dodać cukier, gotować
Smakołyki BerenikiCiasto, które od jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos ;) Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie prosty(...)wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej
Nastoletnie Wypiekanie