Ciasto zielona gruszka to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Zazwyczaj decydując się na przygotowanie ciasta z owocami, wybieramy truskawki, maliny czy jabłka. Tym razem postawiłam na gruszkę i tak powstało pyszne ciasto zielona gruszka. Ciasto zielona gruszka to bardzo oryginalny deser o cudownym smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, ciasto z gruszką(...)pokrojoną w kosteczkę gruszkę, całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na stężała galaretkę. Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce białą czekoladą. Całość wstawiamy
Alle Dobre!powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy ) Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą
MojaQchnia.plCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tymi pysznymi owocami i galaretką. Wyszło przepysznie. blaszka o wymiarach 21/24 cm 25 sztuk herbatników 25 szt biszkoptów około 700 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżki żelatyny 800 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru Dno blaszki wykładamy herbatnikami jeden przy drugim. Truskawki obieramy z szypułek i płuczemy. Galaretki zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy(...)żelatyny, wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około godzinę do zastygnięcia. Następnie pozostałe truskawki kroimy na połowę, układamy na wierzchu ciasta i zalewamy pozostałą lekko tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. Smacznego
Andzia Pichcikojarzy mi się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Masa serowa jest lekka i delikatna a maliny przełamują smak masy. Wierzch ciasta to lekka galaretka brzoskwiniowa wraz z owocami. Owoce nadają słodyczy ciastu. Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery(...)Wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać masę serową. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać brzoskwinie. Zalać delikatnie galaretką. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować czekoladą aby powstała pszczoła
Kuchnia w oparachObiecałam Wam przepis na kolejny serniczek?! Oto i on! Dziś częstuje Was Sernikiem brzoskwiniowym z musem i galaretką. Takim, który nie wymaga pieczenia. Taki sernik jest
Ostra na SłodkoDzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe(...)opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy
Ala piecze i gotujekożuch) i wystudzić. Wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną(...)czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić, gdy galaretka dobrze zgęstnieje. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDzień dobry :-) Co porabiacie w ten majowy weekend? My w domciu, odpoczywamy, może jakiś spacerek :-) Jeśli lubicie ciasta z galaretkami, takie bardziej rześkie, to polecam Wam ciasto Havana. Przepis zobaczyłam kiedyś na blogu mniam...mniam zapisałam i teraz zrobiłam. Dla nas było pyszne, na dole biszkopt i masa z ananasem, później ciasto miodowe, bita śmietana i galaretka z bananami(...)dwie łyżki ubitej śmietany i mieszamy (hartujemy), po czym dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia się składników. Ubitą masę wykładamy na ciasto miodowe. Całość wkładamy do lodówki, żeby masa śmietanowa dobrze nam się zastygła. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy do momentu, aż zacznie nam tężeć. Jak warstwa śmietanowa nam stężeje, układamy na niej pokrojone
kruche babeczkiużyć innych ciemnych owoców np. jagody lub czarną porzeczkę. Jeśli wykorzystasz inne kolorystycznie owce, to zastosuj tego samego koloru galaretkę :-). Sernik: 1 kg sera z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 galaretka niebieska 1 i pół łyżki żelatyny Góra ciasta: 2 galaretki niebieskie 150 g borówek Spód ciasta: 100 g biszkoptów Sposób wykonania sernika na zimno z borówkami Do przygotowania(...)otrzymaną niebieską serową masę wylewam na białą część naszego sernika. Całość wstawiam oczywiście do lodówki w celu zastygnięcia. Krok 2. Góra ciasta W czasie, gdy masa serowa zastyga w lodówce, przygotowuję górę ciasta. Rozrabiam 2 galaretki w 750 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, odstawiam do wystudzenia. Na stężone ciasto wykładam borówki. Wcześniej oczywiście umyłam je i odsączyłam na ręczniku papierowym
Ania gotujełyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Masło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki(...)masą serową. Galaretki przygotowujemy według przepisu. Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki. Na nie nakładamy krem "biała dama". Następnie na kremie układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Salonik smakówCiasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu. W oryginale przepis został(...)cukier puder. Masę budyniową rozsmarowujemy na jednym blacie orzechowym i przykrywamy drugim blatem. (nie zaszkodzi naponczować blaty mocną herbatą). Chłodzimy w lodówce. Najlepiej zrobić to w blaszce, ponieważ ciasto będzie zalewane galaretką. Obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać na ciasto wykładamy owoce i zalewamy je galaretką. Chłodzimy w lodówce aż galaretka całkowicie się
Trzeci talerzWspaniał e ciasto bez pie czenia o wyjątkowym smaku i konsystencji. Piankowy deser zasmakuje nawet osobą, które raczej nie przepadają za marshmallow. Konsystencja ciasta jest delikatn a i niezwykle puszyst a, a w połącz eniu z galaretką i owocami stworzy efektowny, wyśmienity deser, który zachwyci rodzinę , przyjaciół i przede wszystkim dziec i .. . Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow(...)lodówce do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 4 50 ml wrzącej wody. Studzim y. Na wierzch ciasta wykładamy owoce i tężejącą , ale nadal pły nną galaretką zalewamy wierzch ciasta. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Moje posty
Słodka Stronarozmrożą blendujemy całość. Zagotowujemy ponownie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy *** *** Połowę masy owocowej przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju lub wyłożoną folią spożywczą. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę z owocami odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć tylko całkowicie wystygnąć) *** *** Przygotowujemy masę serową. Mleko(...)lodówki *** *** Gdy galaretka owocowa stężeje, wyjmujemy ją z blaszki i za pomocą foremki do ciastek wycinamy z niej serduszka *** *** Na masie serowej układamy wycięte serduszka *** *** Bezbarwną galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu (dla lepszego stężenia można dać o pół szklanki mniej wody). Studzimy i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretka bardzo delikatnie zalewamy wierzch ciasta, najlepiej galaretkę wylewać
Blog z ApetytemCiasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką to pyszny deser, który sprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę. Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik , który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych. A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny(...)ptysiową. Na słomkę wyłożyć mus czekoladowy. Całość wstawić do lodówki na na minimum pół godziny, a następnie zalać tężejącą galaretką i ponownie schłodzić w lodówce, aby galaretka dokładnie stężała. Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - dodatkowe informacje: (*) Najlepiej użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej, ale można również mlecznej lub je pomieszać. Ciasto z samą czekoladą
Di gotuje